Aynı zamanda satın almış olduğunuz pırlanta takıların belirli kısımlarında karat bilgisi bulunmaktadır. Örneğin yüzüklerde halkanın iç kısmında, küpelerde montür kenarlarında, kolyelerde kilit klipslerinde bulunabilirler.
Pırlantayı ifade eden ağırlık birimi karattır. Eğer pırlantanın ağırlığı 1 karatın altında ise ağırlık birimi olarak santim kullanılır. Örneğin 0,20 karat bir pırlanta için 20 santim ifadesi kullanılır. Yine aynı şekilde eğer pırlantanın ağırlığı 1 karatın üzerinde ise virgülden sonraki kısım santim olarak belirtilir.
Bazı firmalar logo ve altın ayarı yazarken bazıları ise logo, altın ayarı ve pırlanta karatını da yazabilmektedir. Örneğin SEM 18K 0,70 ct gibi. Aynı zamanda pırlanta yüzüğün içine Mutlu Yıllar, İyi ki Doğdun gibi yazılar da yazılabilmektedir.
Genel olarak 4c şeklinde ifade edilen bilgilerde pırlantaların sertifikalarında yer alır. Bu kıymetli taşın karat değeri, rengi, berraklığı ve kesimi 4c olarak ifade edilen özelliklerdir.
585 milyem değeri olan altın, aslında 14 ayarlı bir altın yani 14 ayar altın 585 milyemdir. Üzerinde 585 numarası yer alan altın yüzük, kolye, alyans, bilezik, bileklik, küpe ve zincir gibi takılar 14 ayar altındır.
İlgili 27 soru bulundu
Son yıllarda sterling silver olarak da bilinen 925 ayar gümüş takılar dayanıklılık bakımından müşterilere avantaj sunar. 925 ayar şeklinde dizayn edilen yüzlerce farklı takı çeşiti bulunur.
Normal boyda bir bardak alınır ve içi su ile doldurulur. Pırlanta dikkatli bir şekilde camın içine bırakılır. Değerli taş dibe çökerse, gerçektir. Ortalarda, altında veya suyun yüzeyinde yüzerse sahtedir.
14 Ayar 585 milyemdir, 18 ayar 750 milyemdir. Altın baget yüzük içerisinde yazan 585 pırlanta yüzüğün montürünün yani metalinin 14 ayar altın olduğunu ifade etmektedir. 585 altının saflık değeridir. Pırlanta baget yüzüklerde genellikle 14 ayar ve 18 ayar altın metal kullanılmaktadır.
9 Ayar altın daha çok yüzük, küpe, bileklik, kolye ve hızma yapımında kullanılır. Ayarı yüksek ürünlere göre daha uygun fiyatlı olduğu için çok tercih edilir. Alacağınız takı altının tüm avantajlarına sahip olacaktır. Ürününde herhangi bir kararma ya da solma olmayacak, suyla etkileşime girse bile bozulmayacaktır.
Ürünün üzerinde belirtilen seri numarası pırlantanın kemer bölümüne işlenmektedir. GIA Sertifikası, 4C olarak belirtilen karat, berraklık, renk ve kesim kriterleri dışında pırlantanın sentetik veya sahte, benzer bir madde olup olmadığı, geçirdiği tüm işlemleri belirtir.
Altın yüzük, bilezik gibi takıların iç tarafında genelde ayarını gösteren damgalar bulunur. Altın; 22 ayar ise damga olarak 22, 910, 916, 930, 933 sayılarını görürsünüz. 18 ve 750 sayıları ise 18 ayar altını ifade eder. Her altında bir kod olması gerekir.
Kuyumcular bu anlamda, pırlantanızın değerini karşılayan hizmetler sunmaktadır. Pırlantanızı değerinde satın alarak, değerinden düşük fiyatlara satmaktan kurtulabilirsiniz. İşinizi garanti altına almak istiyorsanız, pırlantanızı sertifikalandırabilirsiniz. Bunun için hizmet sağlayan bazı firmalar bu işi yapmaktadır.
Bu firmalar müşterilerine verdikleri sertifika ile pırlanta ürünlerin dünyanın her yerinde satılabilmesini sağlamaktadırlar. Bu sebeple birçok kişinin bildiğinin aksine pırlanta baget yüzükler kuyumculardan değil mutlaka sertifikalı satıcılardan alınmalıdır.
Pırlantada G; Renk (Color), sınıflandırmasının bir diğer değeridir. F color gibi, pırlantanın rengini açıklar. Yalnız F'den daha renklidir. Elbette bu renk farklı çok iyi bir şekilde, profesyonel bir gözle ve aletlerle incelendiğinde farkedilebilir.
Pırlanta yüzük seçimlerinde en iyi tercih edilecek renk grubu colorless kategorisi olan D-E-ve F renk pırlanta grubudur. Near colorless grubu G ve H renk pırlantalar hem uygun hem de kalitelidir. Daha ekonomik isteyenlerde ise beyaz rengi yakalanabilecek I-J renk pırlanta düşünülebilir.
Eğer aldığınız ürünün üstündeki pırlanta en az tek başına 0.30 Karat dan başlıyor (0.35, 0.40, 0,70 ve yukarı doğru) ve bunun üstündeki ağırlıkları kapsıyor ise uluslar arası geçerliliğe sahip pırlanta almanızı şiddetle öneririz.
Yöntem: Yüzük çapına göre ölçme
Yani, yatay konumdayken yüzüğün en geniş iki noktası arasındaki uzunluğu ölçün. Cetveldeki değeri milimetre cinsinden okuyun. Ve yine aşağıdaki tabloda bu değere karşılık gelen yüzük ölçünüzü bulabilirsiniz. örneğin : 55 mm = Kuyumcu ölçüsüne göre 15 no karşılığıdır.
18K, 24 karat içerinde 18 karatın saf altın ve geri kalan 6 karatın ise başka metallerden oluştuğunu ifade etmektedir.
Bu hususların en önemlisi 333 ayar altın bilekliğin kaplamasında kullanılan altının saflık değeridir. Altın kaplama 10k ile 24k arasında değişen altınlar ile yapılır. 333 ayar altın kaplamanın daha uzun ömürlü ve dayanıklı olması için 24k altından yapılmış olmasına özen gösterilmelidir.
Tüm bu sertifikalar üzerinde, kullanılan altının ayar, renk ve gram bilgisi yer almaktadır. 8 Ayar altın bir ürünün sertifikasında 8 Ayar, 8 K ya da 333 ibareleri yer alabilir. Tüm bu ifadeler, satın almış olduğunuz ürünün 8 ayar altın kullanılarak üretildiğini gösterir.
Satın alınan yüzüğün ayarını öğrenmek için altın baget yüzüklerin iç halkasında yazan damgada ne yazdığını belirlemek gerekir. Örneğin 14 ayar bir yüzük için halkanın iç kısmında 14, 575 ya da 585 yazar.
Bir takının üzerinde 999 rakamını gördüğünüzde takının 24 ayar altın olduğunu, 916 rakamını gördüğünüzde 22 ayar altın olduğunu, 750 rakamını gördüğünüzde 18 ayar altın olduğunu, 585 rakamını gördüğünüzde ise 14 ayar altın olduğunu anlayabilirsiniz.
Pırlanta tektaş yüzüğünüzü iki parmağınızın arasına alıp ağzınızı yaklaştırıp soluğunuzu hızla üzerine verin. Taş üzerinde bir buhar tabakası oluşacaktır. Eğer bu buhar hemen dağılıyorsa pırlanta gerçektir. Buharın kaybolması birkaç saniye sürüyorsa taşın sahte olma olasılığı vardır.
Genellikle tektaş yüzük alırken 0,25 – 0,60 karat arasındaki değerler ideal kabul edilir. Tabi ki pırlanta yüzük için ayırdığınız bütçeye göre daha büyük karat ya da daha küçük karat tektaş yüzükleri tercih edebilirsiniz. Diğer takı tercihlerinde de karat ve fiyat arasındaki bağlantı önemlidir. Buna dikkat edin.
Sis testi için, pırlanta ya da yüzüğünüzü iki parmağınızın arasında alarak üzerine nefes vererek buğulandırmalısınız. Nefesinizdeki nem ve ısı nedeniyle pırlanta üzerinde hafif bir buğu oluşturacaktır. Gerçek pırlantanın üzerinde sis 1-2 saniye kalmaz. Sahte taşlarda ise bu süre daha uzundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri