2 BİN LİRA ALTI BORÇLAR SİLİNECEK Daha önce 2 bin lirayı aşmayan icralık borçları tasfiye edecek ve takiplerini sonlandıracak bir düzenleme yapılmıştı. Şimdi de aynı uygulama, vergi dairelerine vergi, ceza ve faiz gibi bütün başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan yurttaşlar için hayata geçirilecek.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Vergi affı ödeme ve son başvuru tarihi, başvuruda bulunacak olan vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. 2023 vergi borcu yapılandırma düzenlemesi yürürlüğe girdi. Vergi affı düzenlemesi 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçlar için geçerli olacak.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi affı borç yapılandırma paketine göre 31 Mayıs 2023'e kadar başvurular alınacak. Yapılandırma başvuruları 31 Aralık 2022 tarihinden önceki borçlar için geçerlidir. İlk taksit ve peşin ödeme de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak.
Yapılandırma için başvuruların 31 Mayıs 2023 tarihine kadar, ilk taksit ödemelerinin ise 30 Haziran 2023 tarihine kadar gerçekleştirilecekti. 26 Mayıs 2023 Cuma Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile başvuru süreleri 30 Haziran'a uzatılmıştı. Şurada Paylaş! SON BAŞVURU 3 TEMMUZ'DA, İLK ÖDEME 31 TEMMUZ'DA!
İlgili 25 soru bulundu
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Borç affı ve borç yapılandırması kapsamında herhangi bir şekilde devlete borcu olan, icra takibinde olan vatandaşların 31 Aralık 2023 tarihine kadar olan borçlarının yeni açıklanacak paket içerisinde yapılandırılması bekleniyor.
VERGİ AFFI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR? Vergi affı yapılandırma paketi; tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da kapsıyor.
7440 Sayılı Yapılandırma Kanununun Sağladığı İmkanlardan Yararlanmak için Son Tarih 31 Ağustos 2023.
Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 3 Temmuz 2023 olarak belirlendi. VERGİ AFFI YAPILANDIRMA NELERİ KAPSIYOR?
İlk taksit ve peşin ödeme de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak. Şurada Paylaş! Yapılandırma başvurusunda bulunanların devlete olan borçlarının gecikme faizi ve cezaları silinerek, yerine enflasyon farkı hesaplanacak. Peşin ödeme yapanların, gecikme faizi yerine hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek.
Özet: ''Vergi Affı'' ve ''Vergi Yapılandırması'' olarak bilinen 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 12.03.2023 tarih ve 32130 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlandı.
Yapılandırılan Borç Tekrar Yapılandırılır mı? Borcunu ödemediği için yapılandırma işlemi sonlanan bir kişinin tekrar yapılandırmaya başvurabilmesi için devlet tarafından yeni bir kanun çıkartılması gerekmektedir. Aksi takdirde yapılandırma işleminden yeniden yararlanma hakları yoktur.
31 Aralık 2022 tarihinden önce kamuya olan ve 2 bin TL'yi geçmeyen vergi borçları silinecek. Sürücülerin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanları silinecek.
5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Düzenlemeyle Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı dairelerce takip edilen alacaklardan, vadesi 31 Aralık 2022'den önce olduğu halde 1 Ocak 2023 itibarıyla ödenmemiş asli anapara borcu 2 bin lira ve altında bulunanların tahsilinden vazgeçilecek.
Ancak Bağ-kur affı veya diğer bir adıyla Bağkur tescil affına ilişkin bir konu veya madde torba yasada yer almıyor.
Yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.
Tekrar yapılandırma yapabilir miyim? CEVAP : Merhaba, Yapılandırmada herhangi bir sınır yoktur.
Şirketlere matrah artırımı, kasa ve stok affı imkanı sağlanacak. Belediyelere olan borçlar, elektrik, su ve öğrenim kredisi borçları yapılandırma kapsamında olacak. Önceki yapılandırmalarda olduğu gibi peşin ve taksitli ödeme imkanı getirilecek. Yüzde 90'a kadar borçların silinmesi imkanı olacak.
Borç yapılandırması için vatandaşlar Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın 'ivd.gib.gov.tr' adresi üzerinden giriş yapılacak, ardından ekranda e-Devlet ile giriş yapacak. Buna tıklayarak ve e-Devlet bilgilerinizle giriş yapacaksınız. Sitedeki talimatlarla ilerleyerek başvuru yapılabilecek.
Vergi borcu yapılandırılması için başvuru süresi bir ay uzatılarak 30 Haziran 2023 olmuştu. Bu tarih tatile denk geldiği için, son başvuru süresi 3 Temmuz 2023 olarak açıklandı.
İcra affı kimleri ve neyi kapsıyor? Ailelerin birden fazla icra dosyası kapsam dahilinde olabilecek ve 15 Ağustos 2022 tarihine kadar icra işlemi olan dosyalar kapsamda olacak. NTV'de yer alan habere göre ailelerin birden fazla icra dosyası kapsam dahilinde olabilecek. Düzenleme toplam 9 milyon dosyayı kapsayacak.
İcra ve İflas Kanunu'na göre, ilamsız icra takibi, alacaklının takibi bıraktığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde düşer. Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır.
İcralık borçlardan gecikme faizi alınmayacak
Sepaş Enerji, 2020 yılı öncesine ait, icra takibine uğrayan elektrik borçlarının gecikme faizlerinin silineceğini açıkladı. 18 Eylül itibarıyla başlayacak kampanya kapsamında, 2019 ve daha eski yıllardan kalan fatura borçlarına ödeme kolaylığı sağlanacağı duyuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri