Çinliler (Çince: 中國人/中国人, pinyin: zhōngguórén); çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.
Huiler, (Arapça: هوي; Çince: 回族; pinyin: Huízú; Xiao'erjing: حُوِ ذَو), Çin Halk Cumhuriyeti'nin 56 resmî etnik grubundan biri olan bir etno-dinî topluluktur. Huiler, dil ve fiziksel yapı açısından Han ulusu ile aynı olup İslam dinine bağlıdırlar.
56 farklı etnik unsurun yaşadığı Çin'de nüfusun yaklaşık %92'sini Han Çinlileri oluşturmaktadır. Diğer başlıca etnik gruplar Uygur Türkleri, Zhuanglar, Mançular, Huiler, Miaolar, Tujialar, Yiler, Moğollar ve Tibetlilerdir.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Bu iki örneğin dışında bir de Marksist bir ideolojiyle siyasal yönetimlerini sürdüren Çin, Küba, Venezuela gibi ülkelerde din ve ilgili tüm faaliyetler görünür olan kültürel kısımları dışında tamamen yasaklanmışlardır.
İlgili 20 soru bulundu
Çin, 1979'da uygulamaya koyduğu tartışmalı tek çocuk politikasını 2016'da kaldırdı. Kuralları çiğneyen aileler para cezasına çarptırıldı ve hatta bazı durumlarda işlerini kaybetti. Ancak 2016'da başlayan değişiklikler doğum oranındaki düşüşü durduramadı.
Saat. Dünyanın birçok bölgesinde saat hediye etmek, o kişiyle aranızdaki ilişkinin kısa süre sonra sona ereceği anlamına geliyor. Özellikle Çin'de birine saat hediye etmek, zamanın hızlıca akıp gittiğini ve ölümün yaklaştığını hatırlatmaktan farksız.
Çin, Doğu Türkistan bölgesinde Muhammed, Ayşe, Fatma gibi Müslüman isimlerini yasaklandığını duyurdu.
ÇİN'İN ATALARI
Çinliler sık sık kendileri için “Yan ve Huang'ın Çocukları ve Torunları” olduklarını söylerler. Bu söylem, efsanelerindeki Hükümdar Huang (Huangdi) ve Hükümdar Yan (Yandi) ile bağıntılıdır. Yaklaşık 4000 yıl önce, Çin'in Huang He (Sarı Nehir) havzasının bir bölgesinde boylar ve kabileler yaşarlardı.
Çin'in başkenti Pekin'dir. Kuzey Çin'de bulunan Pekin devlet konseyinin direkt yönetimi altında olan bir büyükşehir belediyesi olarak yönetilmekte ve 16 farklı semtten oluşmaktadır.
Kırgızlar, Xinjiang Uygur Özerk Bölgesindeki, Kızılsu Kırgız Özerk İlinde, Özbekler ise Uygur Özerk Bölgesinde yaşarlar. Tatarlarda yoğun olarak Xinjiang Uygur Özerk Bölgesinde bulunmaktadırlar. Salarlar, Qinghai Eyaleti ve Gansu Eyaleti'nde yoğun olarak yaşamaktadırlar.
U: İlknur, bunlar, Çinlilerin selamlaşırken en çok kullandığı ifadeler mi? İ: 你, üçüncü ton, "Sen" demek. İ: 好, üçüncü ton, "İyi" demek. İ: 你好, Merhaba!
Hem Çin sınırları içerisinde çeşitli gruplar hem de bu bölgede soyu olan insanlar "Çinliler" olarak tanımlanabilir. Çin'deki en büyük etnik grubunu oluşturan Hanlar, sıkça "Çinliler" ya da "etnik Çinliler" olarak tanımlanır.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşu öncesinde 15 Haziran 1949 tarihinde düzenlenen ilk Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı'nda ülkenin önerilen ismi Çin Demokratik Halk Cumhuriyeti (Basitleştirilmiş Çince: 中华人民民主共和国; Geleneksel Çince: 中華人民民主共和國; pinyin: Zhōnghuá Rénmín Mínzhǔ Gònghéguó) idi.
Çoğunluğu Müslüman olan Uygur Türkleri, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Özerk Bölgesi'nde yaşayan ve nüfusu 11 milyonu bulan azınlık bir grup. Sincan, Kazakistan sınırında ve bu bölgede Kazaklar da yaşıyor. 42 yaşındaki Ziyavudun Uygur, eşi ise Kazak.
Cinlerin atası Ebu Cân'dır, şeytanların atası ise İblis'tir.
Çinliler esas olarak Budizm, Daoizm, İslamiyet, Katoliklik ve Hıristiyanlığa inanırlar. İstatistiklere göre, Çin'de çeşitli dinlere inananların sayısı 100 milyonu aştı. Dini faaliyetlerin yapıldığı yerlerin sayısı 85 bin civarındadır.
Bugün Çin'de aşağı yukarı 45.000 camii vardır.
Halkın asayişten duyduğu memnuniyet oranı ise yüzde 95,55'e yükseldi. Cinayet işlenme oranı en düşük ülkelerden biri olan Çin, dünyada en güvenli ülkelerden biri olarak kabul edildi.
Dünyanın süper gücü olarak da anlandırılan, Doğu Asya ülkesi Çin, 1.4 milyara ulaşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi unvanına sahip. Gelişmiş sanayisi, nitelikli ve ucuz iş gücü ile üretiminin önemli bir bölümünü ihraç eden ülke, tarihi ve doğal güzellikleri ile Asya'nın en popüler turistik destinasyonlarından.
Çince Pembe – 粉色 fěn sè
Pembe, kırmızının bir tonu olarak kabul ediliyor. Bu sebeple pembe de kırmızı gibi iyi şansı ve neşeyi sembolize ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri