Makinada çekilen biberler serilir ve tuzu karıştırılır. Günde 3 defa üzeri kurumaması için sabah öğle ve akşam üzeri salça karıştırma işlemi yapılır. 13 ve 14 gün içerisinde salçamız güneşte pişerek kurur.
İşlem sonunda altta kalan suyu mümkünse geniş ve sığ tepsilere bölelim güneş gören yere koyup üzerini tülbent ile örtelim ve her gün bir iki defa tahta kaşık ile karıştıralım gün geçtikçe azalmaya başlıyacaktır. Yaklaşık 4 ila 6 gün sonunda salçamız olmuştur.
Ağustos, eylül, ekim ayları salça mevsimidir Adana'da. Genellikle, Karaisalı yolu üzerinde, Kanal Birinci Durak'ta kurulur salçalık biber pazarı.
Ağustosta hasadına başlanan, semt pazarlarındaki tezgahlara çıkan kırmızı biber, zahmetli yolculuğun ardından salça yapılarak yılın 365 günü sofralarımızdaki yemeklere ayrı lezzet veriyor" dedi.
Suyunu çeken ve kıvam alan biber salçasını sıcakken önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanozlara aktarın. Bir gece dinlendirip afiyetle tüketin.
İlgili 31 soru bulundu
Domatesleri cam kavanozlara koyun ve üstlerine az miktarda tuz ilave edip karıştırın. Daha sonra kavanozların kapağını biraz gevşek şekilde kapatın. Bir tepsi içine yerleştirdiğiniz kavanozlarınızı güneşe koyup 2-3 gün kadar bekletin.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
Güneşi en çok alan yere biberlerinizi asın ve 3-7 gün arası kurumaları için bekletin. Ardından kuruyan biberlerinizi alın. Buzdolabı poşetlerine ya da kavanozlara aktararak saklayın. Dilerseniz evinizin bir köşesine asarak da bekletebilirsiniz.
Makinada çekilen biberler serilir ve tuzu karıştırılır. Günde 3 defa üzeri kurumaması için sabah öğle ve akşam üzeri salça karıştırma işlemi yapılır. 13 ve 14 gün içerisinde salçamız güneşte pişerek kurur. İri kıyım çekilen biber salçamızı ikinci ağız dediğimiz salçanın son aşaması için makinada tekrar çekilir.
Güneşte kurutma yöntemi ile üretilen biber salçasında ortalama 6 kg biberden 1 kg biber salçası olmaktadır. Peki kuruttuk ya Sonra ? Salça çekme makinesi kullanarak tüm biberler 2 defa çekilir ve tabiki içine Kaya tuzu eklenilerek karıştırılır. Bu eklenen tuz normalden biraz fazla olmak zorundadır.
Takriben beş kilo biberden bir kilo salça yapılır.
Biber veya domates farketmeksizin Organik Salça daha canlı ve parlak kırmızı bir renge sahiptir. Eğer salça, soluk bir renge sahipse o salça muhtemelen organik değildir. Bir salçadan maksimum lezzet ve sağlık açısından fayda alabilmek için soluk renkli, organik olmayan salçalardan uzak durulmalıdır.
Salçanın olduğu nasıl anlaşılır? Metal kaşık salçayı sulandırır. Salça ocakta kurutulacaksa mutlaka başında durmanız gerekir, kaynamaya başladığında kıvamı çok yoğun olduğundan tüm mutfağınıza sıçrayabilir.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Eğer salçalarınızı kurutacağınız temiz bir balkon ya da alanınız yoksa çok kısık ateşte açılmış fırında kurutabilirsiniz. Güneşte kuruyan salça ile fırında kurutulmuş salçanın lezzeti ve vitaminleri arasında çok fark vardır.
Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Salçanın küflenmemesi için streç filmleri de devreye sokabilirsiniz. Salçayı kahvaltıdan akşam yemeğine her an kullanıyor ve bu yüzden ağzı açık kaplarda buzdolabına koyuyorsanız tıpkı burada olduğu gibi üzerini bir streç filmle kapatarak kurumasının, küflenmesinin ve ekşimesinin önüne geçebilirsiniz.
Salçanızı kaynatırken sürekli karıştırın. Karıştırmakta kullandığınız kaşığın tahta olmasına özen gösterin. Aksi takdirde metal kaşık salçanızın sulanmasına neden olacaktır.
Çekirdekleri kısımlarını çıkartın. Zedesiz ve etli biberleri gelişigüzel iri parçalar halinde doğrayın. Aralarına az miktarda kaya tuzu serperek derin ve kapaklı bir tencereye yerleştirin. Çok az sıcak su ilavesiyle kapağı kapalı tencerede 20 dakika kadar pişirin.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin. Balkon veya bahçenizde en çok güneş alan yere ipi asın. Ortalama 3-7 gün içinde biberler kuruyacaktır. Kuruyan biberleri kavanoz veya buzdolabı poşetlerine doldurarak saklayın.
Biber yılda iki defa yetişmektedir. Bunlardan birincisi yaz dönemi olan Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. İkinci hasat dönemi ise sonbahar ayları olan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır.
100 kilo biberden kaç kilo salça çıkar? Hanife Çetin de yemeklerde kullandığı biber salçasının lezzetinin, zorluğunu unutturduğunu ifade etti. Salçalık biber satıcısı Adem Akbaş da 100 kilogram biberden 15-20 kilogram salça çıkarıldığını, 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama 15 kilogram salça tükettiğini kaydetti.
Salçam çok tuzlu oldu ne yapabilirim? Sebzeli ve salçalı yemeklerde 5-6 damla limon suyu, tuz tadının azalmasını sağlar. Yapmanız gereken basit, yemeğinizin içine limon suyunu ekleyin ve güzelce karıştırın.
Geleneksel tarım yöntemiyle bir dönüm araziden yılda ortalama 12 ton domates üretilirken, topraksız tarım serasında aynı büyüklükteki alanda yılda 40 tonun üzerinde ürün elde ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri