21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak
21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. 21 Aralık'ta Güneş ışınları Güney Yarımküre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir. 21 Aralık'ta Güney Yarımküre'de yaz, Kuzey Yarımküre'de kış mevsiminin başlangıcıdır.
Yerküre 23° 27' eksen eğikliğine sahip olduğu için oluşur. Yerküre yörüngesinde 21 Haziran konumunda iken, kuzey yarımküre güneşe doğru 23° 27' eğiktir. Bu durumda güneş ışınları Ekvator'dan 23° 27' kuzeye, yani Yengeç Dönencesine dik düşer.
21 Aralık'ta ise 23°27' güney enlemine (Oğlak Dönencesi) dik açı ile gelir. Bu tarihten sonra ise kuzeye kaymaya başlar. 21 Mart günü ise tekrar Ekvatora dik gelir. Ekvator enlemi güneş ışınlarını yılda iki kez tam dik açı ile alır (21 Mart ve 23 Eylül).
21 Aralık'ta güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesiyle şu olaylar gerçekleşir: Güneş ışınları Güney Yarım Küre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarım Küre'ye en eğik açılarla gelir.
İlgili 30 soru bulundu
21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesine dik gelir. Buna bağlı olarak: Kuzey yarımkürede kış mevsimi güney yarımkürede ise yaz mevsimi yaşanır.
Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi'ne teğet geçer. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyi, güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar. Yengeç Dönencesi'nin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır.
Yılın en uzun günü olan 21 Haziran'da yaz gündönümü şöyle gelişmektedir: Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir ve güneş ışınları Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir. 21 Haziran'dan sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya (yaz gündönümü), Güney Yarımküre'de ise uzamaya (kış ...
21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar.
21 HAZİRAN GÜNEŞ IŞINLARI YENGEÇ DÖNENCESİNE DİK GELİR. 21 ARALIK GÜNEŞ IŞINLARI OĞLAK DÖNENCESİNE DİK GELİR. 21 MART GÜNEŞ IŞINLARI EKVATORA DİK GELİR.
Yaz gün dönümünde; kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarım kürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar. Gün dönümleri, astronomik yaz ve kışın başlangıcını işaret eder, 21 Haziran ve 21 Aralık tarihlerinde gerçekleşir.
21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak dönencesine dik gelir. Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya (kış gündönümü) Güney Yarımküre'de kısalmaya (Yaz gündönümü) başlar.
TÜRKİYE'DE EN UZUN GECE NEREDE YAŞANACAK? 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak ve bu tarihten itibaren gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak.
Dünyanın ekseni eğiktir, yıl içinde kutupların güneşe en yakın veya en uzak olduğu zamanlara göre güneşin hareket kavisi de gün içinde yükselip alçalır. Kış gündönümü olduğu vakit, Kuzey Yarım Küre'de güneş en alçak noktadadır. Yani Kuzey Kutbu Güneş'ten uzaktır. Zaten Kuzey Yarım Küre'de kış olmasının nedeni de budur.
Merhaba, Güneş ışınları dünyaya yaz mevsiminde dik, kış mevsiminde ise eğik gelir. Çünkü güneş ışınları ne kadar dik açıyla gelirse o kadar sıcak olur.
21 Aralık günü güneş ışınları Güney Yarımküre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir. Bu tarihte kuzeye gidildikçe gece süresi uzar gündüz süresi kısalır, bu tarihten sonra ise geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar.
21 Aralık'ta Güney Yarımkürede yaz, Kuzey Yarımkürede de kış mevsimi başlangıcı olarak bilinir. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. İstanbul'da 21 Aralık'ta güneş 08:27'de doğacak, 17:40'da ise batacak.
21 Mart ekinoksu, kuzey yarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede ise sonbaharın başlangıcı olarak kabul ediliyor. 21 Mart ve 22 Eylül olmak üzere yılda iki kez gerçekleşen ekinoks ile eşit uzunlukta gündüz ve gece yaşanır. 21 Mart ekinoksu ile Kuzey yarımkürede gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar.
21 Haziran yaz gün dönümü yılın en uzun günü olarak bilinir. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi'ne dik bir şekilde gelir ve Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik şekilde ulaşır. Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.
Dünyanın kendi etrafından dönüşünden ötürü doğudan batıya doğru aydınlanan gün, Türkiye'de en doğu nokta Iğdır olduğu için ilk orayı aydınlatır. Görselde dünyanın tam ortasındaki aydınlanma çizgisi dünyanın dönüşü ile doğudan batıya hareket edecektir. Dolayısıyla ülkemizin en doğusunda olan Iğdır ilk ışığı alacaktır.
Elektromanyetik dalgalardan oluşan Güneş ışığı, uzayın uçsuz bucaksız genişliği boyunca ilerleyerek sonunda gezegenimize ulaşır. Güneş ışığının Dünya'ya ulaşması olgusu fiziğin temel ilkelerini içerir ve ışık hızı ve Güneş ile gezegenimiz arasındaki mesafe gibi faktörlerden etkilenir.
Güneş ışınları kutuplara daha eğik açıyla geldiği için çok fazla yansır bu yüzden yüzeyi ısıtamaz. Ekvatorda ise yansıma az olduğu için daha çok ısınır. Dikkat ettiysen ışığın kat ettiği mesefe ekvatorda daha az, kutuplarda daha fazla. Bu mesafeden kaynaklanan ısı enerjisi kaybından dolayı daha soğuk oluyor orası.
Güneye doğru gidildikçe gündüz uzunluğu artarken, kuzeye doğru azalır. Verilen kentler arasında en güneyde olan daha uzun gündüz yaşar. Bu nedenle Güneş'in daha erken doğması beklenir. Yani cevap E) Siirt'tir.
Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor. Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir.
Kış mevsiminin başlangıcı anlamına gelen Oğlak Dönencesi (Kış Gündönümü) etkisi olan 'en uzun gece' bugün Kuzey Yarımküre'de kalan ülkelerde yaşanıyor. Kuzey Yarımküre'de kalan Türkiye'de ise diğer şehirlere göre en uzun gündüzü Hatay, en uzun geceyi ise Sinop geçirecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri