İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
NOTER VEKALET ÜCRETİ 2023 NE KADAR? Noter ücretlerine yapılan % 50'lik artışın ardından Vekaletname ücreti 192 TL'den 288 TL'ye yükseldi.
Noter avukat vekalet ücreti 2023 yılında 213,30 TL'dir. Herhangi bir konuda avukatınıza vekalet vermeniz gerekir ise bunun için notere bir ücret ödemeniz gerekecektir. Vermiş olduğunuz vekalet iptali için azilname dilekçesi vermeniz gerekmektedir.
Buna göre güncellenen 2023 yılı noterlik ücreti şu şekilde: Düzenleme ücreti: 783,82 TL. Çevirme ücreti: 196,62 TL. Yol ödeneği: 94,12 TL.
NOTER ZAMMI NE ZAMAN UYGULANACAK? Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yürütmesinde, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28'inci maddesi gereğince verilen Karar, 10 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.
İlgili 30 soru bulundu
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
Noter huzurunda imzalanan sözleşme ile kişi vekil tayin edebilir. Ancak her zaman vekaletname vermek için notere gitmek gerekli değildir. Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir.
Hiçbir noter fiyatları kendisi belirleyemez ve belirlenen ücret tarifesini uygulamak zorundadır. Noter vekalet ücretleri ise vekaletname türüne göre farklılık göstermektedir.
Vekalet vermek istediğiniz kişinin kimlik numarasıyla ya da size göndereceği nüfus cüzdanı fotoğrafıyla notere başvuruyorsunuz. İki fotoğraf ve kimliğiniz ile noterden dilediğiniz işlem için vekaletname çıkarabilirsiniz.
Tüm bu bağların yok edilmesi için ise notere önce dilekçe yazılır ve ardından azilname alınır. Vekalet iptalinde ise belli bir ücret istenmektedir. Şu anda vekalet iptali işlemi için istenen güncel tutar ise 134,33 TL olarak bilinmektedir.
Vekalet ücreti, her sene Türkiye Barolar Birliği tarafından belli zamanlarda açıklanan avukatlık asgari ücret tarifesine göre belirlenir. Bu tarifelerde avukatların müvekkillerine verecekleri hizmet türü için alabilecekleri asgari tutar da bulunur.
Resmi Gazete'de yayımlanan tarifeye göre, noterlik ücret tarifesine yüzde 100 oranında zam yapıldı. 2023 yılı noterlik ücret tarifesine göre, noterlerin, yaptıkları işlemlerden harçlar kanununa göre aldıkları harçların yüzde 30'u oranında tahsil ettiği noter ücretinde alt sınır 8.66 TL'den 17.32 TL'ye çıkarıldı.
Noter ücreti Madde 1 - Noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu'na göre aldıkları harçların yüzde otuzu oranında noter ücreti alırlar. Bu ücret, bir noterlik işleminde 8,66 TL'den az olamaz. Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarında (0,5 KR'nin) yarım kuruşun altındaki değerler dikkate alınmaz.
%25'İ AŞMAMAK ÜZERE DAVA VEYA HÜKMOLUNACAK ŞEYİN DEĞERİ YAHUT PARANIN BELLİ BİR YÜZDESİ AVUKATLIK ÜCRETİ OLARAK KARARLAŞTIRILABİLİR. - BU TAVANI AŞAN SÖZLEŞMELER BELİRTİLEN %25 TAVAN ORANINDA GEÇERLİ OLUR.
Noter Ne Kadar Maaş Alır? Noter olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Noter maaşı 2023 verilerine göre ortalama 81.500 TL civarındadır.
Öncelikle vekâlet verecek olan kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportunun notere sunulması gerekir. Buna ek olarak kime vekâlet verilecek ise onun adı, soyadı ve TC kimlik numarasının da notere verilmesi gerekir. İlgili bu bilgiler noter tarafından alınır ve vekâletnamede söz konusu bu bilgilere yer verilir.
(01.07.2023-31.12.2023) Dönemi Noter Harçları
Bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarı (562,65 TL)'den az, (289.945,40 TL)'den çok olamaz. Harç miktarı (38,40 TL)'den az olamaz, harç yıllık olarak hesaplanır. Bir yıldan fazla olan her yıl için ilave olarak yarı harç alınır.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekâlet veren kişi adına bir başkasının vekâlet düzenlettirmesi mümkün değildir. Vekil tayin edilecek kişinin ayrıntılı nüfus bilgilerinin (Baba adı, doğum tarihi, T.C. Kimlik numarası) getirilmesi yeterli olup, şahsen gelmesi zorunlu değildir.
Yatalak durumda olan notere gidemeyecek olan hastalar için noterin eve gelme durumu olabilmektedir. Her noter bu hizmeti vermek zorundadır. Ancak bu hizmet noterlik hizmetinden ayrı olarak ücrete tabidir.
»BAŞKA İLDEKİ BİRİNE VEKALET VERME«
Elinizdeki bu nüfüs cüzdanı fotokopisi ve sizin kimliğiniz ile beraber notere giderseniz vekalet verecek olduğunuz kişi olmadan da vekalet çıkartabilirsiniz. Daha sonra çıkardığınız vekaleti posta yolu ile vekalet verdiğiniz kişiye gönderirsiniz.
Vekâletnamelerin farklı çeşitleri vardır. Genel vekâletname haricinde veraset ve intikal işlemleri, tapuda yapılacak işlemler, gayrimenkul alım satım işlemleri, tanıma ve tenfiz işlemleri, ipotek kurma işlemleri, şirketlerde hisse devri işlemleri, dava işlemleri için verilen farklı vekâletname çeşitleri vardır.
Vatandaşlarımız E-Başvuru portali üzerinden istediği Noterliğe “ihtarname/ihbarname” işlem başvurusu yaparak, Noterliğe gelmeden işlem belgesini hazırlatabilmekte, hazırlanan belgeye ait Noterlik ücretinin Noterliğin IBAN adresine yatırılması sonucunda, işlem belgesi elektronik olarak imzalayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri