Derin, geçirgen, organik madde ve besin maddelerince zengin, tınlı, tınlı-kumlu, PH'sı 6-6.7 arasında olan toprakları sever.
Ancak, evimizin bahçesinde meyve ve sebze yetiştirirken dikkat etmemiz gereken bazı riskler vardır. Dikkate almamız gereken şeyler şunlardır: Patlıcan yüksek sıcaklık istekleri olan bir bitkidir. Büyümek için 20 °C ila 30 °C sıcaklığa ve bol güneşe ihtiyaç duyar.
Patlıcan, sıcağı ve suyu sever. Bu sebeple sıcak ve ılıman iklimlerde yetiştirilmesi gerekir. Patlıcan nasıl ekilir derseniz, tohumun en az 20 derece toprak sıcaklığına ihtiyacı vardır. Ayrıca optimum nem seviyesi olmalıdır.
Patlıcanın en çok yetiştirildiği bölgemiz Akdeniz Bölgesidir. Fakat Akdeniz Bölgesi dışında Batı Karadeniz ve Ege Bölgesinde de yetiştirilmektedir. Ayrıca Güney Doğu Anadolu'da da yetiştirilen bir sebzedir. Patlıcan hem açık tarlada yetiştirilebilir iken hem de seralarda yetiştirilmektedir.
Toprak İstekleri
Patlıcan toprak bakımından oldukça seçici bir sebzedir. Killi topraklardan hoşlanmaz. Bu gibi ağır ve rutubetli topraklarda kök çürüklüğüne sıkça rastlanır. Derin, yumuşak, geçirgen, organik madde ve besin maddesince zengin tınlı topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir.
İlgili 32 soru bulundu
Patlıcan en iyi, tam güneş altında bol organik gubreleme ile büyür. Patlıcanların büyüme ve meyve verme aşamalarında beslenmesi bitkinin genel sağlığını iyileştirir. Sağlıklı bitkiler, daha büyük miktarlarda daha büyük meyve verir.
En uygun ve tavsiye edilen sulama yöntemi damlama sulamadır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar. Patlıcan ahır ve ticaret gübrelerini sever. Sonbaharda patlıcan tarlasına dekar başına 5-6 ton yanmış ahır gübresi verilmelidir.
Yaz dönemi meyveleri olarak karpuz, kavun, kiraz, kayısı, erik, çilek, şeftali, üzüm, incir, dut, böğürtlen ve armut sayılabilirken; taze fasulye, patlıcan, kabak, biber çeşitleri, domates, semizotu, bamya, enginar ve börülce yaz dönemi sebzelerine örnek olarak verilebilmektedir.
Patlıcan yetiştiriciliğinde sınırlayıcı faktör her zaman iklimdir. Bitkinin kökeni sıcak iklimi olan yerlerdir. Düşük sıcaklık oranlarına ve dona karşı son derece hassas bir bitkidir. Toprak sıcaklığı 20 ° C'nin altına düşmemelidir, ortalama olarak 21 ila 35 ° C sıcaklık gerekir.
Gübreleme : Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4-6 ton hesabı ile iyi vasıflı, yanmış ahır gübresi ve yardımcı olarak dekara fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı dikim esnasında, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir.
En uygun ve tavsiye edilen sulama yöntemi damlama sulamadır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Meyve verimi için en uygun sıcaklık 22 ºC'dir. Hava nemi (25 ºC sıcaklıkta) % 55-60, toprak nemi % 60-70 olursa iyi gelişir. olmayan, killi, sıcaklığı düşük topraklarda fizyolojik problemler artar, erkenci verim miktarı azalır. Tuza orta derecede hassas bitkilerdendir.
Patlıcan kuraklığa dayanıklı
“Bu çalışma patlıcanın orta düzeyde sulama ile yüksek verim sağlayabileceğini kanıtlıyor” diyen Díaz-Pérez, “Domates ve biber ile aynı aileden olsa da, patlıcan kuraklığa daha dayanıklı bir sebze. Ve su stresine karşı ozmoregülasyon gibi mekanizmalar geliştirebiliyor” diye konuşuyor.
Patlıcan sıcak iklim sebzesi olduğu için soğuklardan hoşlan- mamaktadır.. Yetiştirilme devresinde sıcaklık -1 ile -2 0 C ye düştüğün- de patlıcan bitkisi ölür. Yetiştirme dönemi boyunca ürün için 15-35 derecelerde ortalama altı aylık bir süreye ihtiyaç gösterir. Toprak açısından oldukça seçici bir sebzedir.
Sıcak iklim meyvesi olan patlıcan, -1 derece soğuğa kadar dayanabiliyor. Vejetasyon süresi 6 ayı bulan ekin için optimum sıcaklık 25-30 derece ölçülüyor. Gece ise 15-20 derece sıcaklık yeterli oluyor. Gece ısı 15 derecenin altına düştüğünde meyve bağlamada sorun oluşabiliyor.
Patlıcan sıcak iklim sebzesidir. -1 Cº'de bitki yaşamını yitirir. Patlıcanın büyüme ve gelişmesi için uygun sıcaklık değerleri 25-30°C'dir. Gece sıcaklığının 16°C'nin altına düşmesi ve düşük ışık şiddeti patlıcanda çiçek tozu canlılığını azaltır.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Patlıcan tohumunun ekim zamanı ise aralık veya ocak ayıdır. Toprağın sıcaklığı da ekim sırasında dikkat edilmesi gereken bir konudur. Toprak sıcaklığı 20-25 derece olmalıdır.
Patlıcanlar İçin En Uygun Toprak
Organik maddenin zengin olduğu toprakta, patlıcanlar uygun tekniklerle yetiştirildiği takdirde en iyi verimliliği sağlar. Toprak isteği patlıcan yetiştirmek isteyenler için PH derecesi 6-7 arasında olması başarılı sonuçları elde etmek için yeterli olabilir.
Nedeni: Genç yapraklarda damarlar arası sararma ve damarların yeşil kalması, pH yüksekliği, demir (Fe) ve çinko (Zn) elementlerinin alımının zorluğundan kaynaklanır. Çözüm önerisi: Yapraktan uygulama ile TRANSPORTER (MAXIMA vb.); 100 lt / 100 gr ya da damla sulama ile GENTAFER; 500 gr/ da kullanılmalıdır.
Maydanoz, brokoli, mısır ve dereotu da Ağustos ayında ekilebilen sebzelerdendir. Böğürtlen, şeftali, incir, sarı kiraz ve mürdüm eriği Ağustos ayında ekilen meyvelerdir. Fidelecenek olanlar: Kabak, marul, salatalık. Direkt toprağa ekilecek tohumlar: Fasulye, börülce, roka.
Patlıcan daha çok ağustos, eylül, haziran ve temmuz aylarında kolaylıkla yetişir.
Fide ekildikten sonra yapılması gereken en önemli şey bunu sulamak olarak bilinir. Haftada 1 ila 2 gün sulama işlemi yapılması gerekir. Serin olan saatlerde sulamak daha uygun olur. Hasar döneminde de sulama işlemi aza indirilebilir.
Sıklıkla ekimini yaptığımız çeşitlerden Domates, biber, patlıcan ve fasulyenin çiçek yapısı (erselik) yani dişi ve erkek organları aynı çiçek üzerinde bulunduğundan büyük oranda kendine döllenir.
Mart: Bezelye, biber, ceviz, domates, fesleğen, kabak, mercimek, nohut, patates, patlıcan, pırasa, rezene, salatalık, tere, yer elması, yer fıstığı ve zeytinin tohumu ekilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri