Yeni alınan aracın K belgesine müracaatı hemen yapılmalıdır. K belgesine kaydı yapılmadan Trafiğe Çıkan aracın Cezası 1.000,00 TL dir. K belgesi işlemleri için verilen vekâlet Vekâletnamede T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüğünde K belgesi işlemlerini yaptırma yetkisi ibaresi yazması gerekir.
K2 Yetki belgesi: Kendi adına kayıtlı araçlarla sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belgedir. K YETKİ BELGESİ OLMADAN TAŞIMA YAPMANIN CEZASI 1207 TL DİR.
K Yetki Belgesi olmadan yük taşıyan araçlar, para cezasının yanı sıra 15 gün de trafikten men edilir. K Yetki Belgesi bulunmayan araçları, tescil ve trafik belgesinde belirtilen amaçlar dışında kullanmanın ve buna izin vermenin cezası 1003,00 TL'dir.
Sayın Üyemiz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) Odamıza gelen yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından alınan 30.05.2023 tarihli duyuruya atfen, K1 ve L2 yetki belgelerinin 01.07.2023 tarihine kadar %75 indirimli olarak temin edilebileceğine ilişkin hatırlatmalar paylaşılmıştır.
Söz konusu genelgeler uyarınca yetki belgesi almadan veya yetki belgesi aldığı halde yetki belgesi kapsamına uygun olmayan faaliyetlerde bulunanlara 2021 yılı için 2.372 TL idari para cezası uygulanacaktır. Bu eylem için 4925 sayılı Kanun'un 26/1-a maddesinde öngörülen ceza 500 TL'dir.
İlgili 35 soru bulundu
K1 belgesi olmadan hizmet vermeye çalışanlara 1,434 TL para cezası verilir.
Ödeme no ile Ziraat Bankası veya Vakıfbank* para yatırılır.
Eğer aracınızla yük taşıyorsanız ve bunu ticari sebeplerle yapıyorsanız yasa gereğince bazı yetki belgelerinizin olması gerekiyor. Tescil belgesinde kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve ticari yük taşıyan tüm araçların K Yetki Belgesi'ne sahip olması zorunludur.
Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi (aile için) kullanım dışında kullanıyor ise K belgesi alması zorunludur. Kendi öz mal araçları ile hususi veya ticari olarak alınmış olsun şayet araç yük taşımaya haiz bir araç ise yapılan işe uygun K Belgesi mutlaka alınması gereklidir.
Karayolu taşıma yönetmeliği gereğince, muayenesi biten veya sigortası bulunmayan taşıtlar K yetki belgesinden Bakanlık tarafından resen düşülecektir.
K Belgesi Araç Düşüm Nedir? K yetki belgesi sahibi olan firmaların sattıkları ticari taşıtı satışı takip ederek en geç 2 ay içerisinde yetki belgesi taşıt belgesinde düşümü yapmak zorundadırlar. Bu sürede düşümü yapılmayan araçlara yenileme işlemi yapılırken işlem başına 370 TL idari para cezası uygulanır.
K belgesi kimler için zorunludur? Ticaret odaları, Sanayi odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları ve Ziraat Odalarına kayıtlı olup, ruhsatlarında araç cinsi; kamyonet, kamyon, çekici, römork, yarı römork olan araç sahipleri almak zorundadır.
K1 Yetki Belgesi kiralanamaz, devredilemez (Belirli şartlarda babadan oğula geçer) ve Ulaştırma Bakanlığı dışında başka kurumlarca satılamaz. Kiralama işlemi K1 Belgesi ile aynı özelliklere sahip L1 Belgesi üzerinden yapılır...
K1 ve K3 yetki belgeleri için gerekli olan sermaye şartı yeni yönetmelik ile kaldırılmıştır.
K1 YETKİ BELGESİ GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADARDIR? Yetki belgelerinin geçerlilik süresi beş yıldır. Eğer yetki belgesi sahibi olan şahıs veya firma faaliyetine devam etmek istiyorsa yetki belgesini süresi içinde yenilemelidir. Süresi içinde yenilenmeyen yetki belgeleri ve eki belgeler iptal edilir.
Sadece kamyonet/kamyonetlerle taşımacılık faaliyetinde bulunacak olan gerçek veya tüzel vergi mükellefi taşımacılar için K1 yetki belgesi bedeli 2.500,-TL, Kamyon, tır, kırkayak vs gibi azami yüklü ağırlığı 3,5 ton' dan fazla araç/araçlarla taşımacılık faaliyetinde bulunacak olanlar için 10.000,-TL' dır.
a) Gerçek kişilerde, yetki belgesi sahibinin talebi üzerine; yetki belgesi, babası veya annesi veya eşi veya çocukları veya kardeşleri arasında bulunan bir gerçek kişi adına düzenlenebilir.
1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez. 2) Yetki belgesine sahip tüzel kişiliklerdeki pay sahipliği satış, bağışlama veya muadili bir işlemle el değiştirebilir.
1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez. 2) Yetki belgesine sahip tüzel kişiliklerdeki pay sahipliği satış, bağışlama veya muadili bir işlemle el değiştirebilir.
Geçerlilik tarihinin bitiminden itibaren 541 gün geçtiği zaman ise K belgeleri iptal olacaktır.
1) E-devlet şifresiyle giriş yapın. 2) Kurumlar arasından “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını” bulup-tıklayın, 3) “Yetki Belgesi İşlemleri” bölümünden “Yetki Belgesi İlk Başvuru/Yenileme” kısmına giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sağ üstündeki “Yeni başvuru” butonuna basın ve almak istediğiniz yetki belgesini seçin.
3- e-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Ödeme
Trafik cezası ödeme yapmak için e-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifre alabilirsiniz. e-Devlet platformu üzerinden “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasına girerek sisteme giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri girerek ödemenizi yapabilirsiniz.
K türü belgelerinin ücretleri T.C. Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankasına size özel olarak verilecek ödeme numaranız ile birlikte yatırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri