Vatandaştan ilk kez 1963 yılında alınmaya başlanan yurt dışı çıkış harcı 2023 itibariyle 150 lira olarak belirlenmiştir. Yurt dışı çıkış harcı nedir?
Peki, 2023 yurt dışı çıkış harcı internetten, online nasıl ödeme yapılır? İnteraktif Vergi Dairesi'nin resmi internet adresi olan “ivd.gib.gov.tr” adresine giren kişiler ana sayfada yer alan hızlı hizmetler arasından “Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” sekmesine tıklayabilirler.
Yurtdışı çıkış harcı, İş Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, Ziraat Bankası, Yapı Kredi, Vakıflar Bankası gibi bankalardan ödenebilmektedir. Yurtdışı çıkış harcı internetten ödeme işlemi İnteraktif Vergi Dairesi'nin resmi sitesinden de yapılabilmektedir.
18 Şubat 1963 yılında 196 sayılı kanun ile çıkarılan yurt dışı çıkış harcı ücreti günümüzde de devam etmektedir. Her yıl belli düzenlemeler ve zamlar gelmektedir. Bu yılı kapsayan tutar ise 300 TL olarak belirlenmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu ile yurt dışına çıkış yapan yolculardan çıkış başına 150 TL harç bedeli alınmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Maximum Mobil ve İşCep üzerinden yapılan yurt dışı çıkış harcı ödemelerinde harç tahsilat bilgisi, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile online olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne aktarılacağından kullanıcıların kontrol noktalarında ayrıca pul ya da dekont göstermelerine gerek olmayacak.
İnteraktif Vergi Dairesi'nin resmi internet adresi olan “ivd.gib.gov.tr” adresine giren kişiler ana sayfada yer alan hızlı hizmetler arasından “Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” sekmesine tıklayabilirler. Ardından karşılarına çıkacak olan sayfadan "yurt dışı çıkış harcı ödeme” seçeneğine tıklayabilirler.
Arka planı 15 TL olan harç bedeli 15 Temmuz 2019 tarihinde 50 TL, 17 Mart 2022 tarihinde 150 TL olmuştur.
Yurt Dışı Çıkış Harcını Ödemezsen Ne Olur? Yurt dışı çıkış pulu almak için gerekli ödemeyi yapmadığın takdirde pasaport ve gümrük işlemlerinde problem yaşanacağı için seyahat edemezsin.
Maliye Bakanlığı yurtdışı çıkış harcını, şehir merkezlerindeki vergi daireleri ve yetkili banka şubelerinden yatırabilirsiniz. Ayrıca Maliye Bakanlığına ait harç bürolarından, ve havalimanlarının dış hatlar gidiş terminallerindeki ödeme noktalarından ve 7/24 açık banka şubelerinden de ödeme yapabilirsiniz.
Seyahate çıkacakların, yurt dışı çıkış harcı ödeme yapması zorunludur. Bu noktada en merak edilen “Yeşil pasaportlular yurt dışı çıkış harcı öder mi?” sorusunu da cevaplandırabiliriz. Kanundaki değişiklikler neticesinde 2013 yılından bu yana yeşil pasaport sahipleri de bu harcı ödemekle yükümlüdür.
Şırnak Habur sınır kapısında günlük giriş çıkış
(3) Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar ve 7 yaşını doldurmamış olanlar ile yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmaz.
(Kanun No. 5597 / Kabul tarihi:8/3/2007)(Değişik: 28/3/2013-6455/52 md.) Terminal giden yolcu katı pasaport kontrol bölgesi öncesinde C1-D1-E1-G1-H1 check-in adası yanında harç pulu otomatları bulunmakta olup, otomatlardan kredi kartı veya nakit olarak alınabilmektedir.
Gideceğiniz ülkenin güncel vize politikasını da kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer vize isteyen bir ülkeye gidiyorsanız vize almanız kesinlikle gereklidir. Vize ile seyahat ederken de pasaportunuz yanınızda bulunmalıdır. Vize istemeyen bir ülkeye gideceğinizde ise yalnızca pasaportunuz yeterli olacaktır.
(2) Yurt dışına çıkış harcının mükellefi, yurt dışına çıkış yapan kişilerdir. beyanname ile bildirmek ve üç gün içinde ödemekle yükümlüdürler. dikkate alınmaz.
Resmi gazetede yayınlanan 6455 sayılı Kanun gereğince Sarp Hudut Kapısından Gürcistan'a çıkış yapacak Türk Vatandaşları 15 TL harç ödeyecekler.
Mezunlar (öğrenci statüsünden çıkmış olanlar) bu muafiyetten yararlanamazlar. Bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak üzere veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkış yapan öğrenciler, pasaport işlemlerinde ve yurt dışına çıkışlarda, pasaport veya çıkış harcından muaf tutulabilirler.
23 Mart 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yurt dışı çıkış harcı, 1 Nisan 2007 itibarıyla 15 Türk Lirası (TL) oldu. 12 sene devam eden bu uygulamanın ardından harç miktarı, 17 Temmuz 2019'da 50 TL'ye çıktı.
Makinede öncelikle ödeme tipini seçiyorsunuz. Sonrasında kaç adet harç pulu satın almak istediğiniz belirtiyorsunuz. Nakit ödeme yapacaksanız tek tek kâğıt para girişi yapmanız gerekiyor. Ödeme yapıldıktan sonra varsa kâğıt para üstü ve yurt dışı harç pulu makinenin altındaki bölmeden size veriliyor.
Üniversite harçlarını yatırmak isteyen kişiler, üniversitelerin anlaşmalı olduğu bankaların intenet bankacılığından, şubelerinden veya ATM'lerinden harç işlemlerini yapabilmektedir. ATM üzerinden harç ödemesi yapacak kişiler kartsız ödeme seçeneği ile ATM'Den ödeme yapabilir.
Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.
Pasaport defter bedelleri 'pasaport defter bedeli' adı altında, pasaport harç bedeli ise 'e-pasaport harç bedeli' adı altında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı il ve ilçelerdeki defterdarlık-mal müdürlüğü vezneleri ya da vergi daireleri ile banka şubeleri ve PTT şubelerine yatırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri