- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. - 4B(BAĞ-KUR) güvencesi altında çalışanlar için ise tarih ayrımı yapılmadan hem işveren hem de işçi primleri geri ödeniyor.
Prim iadesini alabilmek için bir dilekçe hazırlanması ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekir. Başvurular şahsen ve kuruma gidilerek yapılır. Dijital ortamdan veya e- devlet üzerinden SGK primini geri almak için başvuru yapılmasına izin verilmez.
Başvurular ilgili kurumlara şahsen yapılabileceği gibi e-Devlet üzerinden de yapılabilir. SGK prim iadesi yapılırken brüt ücret üzerinden yalnızca sigortalı hissesi baz alınır. Oran brüt ücretin % 9'udur. Güncelleme kat sayısı ile güncelleme yapıldıktan sonra kişiye iade işlemi yapılır.
Emekli olma şartlarını sağlayamama veya başka nedenlerden dolayı sigortalıların gerekli şartları sağladıklarında primlerinin iadesini isteyebilmeleri mümkündür. Sigortalı, emeklilik yaşına gelmiş ancak yeterli prim ödemesi yoksa 5510 sayılı Kanun'un 31. maddesi uyarınca SGK'ya ödediği primleri iade alabilir.
Prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş sınırı şartını sağlayarak emeklilik hakkını elde eden sigortalı çalışanlar, prim günlerinde yaşanan eksikliği çözümleyebiliyor. Prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
İlgili 20 soru bulundu
İsteğe bağlı sigortada ise yine sigortalı kendisi SGK'ya ödeme yapıyor. Yasalarımızda ayrıca toplu olarak ödenip gün kazanma imkanları var. Bunlara genel anlamıyla borçlanma adı veriliyor. Borçlanma yöntemiyle gün satın alıp o kadar süre çalışmadan yaş şartı da tamamsa erken emeklilik mümkün oluyor.
Hizmet tespit davasının kaç yıl geriye gideceğine yönelik bir sınırlama yoktur. Örneğin işçi işyerinde 15 yıl çalışmış olsun. İşten ayrıldığında 15 yıl önce işe başlama tarihinin Kuruma 5 ay geç bildirildiğine yönelik hizmet tespit davası açtığı varsayılsın.
Çalışmayanlar, işinden ayrılmış olanlar, çalışmaya ara verenler bu haktan yararlanabiliyor. Emeklilik için şartlardan biri çalışılması ve sigortalının kendi adına sigorta primlerinin SGK'na yatırmasıdır. Bu şekilde SGK prim gün sayısını, yaşını ve sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli aylığına hak kazanmaktadır.
SGK Toptan Ödeme Başvurusu Nasıl Yapılır? Toptan ödeme başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle bir talep dilekçesinin yazılması gereklidir. Tahsis talep ve beyan taahhüt belgesi ile beraber hangi Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne bağlı bulunuluyor ise o müdürlüğe giderek başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Buna göre, bir günlük borçlanma miktarınız 31.35 x %32 = 10.032.- TL, 20 yıllık (7200 gün) borçlanma karşılığı ödenecek miktar ise 10,032 x 7200 gün = 72230,40-TL'dir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Asgari ücret yüzde 30 artarsa yurt dışı borçlanmasında 1 günlük prim tutarı 195.15 TL'ye çıkacak. 5400 gün için 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra borçlanma yaptığında 1 milyon 54 bin lira ödemesi gerekecek.
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
E-Devlet'e girip Takasbank yazarsanız karşınıza çıkan ekrandan birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer BES bakiyeniz varsa ilgili sigorta şirketine ulaşarak biriken parayı çekmek için talep oluşturabilirsiniz. Bir diğer biriken para öğrenme ekranı ise Şahıs ödemeleri.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Aynı ay içerisinde işyerinden ilk defa verilen prim belgesi 'Asıl', ilk prim belgesinden sonra verilen prim belgeleri 'Ek', daha önce verilmiş olan prim belgeleriyle ilgili silme işlemi için verilen prim belgeleri ise' İptal' prim belgesi olarak adlandırılmaktadır.
YAŞLILIK TOPTAN ÖDEME;
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), emeklilik hakkı kazanmış olan sigortalıların (emeklilerin) aylık gelirlerini düzenli olarak ödemektedir. Bununla birlikte, emeklilik hakkı kazanamayan kişiler, ödedikleri primlerin toptan ödenmesini talep edebilirler.
Sigortalı kendisi adına fazladan ödenen miktarı talep etmelidir. Bu parayı SGK kendiliğinden geri ödemeyecektir. Kişi SGK İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne bir dilekçe ile başvurarak fazladan ödenen bedeli geri istemelidir. SGK talep üzerine fazla yapılan ödeme olup olmadığını kontrol edecektir.
Toptan ödeme, sigortalıların emeklilik için gerekli yaş şartını doldurduğu halde prim ödeme gün sayısı ve / veya sigortalılık süresini tamamlayamadığı için aylık bağlanmaması durumunda, sigortalının talebi üzerine adına yapılan prim ödemesinin kendisine toplu olarak iadesi şeklindeki bir uygulamadır.
Emeklilik için prim günü eksik olanlar borçlanma ve isteğe bağlı sigortayla prim günlerini tamamlayabilirler. Borçlanma ve isteğe bağlı sigorta yaparken son 7 yıl kuralına ve öncelik sıralamasına dikkat edilmelidir.
Evde küçük işler yaparak emekliliğe hak kazanmak mümkün. Bu şekilde geçimini sağlayan ev kadınları hem sigortalı sayılıyor, hem de vergi vermeden esnaf statüsünde değerlendiriliyor. Üstelik primlerini 24 gün ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı oluyor. Emekli maaşı ise prime göre 1.000 – 1.400 arasında değişiyor.
Ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırarak emeklilik hakkı kazanabildiği gibi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanabilecek. ANNEYE ESNEK EMEKLİLİK YAŞI Ev kadınlarına yapılan bu destek dışında eğer annelik varsa ikinci bir erken emeklilik imkanı da gelecek.
Müfettişler işyerinde yapılacak denetimde belgeye dayanmadan yalnızca bir yıl geriye dönük hizmet ve prim artırımı yapabilmektedir. Elinizde ispatlayıcı belge bulunması halinde üzerinden ne kadar zaman geçmiş olsa da primlerinizin eksik yatırıldığı dönemlere ait düzeltme yapılacak, haklarınız iade edilecektir.
1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
İş Mahkemesinde Hizmet Tespit Davası Açmak
Geriye dönük sigortasız çalışmaları ispat edip sigortalı hizmetlerden saydırabilmenin bir diğer yolu ise iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmaktır. İş mahkemesi olmayan yerlerde bu davanın asliye hukuk mahkemesinde açılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri