Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Pasaport işlem süresi yaklaşık 6 haftadır, bu süreye gönderim (kargo) süresi dahildir. Pasaport kart işlem süresi yaklaşık 8 haftadır. Tüm pasaportlar kargo firması kullanılarak gönderilmektedir. Kargo firması teslimat sırasında kargo ücreti talep etmektedir.
Pasaportun Türkiye'deki adresinize gönderilmesi iki hafta sürmektedir. Pasaport durumunuzu yukarıdaki internet sitesinden takip edebilmeniz için başvuru tarihinden en az 4 hafta geçmiş olması gerekmektedir.
Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Pasaportlar, basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine bir gün içinde, diğer il merkezlerine üç gün içinde, ilçe merkezlerine ise en geç dört iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim ediliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu.
32,00 Avro ek ücret ödemek suretiyle ekspress pasaport başvurusunda bulunulabilir. Bu durumlarda pasaport genellikle 15-20 gün içersinde teslim edilebilmektedir. Başvurunuzun işleme alınabilmesi için aşağıda sıralanan belgeler (durumunuza uygun olanlar) ve birer adet fotokopileri gereklidir.
Yakın tarihte yurt dışı seyahat planı yapıyorsanız pasaport kaç günde çıkar bilmeniz gerekir. Pasaportunuz başvurunuz tamamlandıktan sonra 5 ila 7 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne vermiş olduğunuz adrese ulaştırılır.
Pasaportlar Basımı Gerçekleştirildikten Kaç Gün sonra Teslim Edilir? Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
Pasaport Kaç Günde Gelir? Başvurmayı düşünen çoğu kişi Pasaport ne kadar sürede çıkar diye merak etmektedir. Tüm belgelerini eksiksiz bir şekilde hazırlayarak, randevu günü ve saatinde ilgili kuruma gidip işlemlerini tamamlaman halinde, beş ila yedi iş günü içinde pasaportun çıkmış olur.
ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bizim önerimiz 10 yıllık pasaport almanız. Çünkü uzun vadede 10 yıllık pasaport hem daha hesaplı, hem de vize işleri için daha elverişli. Çünkü Türkiye'nin vize uygulamasına tabi olduğu ülkelere giriş için pasaportunuzun bitim tarihine en az 6 aylık bir süre olması gerekiyor.
Pasaportun Türkiye'deki adresinize gönderilmesi iki hafta sürmektedir. Pasaport durumunuzu yukarıdaki internet sitesinden takip edebilmeniz için başvuru tarihinden en az 4 hafta geçmiş olması gerekmektedir.
Belirli bir çıkma süresi vardır. Pasaport çıkarmak için yolculuktan 1 ay öncesinde başvuru yapmak önemlidir. Pasaport çıkma süresi ise 5 ila 7 gün arasında değişiklik gösterir.
PASAPORT DURUMU SORGULAMA NASIL YAPILIR? Pasaport başvuru ve teslim süreci Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün https://randevu.nvi.gov.tr adresi, e-Devlet Kapısı veya ALO 199 (Çağrı Merkezi) üzerinden takip edilebilir.
Gün içerisinde öğleye kadar yaptığınız pasaport başvurusunda pasaportunuz aynı gün, öğleden sonra yaptığınız başvurular ise ertesi iş gününde Ankara'da basılıyor. Pasaport hazırlanan merkezin içerisinde PTT Kargo ofisi de bulunuyor.
Sebebi ne? Cumhuriyet'ten Erdem Sevgi'nin haberinde, pasaportların gecikmesine, Hollanda'da çip üreten firmadan yeteri kadar çip gelmemesine neden olduğu öne sürüldü. Tedarikin aksamasına artan talep de eklenince pasaport defteri üretimi istenen hızda olmadı.
Pasaport, sürücü belgesi ve kimlik kartı ile ilgili olarak tek bir randevu portali üzerinden randevu alınabilmesi sağlanmıştır, Yeni geliştirilen randevu sistemi ile birlikte aynı güne randevu alınabilmesi sağlanmıştır.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
Küresel ölçekte vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley&Partners tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke Singapur olurken, üç basamak yükselen Türk pasaportu 50. sırada yer aldı.
Avrupa Birliği Uyum Yasaları çerçevesinde 2011 yılı itibarıyla çipli pasaportlar kullanılıyor. Ağustos 2022 tarihinden itibaren Türkiye'nin kendi üreteceği yeni nesil çipli pasaportlara yani e-Pasaportlara ise yeni yerli e-Pasaport deniyor.
Pasaport almak için ödediğimiz harç bedelleri her yıl artış gösterir. 2023 yılı itibariyle başvuracağınız pasaport süresine göre harç bedeli 1034,55 TL - 5444,25 TL arasında değişiyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl 225 TL olan defter bedeli ücreti de 2023 yılı itibariyle 501 TL'ye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri