Yaz gündönümünde (yaklaşık 21 Haziran), güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de uzamaya başlar. Bu tarih, Kuzey Yarımküre'de yazın, Güney Yarımküre'de kışın başlangıcı sayılır.
'Yaz gündönümü' olarak da bilinen 21 Haziran'da, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik geldiği için aydınlanma çemberi kutup dairelerine teğet geçiyor. Bunun doğal sonucu olarak kuzey yarım kürede gündüzler gecelere göre daha uzun oluyor.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin 9 yıl önceki bir girişimiyle 21 Haziran günü Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Yoga Günü olarak tanındı.
21 Haziran yaz gün dönümü yılın en uzun günü olarak bilinir. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi'ne dik bir şekilde gelir ve Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik şekilde ulaşır. Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.
21 HAZİRAN'DA KUZEY YARIM KÜRE
En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur.
İlgili 36 soru bulundu
21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak.
21 Haziran yaz gündönümünde güneş ışınları, kuzey yarım küredeki Yengeç dönencesine dünyanın ekseni nedeniyle dik gelir. Bundan dolayı, bu tarihte kuzey yarımkürede gündüzler artık kısalmaya ve geceler uzamaya başlar. Güney yarım kürede ise bunun tam tersi geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.
EN UZUN GÜN KAÇ SAAT SÜRÜYOR? 21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanıyor. Ülkemizde en uzun gündüz süresini bugün en kuzeydeki Sinop yaşayacak. 21 Haziran gününde Türkiye, yaklaşık 15 saat gündüzü yaşar.
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanıyor. Ülkemizde en uzun gündüz süresini bugün en kuzeydeki Sinop yaşayacak.
Dünyanın bir günü en kısa sürede tamamladığı tarih 19 Temmuz 2020 oldu. Dünya bir günü, 24 saatten 1,47 mili saniye daha kısa zamanda tamamlandı. Dünya, 29 Haziran 2022'deki turu 24 saatten 1,59 mili saniye daha kısa sürede tamamladı. Böylece en kısa gün rekoru kırıldı.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; güz, 23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.
21 Haziran'da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gündüz süresi, bugün en kuzeydeki Sinop yaşanırken; bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak.
Kış gündönümü (21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar.
21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarım küre sonbahara girer. 21 Haziran: Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır.
Güney Yarım Küre'de en uzun gündüz , Kuzey Yarım Küre'de en uzun gece yaşanır. Şurada Paylaş! 21 Aralık'ta güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesiyle şu olaylar gerçekleşir: Güneş ışınları Güney Yarım Küre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarım Küre'ye en eğik açılarla gelir.
21 Haziran Yaz Gündönümü'nde yılın en uzun günü yaşanmaktadır. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi'ne dik bir şekilde gelir ve Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik şekilde gelmektedir.
Milli Mücadele'nin bağımsızlık ateşinin yakıldığı, Kurtuluş Savaşı'nın yol haritasının belirlendiği ve 22 Haziran 1919'da açıklanan Amasya Genelgesi'nin üzerinden 101 yıl geçti. Mondros Ateşkes Antlaşması'nın 1918 yılında imzalanmasının ardından Anadolu, düşman tarafından işgal edilmeye başlandı.
Dünya Savaşı: Nazi Almanyası, Barbarossa Harekâtı'nı başlatarak SSCB'yi istila etmeye başladı. 1941 - Hırvatistan'da ilk silahlı antifaşist örgüt kuruldu. 1942 - Erwin Rommel, Tobruk'u ele geçirdikten sonra Generalfeldmarschall rütbesine terfi ettirildi. 1945 - İller Bankası Kuruluş Kanunu kabul edildi.
22 Haziran - Dünya Orion Takımyıldızı Günü: Orion Takımyıldızı, gökyüzünde kolayca tanınabilen ve mitolojik hikayelerle ilişkilendirilen bir takımyıldızdır. Dünya Orion Takımyıldızı Günü, bu gökyüzü oluşumunu kutlamak ve hakkında daha fazla bilgi edinmek için ayrılmıştır.
Kuzey yarım kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak. En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır.
21 Aralık, tüm dünyada kışın başlangıcı olarak kabul edilir. Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamladığı için kış gündönümü bazı yıllar 21 Aralık'a, bazen de 22 Aralık'a denk gelir ama çoğunlukla bu ekinoks tarihi 21 Aralık olarak kabul edilir.
En kısa gece ise 14 saat ile Hatay'da yaşanacak. 21 Aralık'ta Güney Yarıkürede yaz, Kuzey Yarımkürede de kış mevsimi başlangıcı olarak bilinir. Kuzey Yarım Kürede, güneş ışınları Yengeç Dönnecesi'ne 43 derece 06'lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır.
21 Haziran tarihinde Kuzey Yarım Küre'de yaz başlangıcı olurken Güney Yarım Küre'de Kış başlangıcı kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri