Bu çerçevede 2022 yılında 25TL/Ay olan aidat ücreti 2023 yılı için 48.dönem Oda Yönetim Kurulumuzun kararı ile 45TL/Ay olmuştur.
2023 YILI YILLIK AİDAT ÜCRETİ 10 Ocak 2023, 23:46
BU İTİBARLA KANUNİ ZORUNLULUK NEDENİYLE ESNAFLARIMIZIN ÖDEYECEĞİ 2023 YILI YILLIK AİDAT ÜCRETİ DE BELİRLENEN ASGARİ ÜCRETİN BRÜT TUTARININ %10'U TUTARINDA (1.001,00 TL) YILLIK AİDAT TAHSİL EDİLECEKTİR. BU NEDENLE 2023 YILI AİDAT ÜCRETİ 1.001,00 TL OLMUŞTUR.
2023 yılında 100.080,00 TL olup;
2018 yılında 20.295 TL olarak uygulanmaktadır.
Oda aidatı nasıl hesaplanıyor? Hazine ve Maliye Bakanlığının yayınladığı Maaş Katsayılarının Toplamının 500 ile çarpımı sonucu çıkan rakamdır.
Odalarca her yıl için; gerçek kişi tacir ve sanayicilerin gelir vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen Ticari kazanç toplamı; tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise ödeyecekleri kurumlar vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticari bilanço karı üzerinden binde beş oranında munzam aidat tahsil olunur.
İlgili 40 soru bulundu
Madde 5 — Üyenin oda veya borsaya kaydı sırasında ödemekle zorunlu olduğu ücrete kayıt ücreti ve her yıl için ödeyeceği aidata da yıllık aidat denir. Üyeler oda veya borsaya kayıt sırasında kayıt ücreti ve her yıl için yıllık aidat ödemekle yükümlüdür.
"Süresinde ödenmeyen kayıt ücretleri, yıllık aidat, munzam aidat, navlun hâsılatından alınacak oda payları, borsa tescil ücreti ve Birlik aidatına 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca günlük gecikme zammı tahakkuk ettirilir.
Madde 8 — Yıllık ve munzam aidat her yılın Haziran ve Ekim aylarında eşit iki taksitte ödenir.
Kayıt ücreti ve yıllık aidat; bu gruptaki illerin merkez ilçelerinde ve büyükşehir belediyesi sınırlarına dâhil tüm ilçelerinde 300,00 TL, merkez ilçe haricindeki diğer ilçelerinde 256,00 TL'dir.
Maktu aidat miktarı oda genel kurulunca belirlenir.
Kiraz, aidat rakamlarına ilişkin bir üst sınır veya artış konusunda azami bir oran bulunmadığını kaydederek, "Aidat limitlerinde eğer dairede malik kendisi oturuyorsa üst sınır yoktur. Sadece kiracı ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değildir.
Esnaf ve sanatkarların, aynı çalışma bölgesi içinde aynı meslek kolunda, farklı iki odaya birden kayıt yaptırmaları söz konusu değildir. Bu nedenle çalışma bölgesindeki oda kaydı yeterlidir. Esnaf ve sanatkar aynı zamanda farklı iki mesleği icra ediyorsa; ayrı ayrı iki odaya kayıt yaptırabilir.
Ticaret siciline kayıtlı tacirler ve Kanunun 5'inci maddesine göre sanayici ve deniz taciri sıfatını haiz tüm gerçek ve tüzel kişiler ile bunların şube ve fabrikaları bulundukları yerdeki odaya kayıt olmak zorundadır.
Sizlere özel olarak oluşturduğumuz Esnaf Kredilerimiz ile; İşletme sermayesi ihtiyaçlarınızın karşılanmasına yönelik 500.000.-TL'ye kadar finansman sağlayabilirsiniz. İşyeri ve taşıt alımına yönelik olarak 1.500.000.-TL'ye kadar yatırım kredisi kullanabilirsiniz.
Apartman sakinleri her ay apartman aidatını ödemekle yükümlüdür. Eğer kat malikleri apartman aidatını ödemezse Kat Malikleri Kurulu tarafından belirlenen gecikme zammını ödemek zorundadır. Gecikme zammına rağmen aidatlar ödenmezse dava açılabilir ve akabinde icra takibi başlatılabilir.
Aidat, düzenli ödenti demektir. Aylık ödeme demek değildir. Yani aidatın her ay ödenmesi gibi bir zorunluluk yoktur. Yıllık olarak peşin de ödenebilir.
Şirket veya meslek mensuplarının kanunen veya ilgili yasal düzenlemeler gereği zorunlu olarak üye oldukları dernek, oda, mesleki örgüt gibi dernek niteliğinde sayılan kurumlara ödedikleri aidatların vergi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınmasında bir sorun bulunmuyor.
Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
Not: Emekli, 65 yaş üstü ve faal olmayan üyelerimiz ile son bir yıldır işsiz olup bu durumlarını belgelendiren üyelerimizin bu dönemlerine yönelik aidat muafiyeti vardır. Bilgilerinize sunarız.
Bu sorunun yanıtı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer almaktadır. Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.
Kanunlar çerçevesinde aidat ödemekle yükümlü olan kişi ev sahibidir.
Üye olma zorunluluğu olup olmadığına bakılmaksızın, sektörler ve meslek grupları ile ilgili olarak faaliyette bulunan derneklere yapılan aidat ödemeleri, iş ve işletmelerle doğrudan ilgili olmaları nedeniyle gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmeli.
Aidat, ihtardan sonra belirlenen süre içerisinde ödenmemesi durumunda icra yoluyla tahsil edilir. Geçmiş yıllara ait aidatlar, oda yönetim kurulu kararıyla, ödenecek miktar en çok 5 eşit taksitle pos cihazı aracılığı ile yapılandırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri