2023 yılı itibari ile 85 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 48450 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 38760 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 95970 TL'dir. Güncel Savcı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Ülkemizde çok az 1. sınıf savcı vardır, bu mertebedeki bir savcının maaş bilgisini biz kendilerine soramasak da 2023 Temmuz zamlarından sonra ortalama 52.500 TL ile 63.500 TL arasında maaş aldıklarını söylemek mümkündür. Bu maaş farkı çalışılan bölgeye göre değişkenlik gösterir.
Hakim Ne Kadar Maaş Alır? Hakim olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Hakim maaşı 2023 verilerine göre ortalama 40.040 TL civarındadır.
Son zamlardan sonra ortalama başsavcı maaşı 60.000,00 TL'dir. Yeni savcı maaşı ne kadar? Göreve yeni başlayan bir memurun maaşı, 2. derecede görev yapan bir savcının maaşından daha düşüktür. Yeni atanmış bir savcının maaşı ise yaklaşık 38.500 TL seviyesindedir.
Savcı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Savcı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 52.800 TL civarındadır.
İlgili 16 soru bulundu
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Adalet Bakanlığı'nın tasarısına göre, dava açan vatandaştan katkı payı alınacak. Döner sermaye havuzunda toplanacak paradan, hakim ve savcılara sonuçlandırdıkları dava başına prim ödenecek. Tasarıya göre yargı katkı payı, yapılacak mahkeme işlemine göre belirlenecek tarife üzerinden alınacak.
Doktor çok daha fazla kazanır fakat savcının statüsünün yanına yaklaşamaz. Hastanede doktor için savcılar da sıra bekler. Adliye'de savcı ile görüşmek için doktorlar savcının özel kaleminde sıra bekler..
eleman.net verilerine göre, Avukat 2023 yılında ortalama 31.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Avukat , Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 24.860 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Hakim ve savcı yardımcılığı sınav tarihi belli oldu. Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı bitmeden sınavla 1000 hakim ve savcı yardımcısı alınacağını açıklamıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan da sınav tarih bilgisini paylaştı. Buna göre hakim savcı Yardımcılığı sınavı Aralık ayında gerçekleştirilecek.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
Erkek ve kadın adayların savcı olma şartlarında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, bir hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra Adli Yargı Sınavı'nda başarılı olan ve eğitim ile stajını başarıyla tamamlayan her erkek ile kadın aday savcı olabilmektedir.
Şüpheli olayları incelemek ve delil toplamak için olay yerinde çokça zaman geçirir. Gerekirse 24 saat savcılar çalışabilir. Sabit bir çalışma aralığı hiçbir savcı çalışmaz.
2023 yılında stajyer savcı maaşları yaklaşık 11 bin TL'dir. Mesleğe yeni başlayan savcıların maaşları 2023 yılında ortalama 16 bin TL'den başlamaktadır.
Hakimlik savcılıktan üstündür. İkisi için de hukuk fakültelerinden mezun olmak gerekir.
Savcı Kaç Yıl Okur? Savcı olmak için 4 yıl eğitim alınmalıdır. Sonrasında ÖSYM ve Adalet Bakanlığı Sınavı'na hazırlanma, kazanma, mülakat ve sicil incelemesi süreleri de ortalama 2 yıl kadar sürmektedir. Savcı olmak için gereken süre, ortalama 6 yıldır.
Madde 19- (Değişik:RG-16/06/2000-24081) (Mülga ibare:RG-8/2/2013-28553) (…) birinci bölgeler ile ikinci ve üçüncü bölgelere ad çekme ile atananlar, bu bölgelerde en çok üç yıl hizmet görürler ve iki yıl geçmedikçe başka bir bölgeye atanmaları yapılmaz.
Hakim ve savcıların, ağır ceza mahkemesinin görevlerine giren suçüstü hal- leri dışında üzerleri, konutu ve ofisi aranamaz.
Yine Başsavcı yaptığı açıklamada; "Bizim talimatımızda diyor ki, "soruşturmaların hukuka uygun yürümesi, gizliliğe riayet edilecek. Biz basın açıklaması yapabiliriz.
[6] Yargıtay Cumhuriyet Savcıları Etik Davranış İlkelerinin “Özel Yaşamda Davranışlar” başlıklı 5. bölümünde yer alan 5.7. ilkesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet savcıları “sosyal medya kullanımı sırasında mesleğin onurunu, bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyacak şekilde davranırlar”.
(2) Koruma kararı; soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından, kovuşturma evresinde ise Cumhuriyet savcısı veya tanığın talebi üzerine ya da re'sen mahkemece verilir. Karar verilmeden önce kolluk makamları ile diğer birimlerin hazırlayacağı değerlendirme raporları dikkate alınır.
(2) Hâkim ve savcılar, 2802 sayılı Kanunun 112/A maddesinde tanınan muafiyetlerden, bir adet yerli ve bir adet ithal olmak üzere en çok iki tabancanın temini amacıyla yararlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri