Maliye bölümü kaç yıllık sorusu iki şekilde yanıtlanır. Aynı isim ile eğitim verilen programların biri 2 senelik eğitim süresi olan ön lisans, bir diğeri ise 4 yıllık lisans eğitimidir.
Mezunlar genellikle kamu ve özel sektöre ait kuruluşlarda denetçi ve yönetici olarak çalışmaktadır. Yabancı dil ve bilgisayar bilgisi iş bulma açısından avantajdır.Maliye meslek yüksekokulu mezunları, özel sektöre ait kuruluşların mali birimlerinde çalışabilecekleri gibi serbest de çalışabilirler.
Bankalarda çalışan maliye bölümünü bitirenlerin maaşları ise asgari ücretten yüksektir. Ancak, bir devlet memur olarak görev yapan uzman ya da müfettiş kadar değildir. Şuan için özellikle üniversite mezunları arasında işsizlik yüksek.
Maliye bölümü öğrencileri iktisadi alanlarda geliştirdiği gibi hukuk alanında da bilgi sahibi yaparak çalışma yelpazesinin geniş olmasını sağlamaktadır. Maliye bölümü mezunu olan kişiler hem özel sektörde hem de kamuda iş bulabilmektedirler.
Maliye Bölümü Taban Puanları 2023
Maliye bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Maliye bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Maliye bölümünden mezun olan aday, kendi tercih edeceği mesleğe göre alan sınavına veya sadece lisans sınavına hazırlanabilir. Adaylar, lisans sınavı oturumuna girip elde ettiği KPSS P3 puanı ile merkezi atamalara başvuru yapabilirler.
Muhasebe Elemanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhasebe Elemanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.500 TL civarındadır.
Türkiye'de pek çok üniversitede iktisat bölümü bulunmakta ve bu alandan mezun olan öğrenciler, “iktisatçı” ya da 'ekonomist' unvanlarını alarak kamu ve özel sektörde iş imkanlarına sahip olmaktadır. İktisat mezunları, kamu sektöründe özellikle ekonomi ve maliye alanında görev alabilirler.
En fazla işsizlik yaşanan eğitim alanları
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
Özellikle banka müfettişliği ve serbest muhasebecilik bunlar arasında en fazla görülenlerdir. Bölüm mezunları, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında Sosyal Güvenlik Kurumunda ve diğer kamu hastaneleri ve kuruluşlarında uzman yardımcısı ve yönetici adayları olarak istihdam edilmektedir.
Her İİBF bölümü mezunu formasyon alamasa da evet İİBF'nin bazı bölümlerinden mezun olanlar formasyon alabilmektedir. Bu bölümler; İşletme, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye ve Yönetim Bilişim Sistemleridir. Bu bölümlerden mezun olan kişiler Pedogojik Formasyon Eğitimi alarak öğretmenlik yapabilirler.
Evet.Muhasebe,işletme ve ilgili bölüm mezunları yapabilir.
Bilindiği gibi iktisat kıt kaynaklar ile bireysel ihtiyaçların nasıl karşılanacağını incelerken, maliye ise kıt kaynaklarla toplumsal ihtiyaçların karşılanmasını incelemektedir.
İktisat mezunları, birçok farklı alanda çalışabilirler. Bankacılık, finans, sigorta, muhasebe, hükümet, özel sektör, araştırma ve danışmanlık firmaları gibi birçok sektörde iş bulabilirler. Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
Maliye Bölümü Mezunları Nasıl Memur Olur? Maliye bölümü mezunları için bir diğer alternatif, kamu personeli seçme sınavından aldıkları KPSS P3 puanı ile düz memur olarak atanmaktır. Çift yıllarda yapılan kamu personeli seçme sınavından alınan KPSS P3 puanı ile memur olarak atanmak mümkündür.
En yüksek devlet memuru aylığı hesaplaması
= 3.169,23 TL'dir. = 3.169,23*0,90=2.852 TL bulunmaktadır.
Maliye Bölümü mezunları, kamu sektörü, özel sektör veya finansal kuruluşlarda çeşitli iş fırsatlarına sahiptir. Mezunlar, genellikle şu alanlarda iş yaparlar: Devlet Kurumları: Maliye bakanlıkları, vergi daireleri, bütçe ve planlama birimleri gibi kamu kurumlarında maliye uzmanı veya yönetici olarak çalışabilirler.
Lisans düzeyinde yapılan KPSS'lerde alan testleri (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanacaktır.
Lisans mezunlarında öğretmen adayları ve alan mezunları (kamu yönetimi, işletme, maliye..) için her sene sınav yapılır.
Maliye bölümü mezunları, DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MEMUR olarak çalışabilirler. Maliye bölümü mezunları, DEVLET MALZEME OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ kurumunda MERKEZİ SATINALMA UZMAN YRD. olarak çalışabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri