Milyonlarca kişinin beklediği kredi, kredi kartı ya da çek, senet borcu yüzünden kara listede olanlar için sicil affı Meclis'e geliyor. Torba yasa teklifinin içinde olması beklenen kanunla birlikte Haziran 2023'e kadar borcunu ödeyen kara listeden çıkacak.
90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar. Daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir. Bu sürenin ardından kredi alabilir duruma gelebilirsiniz.
Riskler, olumsuz kredi sicilleri silinecek!
Vatandaşlar 1 Temmuz 2023 itibariyle borçlarını ödeyebilecek. Ödemeler ile birlikte hem borçlar için düzenleme yapılmış olacak hem de Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki olumsuz kayıtlar silinecek.
Sosyal destekleri içeren torba teklifle, Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarına giren ve kamuoyunda “kara liste” olarak bilinen kredi borçlularına sicil affı olanağı geliyor. Bu düzenlemeyle Borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
İlgili 21 soru bulundu
Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır. Fakat bu sicile daha önce çalışılan ve borç geçmişi olan bankalar, kendi sistemi üzerinden ulaşabilir.
Normal şartlarda müşteri kredi notları 1-6 ay arasında yükselir, ancak kara listeye düşmüşseniz bu süre 2 yıla kadar uzayabilir, ödemelerinizi düzene sokarsanız kredi notunuzun kolaylıkla yükselebilir.
Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022 'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1.
Bu kapsamda adli sicil affının da 2022 yılı içerisinde gelmesi bekleniyor.
Yapılan görüşmeler neticesinde sicil affını getiren kanun teklifi Meclis'ten geçerek yasalaştı.
TBMM Başkanlığı'na AK Parti tarafından sunulan torba ekonomi teklifinde, "kara liste"ye düşenler için af getiriliyor. Düzenleme, anapara ve taksit ödemesi 1 Ekim 2022'den önce olan borçları kapsayacak. Borçların 1 Temmuz 2023'e kadar ödenmesi durumunda sicil kayıtları silinecek.
Sicil affı hakkından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022 gününden önce olan şirket ve kişiler yararlanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıranların Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Banka sicilini temizlemenin yolu, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 yıldır. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir.
Kredi Kartı Borcunun Zaman Aşımı Kaç Yıldır? Kredi kartları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu borcun zaman aşımı kapsamına dâhil olması için 10 yıl boyunca borca yönelik herhangi bir işlemin yapılmamış olması gerekir.
Bankalar, kara listeye girmiş kişilere, tekrar kredi verebilir. Ancak öncesinde,bu kişilerin bankalara olan borçlarını kapatmaları ve kredi notu sorgulama işlemlerindeki kayıtlarının silinmiş olması gerekir.
Kara listedeyken kredi başvurusu yaparsanız talebiniz siciliniz nedeniyle ya da maaşınızda haciz olmasından dolayı onaylanmayacaktır. İpotek ettirebileceğiniz bir gayrimenkulünüz varsa bankayla birebir görüşüp kredi başvurusu yapabilirsiniz.
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
Yasaya göre; bu hükümlüler arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçlarından hüküm giyenler başta olmak üzere onlarca suçtan mahkûm olanlar yer alıyor.
Ancak Covid-19 izninde bulunan hükümlülüer için 15/07/2023 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete'de 7456 sayılı yasanın 15. maddesinde yapılan düzenleme ile bir kısım izinlilerin denetimli serbestliğe ayrılmasına karar verilmiştir.
Sicil affından faydalanmak için gerçek veya tüzel kişilerin 1 Ekim 2022 tarihinin öncesine ait borçlarını taksitlendirmeleri, yapılandırmaları veya tümüyle ödemeleri gerekmektedir. Aynı zamanda bu işlem 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sonuca ulaştırılmalıdır.
Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir.
Kredi Kayıt Bürosu Sicil Affı, Resmi Gazete Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1.
5 Yıl İçerisinden Kredi Sicili Silinir
Kredi sicilini oluşturan verilerde son 5 yıl baz alınır. Yani 5 yıldan önce kapatılmış olan kredi kayıtları kredi sicili hesaplamasında dikkate alınmaz. Ancak bu durum ödeme alışkanlıkları düzgün olmayan bir kişinin 5 yıl sonra kredi kullanabileceği anlamına gelmez.
Yasal Takibe Düşen Borç Ne Zaman Silinir? Yasal takibe düşen borç, yasal takip kapsamında talep edilen borcun tamamının ödenmesiyle birlikte silinir.
Olumsuz sonuçlanan kredi başvuruları kredi notunu düşürmekte ve bu da sonraki dönemde kredi başvurunun olumlu sonuçlansa bile, daha düşük miktarda kredi almanıza neden olabilir. Kredi başvuruları olumsuz sonuçlanan kişiler kredi puanının ne kadar düştüğünü merak etse de, bunun için net bir puan kısıtı bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri