Suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek.
Somut olayımızda, gün sayısı suç teşkil eden olayın özelliklerine göre 1000 gün olarak takdir edilmiştir, gün sayısının çarpılacağı para miktarı ise 30 TL (20 TL ile 100 TL arasında) olarak takdir edildiğinde mahkeme 1000 x 30 TL = 30 bin TL adli para cezasına hükmedebilir.
Yukarıda da belirtildiği gibi kimlik bildirme yükümlülüğüne aykırı hareket etmenin idari yaptırımı 2023 yılı için 617 TL idari para cezasıdır. Ödeme süresi tebliğden itibaren bir ay olup süresi içinde ödenmesi halinde %25 indirim yapılmaktadır. Ödeme yapılması cezaya itiraza engel değildir.
Hâkim suçun işleniş biçimi sanığın hal davranışları ve ekonomik durumuna göre tam gün karşılığı 20 TL belirlemişse: 20 TL x 180 gün= 3600 TL adli para cezası kararı verecektir.
İşte 2024 kapalı alanda sigara içmek cezası... Polis ve Jandarma tarafından gözlemlenerek işletme sahibine ve sigara içenlere de dahil olmak üzere, 365 TL'den başlayarak 617 TL'ye kadar kurallara uymayan işletmelere ise 8.540 TL'den 42.858 TL'ye kadar para cezası yazılacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Adli para cezası ödenmezse ne olur; Cumhuriyet savcılığı kararıyla kişinin üzerine düşen adli para cezasını ödememesi durumunda, kamu yararına çalıştırma hükmü devreye girmektedir. Savcılık 200 günlük adli para cezasını 400 saatlik çalışmaya eşit bir şekilde düzenler.
Mahkemeler tarafından verilen para cezaları ödenmediğinde hapis cezasına çevrilir, idari para cezaları ödenmediğinde yalnızca icra-haciz işlemleri yapılabilir. İdari para cezası ödenmediğinde borçlunun hapse girmesi gibi bir durum söz konusu olamaz.
Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, suçla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltilecek. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek.
Buna göre sanık hakkında 1500 gün adli para cezası takdir edilmiş olsun. Mahkeme bu belirlemeyi yapmakla yetinemez. Gün olarak belirlediği bu cezayı 20 TL ila 100 TL (her bir gün için) arasında belirleyeceği bir miktar üzerinden paraya çevirmek zorundadır.
Adli para cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 52. Maddesinde düzenlenmiş olan bir ceza türüdür. Adli para cezası şikayetçiye veyahut müştekiye değil devlet hazinesine ödenmektedir.
Ehliyetsiz kişilere ceza kesilebildiği gibi kullandığı aracın tipine uygun ehliyeti olmayan kişilere veya ehliyetini yanına almamış kişilere de ceza kesilmesi söz konusu olabilmektedir.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 46/2-h maddesindeki trafik ihlalinde, ihlali yapan sürücülere 2024 yılı için 6.439 Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
Cep telefonu kullanırken sürüş yapan kişiler için belirlenen ceza miktarı 1.506 TL'dir. 2024 e Emniyet kemeri cezası 690 TL, ehliyetsiz araç kullanma cezası ise 12.977 TL'dir.
Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen adli para cezası minimum 5 günden maksimum 730 gün arası olmak üzere ceza yaptırımı bulunan günlüğü en az 20 tl'den en fazla 100 tl'ye kadar hesaplanır.
Hükmedilen adli para cezasını öğrenebilmek için E-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranızı kullanarak giriş işlemlerinin ardından adınıza kaç ayrı davadan ne kadar adli para cezası aldığınızı sorgulayabilirsiniz.
Hakim, hükümlünün ekonomik durumunu göz önüne alarak, adli para cezasının 24 aya kadar taksitlendirme yaparak ödenmesine karar verebilir. Taksit ödemeleri hükmün kesinleşmesinden itibaren başlar. Adli para cezasının taksitlendirilmesi, 4 aydan az, 24 aydan fazla olamaz.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir. İlk Kez Suç İşleyen Ceza Alır Mı? İlk kez suç işleyen ceza alınır. Sadece alınacak cezanın Hagb'ye, ertelemeye, takdiri indirimin uygulanmasına ve kamu davasının açılmasına etkisi vardır.
Kasten insan yaralamanın temel şeklinde faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Yaralamanın etkisi basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek derecede hafif ise failin cezası dört aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Ağırlatıcı sebeplerin varlığında verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Kararın sonucuna göre verilen ceza 3 yıl ya da daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanunu'nun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
Örneğin 50 Türk Lirası gibi. Daha sonra toplam gün birimi sayısı ile bir gün biriminin parasal miktarı çarpılarak, adli para cezasının miktarı tespit edilecektir. Örnekte 100 (gün) ile 50 (Türk Lirası) çarpıldığında adli para cezasının miktarı 5000 TL olarak bulunmaktadır.
Burada alt sınırdan bir para cezası belirleme yolundan gideceğimizi bahsedecek olursak 120 gün adli para cezasının Günlüğü takdiren 20 TL'den olmak üzere adli para cezasına çevireceğiz bu durumda elde edeceğiniz sonuç adli para cezası 2400 TL Adli para cezası olacaktır.
Kasten işlenen suçlarda hükmedilen hapis cezası 1 yıl ve altında bir miktardaysa hapis cezası adli para cezasına çevrilebilir. Örnek olarak kasten yaralama, hırsızlık vs. Taksirle işlenen suçlarda ise paraya çevrilmede bir ceza sınırı bulunmamaktadır.
Adli para cezasına ilişkin ceza kesinleşmeden sonra sicile kaydedilir. Adli para cezası ödendikten sonra sicilden otomatik olarak silinmez. Silinmesi için kişilerin Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne bizzat veya avukat aracılığıyla başvuruda bulunması gerekir.
İnfaz Savcılığı'nın göndereceği Para Cezası Ödeme Emri'nin elinize ulaşması, kararın kesinleşmesinden itibaren 1 ay – 2 ay gibi bir süreyi bulabilir. Ödeme emrinin size tebliğinden itibaren hükmedilen adli para cezasını 30 gün içerisinde ödemeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri