Samet isminin birden fazla anlamı vardır. Bunlardan biri sonsuz, ebedidir. Bir diğeri ise kendisinin hiç bir şeye muhtaç olmayı herkesin kendine muhtaç olduğu anlamına gelmektedir. Samet isminin yüksek ve daim anlamları da bulunmaktadır.
Cenab-ı Hakk'ın "esmâ-i husnâ" sından "Rahîm, Kerîm, Latîf, Râûf, Aziz, Celil, Melik.." gibi bazı isimler, Allah'ın dışında bazı varlıkların da vasıflandığı müşterek isimlerdir. Bu itibarla bu isimlerin çocuklara ad olarak verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Samet isminin kullanım sıklığı: Türkiyede her 775 kişiden birinin ismi Samet.
İlgili 22 soru bulundu
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Mekruh İsimler
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Es Samed ismi şerifi Allahu Teala'nın sıfatlarındandır. Anlamı ise hiçbir şeye ihtiyaç duymayan hiçbir şeye muhtaç olmayan anlamına gelmektedir.
Bu anlamlardan birisi sonsuz, ebedi anlamındadır. Ayrıca her şeyin kendine muhtaç olup, kendisi kimseye muhtaç olmayan anlamına da gelmektedir. Samet ismi pek yüksek, daim anlamı da taşımaktadır. Samet ismi Arapça kökenli bir isimdir.
Genel olarak yapılan inceleme neticesinde Samet isminin Kur'an'da geçtiğini söylemek mümkün. Özellikle hiçbir şeyi ve kimseye muhtaç olmayan Tanrı ismi üzerinden taşıdığı anlam ile Kur'an-ı Kerim'de yer alır.
Samed kelimesi “sonu gelmeyecek biçimde devamlı ve bâki olan (Şevkânî, V, 612), “herkesin kendisine ihtiyacını arzettiği, fakat kendisi kimseye muhtaç olmayan” (Râgıb el-İsfahânî, Müfredâtü'l-Kur'ân, “smd” md.) gibi anlamlarda açıklanmıştır.
- Samet - Samed; Allah'ın 99 isminden birisi olan Samed (Samet) isminin anlamı hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Yalnızca Allah'a mahsus olan bu sıfatın bebeğe konulmasının uygun olmadığı belirtilir.
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
İbni Âbidînde buyuruluyor ki: “Çocuğa konulacak isimler arasında en efdal olanı, Abdullah, sonra Abdurrahman, sonra Muhammed, sonra Ahmet, daha sonra İbrahim'dir. Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir. Fakat, bu isimleri söylerken hürmet etmek lazımdır.
Peygamber (s.a.s.), bir hadisinde insanların kıyamet günü isimleri ile çağrılacağını belirterek “(Çocuklarınıza) güzel isim koyunuz.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 68 [4948]) buyurmuştur. Allah'a has isimler ise aynı lafızla çocuklara verilmemelidir.
ASAF İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Asaf ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Asaf ismini koymak caizdir.
Afra ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Afra ismini koymak caizdir. AFRA İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Afra ismini kullanan 3.364 kişi bulunmaktadır.
İrem ismi, Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir. Fecr suresinde aktarılan ayetlerde Ad Kavmi tarafından yapılan bahçeler İrem olarak ifade edilmektedir. Söz konusu bahçelerin Yemen'de olduğuna inanılmaktadır. İrem ismi Arapça kökenli bir sözcüktür.
Türkiye'de Samed ismini kullanan 9.487 kişi bulunmaktadır. Samed en çok kullanılan 1124. isimdir.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Kezban ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Kâhya kadın, bir daireyi idare eden kadın. Gerçek peri, gerçek güzel, özü peri gibi.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
Kalp ağrısı için; Terkibe uygun olarak Tebbet suresi, Hucurat suresi veya inşirah surelerinden biri 7 kere okunur. Samed esması 7 kere okunarak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri