Yedi Kollu Şamdan, Menora veya Şamdan (İbranice telaffuz: [menoˈʁa] מְנוֹרָה), Tanah'ta, saf altından yapılmış, Musa'nın vahşi doğada ve Kudüs Tapınağı'nda kurduğu portatif sığınakta kullanılan yedi lamba (yedi mum ışığı) olarak, eski İbranicede ise lamba standı olarak tanımlanmıştır.
aslına bakılırsa yahudilerin en eski sembollerinden biridir ve musa'nın sina dağı'nda gördüğü yanan çalıyı simgeler. ayrıca yine sembolik dilde; dünyanın 7 günde yaratılması ve aydınlanma düşüncesini sembolize ettiği ifade edilir.
Hanukiya, Musevilikte Hanuka Bayramı'nda yakılan Menora'ya benzeyen fakat fazladan iki kolu daha olan 9 kollu şamdan.
Yedi Kollu Şamdan (Antik İbranice yedi-şamdan), yedi lambaları, tapınak Kudüs'te kullanılan kutsal Pyres.
Peki bu taş şimdi nerede? Büyük keşfi yapan arkeologlar Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çalışıyor ve Andriake'yi bir müzeye dönüştürmeye karar veriyorlar. Böylece 2016'dan beri antic şehir bir arkeolojik park oluyor ve Likya Medeniyetleri Müzesi halka kapılarını açıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Yedi Kollu Şamdan eski çağlardan beri Yahudiliğin bir sembolü olmuştur ve modern İsrail devletinin resmî arması üzerindeki amblemdir.
Yahudi inancına göre menorah, kainatın yedi günde yaratılışını sembolize eder ve merkez ışık (ortadaki kol) sebti (Cumartesi gününü) sembolize eder.
Kipa, Yahudilerin dua esnasında, sinagogda ve dışarıda başlarını örtmekte kullandıkları küçük takke.
menora insanoğlunun tanrı'nın suretinde yaratıldığının sembolüdür. bir başka anlatımla menora tanrısal gücün insanda şekil bulduğunu ifade eder. ayrıca menora, moral gücün, fiziksel karanlıklara üstünlüğünü simgeler. sonuç olarak menora, tanrı'nın israiloğullarına vaat ettiği, ruhların kurtuluşunu simgeler.
Konya Mevlâna Dergâhı Matbah-ı Şerif bölümünde sergilenen 18 budaklı şamdan. Bu 18 kollu şamdan,dergâhta 1001 günlük çile ile nefs terbiyesi esnasında icra edilen 18 hizmeti sembolize etmektedir.
Arapça şem' (mum) kelimesinden Farsça -dân ekiyle yapılan şem'dân > şamdan “mum taşıyıcı aydınlatma aracı” demektir. Kollarının ucundaki tablalara lamba veya kandil konulan birkaç kollu seyyar lambalıklar da halk arasında şamdan yahut çırakma/çırakman (Far. çerağ- pâ “ışık ayağı”) diye anılır.
Ergun (1930: 482) ise "kırkbudak şamdanların" "Kırklar Meydanı'nda manevi bir inancın sembolü olarak "Kırk Abdal"lar için yakıldığını anlatmaktadır. Bektaşi tarikatında ateşe, ocağa ve çerağa; yani kandil ve şamdanlara büyük saygı gösterilmektedir.
Şabat/Şabbat (İbranice: שַׁבָּת, IPA: [ʃa'bat], lit. "dinlenme, işi bırakma"), Yahudilikte ibadet ve dinlenme günü olarak kabul edilen gündür. Gregoryen takviminde cumartesi gününe denk gelir ve Yahudiler için YHVH ile aralarındaki özel bir bağı temsil eder.
Çoğu zaman Yahudilerin kutsal kitabının tamamı "Tora" ismiyle açıklanır. İbranice bir terim olan Tora, Arapça'dan Türkçeye geçmiş olan Tevrat'ın karşılığıdır.
Sinagog (İbranice: בית תפילה, romanize: bet tefila, lit. "dua evi"; Yidiş: שול, shul; Ladino: אשנוגה, esnoga; Grekçe: συναγωγή, synagogē, anlamı "toplanma yeri") veya havra, Yahudilik inancına inanan Yahudi ve Samirilerin ibadet etmek için gittikleri ibadethane.
Yahudi din adamı anlamına gelen rabbi (efendim) sözcüğü ise yine Sami bir dil olan Arapçadaki Rab (efendi) sözcüğü ile kökteştir ve Rab, İslam'da Allah'ın adlarından birisi olduğu için rabbi sözcüğü şirk endişesinden Müslüman ülkelerde kullanılmaz. Bunun yerine kavram haham sözcüğü ile karşılanır.
Hanuka mumları özellikle Yahudilerin Hanuka Bayramı boyunca kullanılmaktadırlar. Hanuka kelime anlamı olarak kutsama-adama demektir. Işıklar Bayramı olarak da bilinen bu dönemde Hanuka mumları her gece sayıları 1 arttırılarak yakılmaktadır. Bu ritüel 8 gece sürmektedir.
Hanuka ışıklarının evin içinden ziyade dışını aydınlatmasının sebebi, oradan geçen kişilerin bu aydınlatmayı görmesi ve böylece bu tatilin mucizesini hatırlamasıdır. Buna göre lambalar caddeye bakan pencerelere ya da kapıya bakan yerlere kurulur.
Talit (İbranice: טַלִּית, romanize: talīt, Tiberyan: ṭālēth / ṭelāyōth, IPA: [taˈlit]; Sefaradilerce tālēt; Aşkenazilerce tallis), inançlı Yahudi erkekler tarafından geleneksel olarak kullanılan bir şaldır. Talit, beyaz ipek ya da pamuklu kumaş üzerine mavi çizgilerden oluşmuştur.
Diğer dinlerde boy abdesti
Hititler'de cinsel ilişkiden sonra yıkanıldığı bilinmektedir. Yahudilik'in kutsal kitabı Tevrat'ta gusül gerektiğinde yıkanma emredilmektedir.
Yahudilik panteizmi reddeder. Tanrı'nın en kutsal adı “Yehova”dır. Bu ismi gereksiz yere söylemek yasaktır. Yahudiler, onun bu ismini söylemekten çekindikleri için, ona “Ha-Şem” (İsim), Elohim (Rab) veya “Adonay” (Efendimiz) diye seslenirler.
Ayrıca Yahudi fıkhının farz kıldığı namazın keyfiyeti, uygulanagelen yöntem, Yahudilerin namaz için ruhen ve bedenen yaptıkları hazırlık, başlarına örttükleri “kippa” ve “tallit” gibi kıyafet yönünden kendilerinden istenilenler yer almaktadır.Namaz, her Yahudi'ye farzdır.
Yahudilikte ilk dönemde Samiriler, Sadukiler, Ferisiler ve Esseniler adıyla bilinen mezhepler vardır. Ortaçağda, Karailik adıyla bir mezhep ortaya çıkmıştır. Modern dönemde, Reformist, Muhafazakar, Ortodoks ve Yenidenyapılanmacı Yahudilik Yahudi mezhepleri arasında sayılır.
Yahudi milliyetçiliğinin en temel ülküsü Filistin'de bağımsız bir Yahudi devleti kurmaktır. Bu temel düşünceye ise Siyonizm denilmektedir. Siyonizmi benimseyen ve bu kapsamda çalışmalar yapan kişilere ise Siyonist denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri