Örgütlerde bireylerden kaynaklanan etik dışı davranışları temelde; demografik, kişisel, kültürel ve toplumsal faktörler olarak ele almak mümkündür.
Etik dışı davranışların nedenleri arasında; sosyal çevrenin, aile ve sosyal eğitimin, dinin ve çalıştığı örgüt kültürünün etkisi vardır.
Etik dışı davranış, genellikle toplumun sürdürülebilmesi için gerekli olan yasaların, politikaların, düzenlemelerin ve örgüt normlarının göz ardı edilme- siyle başkalarına zarar verici sonuçlar ortaya çıkaran ve toplum tarafından yasa dışı ya da gayriahlaki kabul edilen davranışları kapsamaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
Kişilik, güç temelleri ve model alma örgütlerde etik dışı davranışların oluşmasında etkili olan bireysel nedenlerdir. İçsel ve dışsal faktörlerin etkileşimi sonucunda ortaya çıkan kişilik, her birey için farklıdır. Kişilik yapılarından doğrudan etkilenen davranışların etiksel boyutu da birbirinden farklı olmaktadır.
Maddeye göre 6 temel etik ihlal türü vardır. Bunlar intihal, sahtecilik, çarpıtma, tekrar yayım (duplikasyon), dilimleme ve haksız yazarlıktır.
Etik davranışı etkileyen 3 faktör : 1-Kişisel ahlak özellikleri, 2-Kişinin yaşadığı sosyal çevre, 3-Çalıştığı kuruluşun özellikleridir.
Kişilik özellikleri, öğrenme stil ve kapasitesi, bilişsel ve duygusal işlevler, fiziksel ve zihinsel sağlık durumu, davranışı etkileyen en önemli içsel etkenler arasındadır. Dışsal etkenler ise bireyin çevresinden gelen ve bireyin davranışlarını etkileyen unsurlardır.
Ahlâka uygun olmayan, gayriahlâkî. 2. yeni. fels. Ahlâka uygunluğu veya aykırılığı söz konusu olmayan, ahlâkî hiçbir telakkîye bağlı bulunmayan, lâahlâkî, amoral.
Bir başka ifadeyle, ahlak felsefesi, insan yaşamındaki değerler, ilkeler ve yargıları inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak kuralları “evrensellik” açısından da “objektif ahlak” ve “subjektif ahlak” olmak üzere ikiye ayrılır.
Burada, şahsi ahlak, aile ahlakı, sosyal ahlak, medeni ve siyasi ahlak gibi meseleler söz konusu olacaktır. Burada önemli olan insanların kendilerine ait olan ahlaki ilkelerini bulundukları konuma şartlara göre uygulamada hayata geçirmesidir.
Aşırmacılık (Plagiarism); intihal, yağmacılık, korsanlık gibi terimlerle de kullanılmaktadır. Başkasına ait araştırma verilerini kaynak belirtmeden kendi verileri gibi gösterme durumudur. TÜBİTAK Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu Yönetmeliği tarafından etiğe aykırı başlıca davranışlar aşağıdaki gibi belirtmiştir (2018);
Etik ihlaller, psikoloğun etik yönetmelikteki ilke ya da kurallara uymadığı ve/veya davranışlarıyla hizmet verdiği kişilere ya da kurumlara zarar verdiği durumlardır.
VERİ Bilimsel bir araştırmanın planlanmasından raporlaştırılmasına ve sonuçta yayınlanmasına kadar geçen süreçte uyulması gereken etik kodları ifade etmektedir. Bu etik kodlara uyulmaması ise bilimsel araştırma sürecinde etik dışı davranışlar olarak adlandırılmaktadır.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Bir insanın etik davrandığını, ahlaklı oluşundan insanlara saygı, sevgi ve nezaket kuralları çerçevesinde yaklaşmasından, sorumlu olmasından gibi bir çok davranışından anlayabiliriz.
Araştırma bulgularına göre öğretmen adaylarına göre öğretmenlerin eğitim öğretim sürecinde etik dışı davranışları “Adaletsizlik”, “Sorumsuzluk”, “Hakaret”, “Ayrımcılık”, “Dersi aksatmak” ve “Öğrenciyi önemsememek” olarak belirlenmiştir.
7- Ahlak insanın değer ve tutumlarını içerirken, etik; insanların bireysel ve toplumsal anlamda kurdukları ilişkilerin temelinde var olan değerleri, kuralları, doğru-yanlış, iyi-kötü gibi kavramları ahlaksal açıdan araştıran felsefe disiplinidir.
Ahlaki olgunluğun gelişimini etkileyen biyolojik faktörleri, kalıtım ve çevre, bedensel gelişim, devimsel gelişim, cinsiyet ve zekâ kavramları çerçevesinde ele alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri