Bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen veya azalıp çoğalabilen durumu, kemiyet, miktar, kantite gibi özelliklerine nicel denir. Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere de nicel anlam denir.
Nicel Anlamlı Kelimeler Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir. Örnek(ler) » Bu binadaki dairelerin oldukça geniş odaları var. » Ağacın uzun dallarını testereyle kestim.
Nitel anlam soyut kelimeleri kapsar. Yani ölçülemeyen fakat o söz konusu nesnenin özelliğini belirten ifadelerdir. Dolabın üstündeki yırtık kağıdı bana verdi. Günün en lezzetli yemeklerini babam yaptı.
Ölçülebilen anlama nicel, ölçülemeyen anlama nitel anlam denir. Nicel anlamda kullanılan sözcükler sayılabilirken nitel anlamdaki sözcükler sayılamaz.
Özellikle uzunluk ve kısalık ile mesafe veya ağırlık gibi durumlarda nicel kelimesi cümle içerisinde kullanılır. Nitel ise herhangi bir durumun ya da kişinin ve olgunun özelliklerini, nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatan soyut kavramlardır.
İlgili 40 soru bulundu
Nicel anlam bir başka deyişle, bir varlığın miktarını veya sayısını göstermektedir. Nitel anlamın tersine, nicelik ifadesi bir ölçü bildirir ve sayılabilen bir değeri ifade etmektedir. "Evimizin yanına yüksek bina yapıldı." "Evimizin alt katı sert zeminle yapılmış."
Yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere varlıkların geniş olması, uzun dallar, hafif görünmesi ve yakın olması sayılabilen ve ölçülebilen kavramları anlatmaktadır. Yani nicel olarak bilinmektedir. Söz konusu nitel olduğunda ise sayılamayan ve ölçülemeyen varlıkların kavramları anlatılır.
Nicel Araştırma Özellikleri
Deneysel ölçümler ve anket gibi yöntemler kullanılır. Sayısal veriler toplanarak analiz edilir. Büyük örneklem gruplarla çalışır ve genelleme yapar. Standart yöntem ve ölçüm verileri kullanılır.
*Varlıkların veya eylemlerin “niteliklerini/özelliklerini” bildiren sözcükler, “nitel” anlamlıdır.
Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir. Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa nitel değişken denir.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Niteliksel veri, yaklaşan ve karakterize eden veri olarak tanımlanır. Nitel veriler gözlemlenebilir ve kaydedilebilir.
Nitel ve nicel sözcükleri niteleme ve niceleme kelimelerinin kısaltmasıdır. Buna göre nicel gözlemler nesnel iken, nitel gözlemler matematiksel olmadığı için subjektif olarak nitelendirilir.
Nicel Veri : Bir deneyin sayılabilir, ölçülebilir özelliğini veren verilerdir. Sürekli nicel veri ve kesikli nicel veri olmak üzere iki türü vardır. l) Sürekli nicel veri: Ondalıklı değerler alabilen, ölçüm sonucu elde edilen verilerdir.
Sözlük anlamı ile nitelik, “Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran özellik” olarak; nicelik ise, “Bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen veya azalıp çoğalabilen durumu” olarak tanımlanır.
Nitel, Nicel, Yakın Anlamlı Sözcükler Konu Anlatımı Sözcükte Anlam Ortaokul Türkçe Kavramların sayılabilen, ölçülebilen, azalıp çoğalabilen özelliklerini gösteren sözcüklere nicel anlamlı sözcükler denir.
Herhangi bir şeyin sayılabilen, ölçülebilen ve artıp azalabilen durumunu ölçen sözcükler nicel olarak ifade edilir. Özellikle matematiksel ölçüm çeşitleri üzerinden ele alınan ve tam olarak miktarı ortaya çıkarabilen maddeler için kullanılır.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Gözlem ve ölçüm ile tekrarlanabilir olan ve objektif olarak ortaya konan araştırma niceliksel yani “sayısal” araştırma olarak bilinir. Nicel araştırma yönteminde yüzeysel ve sayısal verilere dayanarak sonuçlar çıkartılır.
“Kaç kişi?”, “Ne sıklıkla?”, “Ne kadar?” gibi sorular sorduğumuzda nicel verilere atıfta bulunuyoruz. Bu veriler matematiksel teknikler kullanılarak doğrulanabilir ve rahatlıkla değerlendirilebilir.
Nicel veriler (ne):
Kalıpları, ortalamaları ve korelasyonları analiz etmek için sayısal ve istatistiksel veriler sunar. Geniş çaplı örnek boyutlarından veri toplayarak bulguların genellenmesini mümkün kılar. İstatistiksel anlamlılık oluşturur, ölçümlerin zaman içindeki seyrini takip eder ve hedeflerle kıyaslama yapar.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Kantitatif analiz (Nicel analiz), Kalitatif Analiz (Nitel analiz), numunedeki türlerin kimyasal olarak belirlenmesi ile uğraşır. Kantitatif Analiz (Nicel analiz), bir veya daha fazla türün veya analitin bağıl miktarını sayısal olarak belirler. Bir numunenin tayin edilecek bileşenlerine, çoğu zaman analit denir.
Nitel Değişkenler, birimlerin kalite, kategorik ya da isimsel olarak belirtilebilen karakteristik özelliklerini, durumlarını ve pozisyonlarını belirten değişkenlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri