2024 için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak kaydedilirken, 2024 için yurt dışından getirilecek telefonların kayıt ücreti de 31 bin 692 olarak belirlendi.
TELEFON IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR OLACAK? 2024'te yolcu beraberinde yurt dışından getirilen telefon IMEI kayıt harcı 31 bin 692 liraya çıkacak.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak. IMEI kayıt harcı ise 2732 TL'den 6091 TL'ye çıkarıldı.
IMEI İşlemleri
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Yani yurt dışından getirilen bir akıllı telefonun Türkiye'de kayıtlı hâle getirilmesi için yapılması gereken ödeme. Bilenleriniz vardır; bu tutar, 2023'ün başında 6.091 TL idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aldığı bir karar ile bu tutarın 20 bin TL'ye yükseltilmesine karar vermişti.
İlgili 41 soru bulundu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harcın 20 bin TL'ye çıkarılmasına karar verdi. Yeni harç miktarı bugünden itibaren geçerli olacak.
2024'te IMEI kayıt ücretine yüzde 58 zam uygulanacak Yurtdışından getirilen akıllı telefonların Türkiye'de aktif edilebilmesi için zorunlu olan IMEI kaydına ilişkin ücretler son yıllarda ciddi oranda arttı. Buna göre IMEI kaydına yeni yılda yüzde 58,46'lık resmi enflasyon oranı da eklenecek.
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bilgilere göre yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izin harcı 20 bin TL oldu. Kısacası 2023 yılına 6 bin TL olarak başlayan IMEI kayıt ücreti, yılı tamamlayamadan 20 bin TL'ye çıkmış oldu.
Daha önce kayıt yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takip eden 2 yıl yeni kayıt hakkınız bulunmaz. Bundan sonraki yılın girmesiyle (1 Ocak itibariyle) kayıt hakkınız doğar. Yeni cihaz kaydı yapabilmeniz için en son tarihli cihaz kaydınıza ait yurda giriş tarihi üzerinden en az üç takvim yılının geçmesi gerekir.
1 pasaporta 2 telefon kaydetmek mümkündür ancak bunun için iki kayıt arasında 3 yıl geçmesi gerekmektedir.
YURT DIŞI TELEFON KAYIT ÜCRETİ NE KADAR? 2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; IMEI kayıt ücreti olarak bilinen 'Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı' 20 bin TL'ye yükseltildi. Buna göre, IMEI kaydı için ödemeniz gereken tutar 20 bin TL oldu.
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
Yani, yurt dışından satın alınan ve IMEI numarasına sahip cep telefonu gibi cihazların 120 gün içerisinde BTK sistemi üzerinden, satın alan kişinin pasaportunun üzerine kayıt ettirilmesi gerekiyor.
Yurt dışından satın aldığınız telefonun kayıt ücretini ödemek için birkaç farklı seçeneği değerlendirebilirsiniz. Vergi dairelerine başvurarak, internet üzerinden vergi dairesi hizmetlerini kullanarak, mobil bankacılık uygulamalarınız ya da banka şubelerinden bu kayıt ücretini ödeyebilirsiniz.
IMEI İşlemleri
Yurt dışından yanımda getirdiğim cihaz için ne kadar sürede IMEI kaydı yaptırmalıyım? Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. 120 gün geçtikten sonra yapacağınız başvurular kabul edilmemektedir.
Cevap: Kendi hattınızın takılı olduğu telefon haricinde bir adet telefon getirebiliyorsunuz. Bir sonraki hakkınız üç sene sonra doğuyor. Hakkınız olmaması halinde getirirseniz Gümrük Muhafaza Ekipleri tarafından ürün ambara alınıyor.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce, 30 Mayıs 2019 tarihinde getirilen düzenleme kapsamında süre iki yıldan üç yıla çıkarılmış ve yurt dışından getirilen telefonlar için "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılma şartı” da eklendi.
1 Ocak 2024'ten itibaren 1 yıl kesintisiz sinyal alınamayan telefonların IMEI kaydı silinecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.
YKN (Yabancı Kimlik Numarası) bulunan ve e-Devlet sisteminden kayıt işlemi yapmasına izin verilen 18 yaş üstü bireyler, PTT'den alacakları e-Devlet şifresi ile e-Devlet sistemi üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) kayıt yapabilmektedir.
Dikkat edilmesi gerekenler; - 2023 yılı için güncel kayıt ücreti 6.090 TL - Kayıt yapmak için son 1 yıl içinde yurtdışına çıkış ve yurda giriş yapmış olmanız gerekiyor.
Pasaportsuz IMEI kaydı nasıl yapılır 🛂
kimlik kartıyla giriş - çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Artık yurt dışına çıkan vatandaşlar yanlarında her 3 yılda 1 adet telefon getirebilecek. Bu süre içerisinde 2. bir cihaz getirmek istendiği takdirde gümrük vergisinden muaf olmayacak. YURT DIŞI TELEFON KAYDI ÜCRETİ NE KADAR? Telefon kaydı için 2732 TL harç ücreti yatırılmalıdır.
normal şartlarda veri silinmez imei atarken programlar sadece root istiyor bu kadar sistem dosyasında yazılı imeiyi değiştiriyorsun yani verin silinmiyor.
Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri