3402 sayılı Yasanın 22/A maddesi uygulaması, 3402 sayılı Kanun'un 22. maddesinin 1. fıkrasının A bendine göre yapılmaktadır. Madde şu şekildedir: “Evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz.
Bilindiği üzere; kadastro paftalarının; teknik nedenlerle yetersiz kalmak, uygulama özelliğini yitirmek ve eksikliği görülmek gibi nedenlerle; zemindeki gerçek durumu yansıtmamaları halinde yenilenmesi gerekir. Yenileme çalışmaları halen 3402 sayılı Kadastro Kanununun 22/a maddesi gereğince yapılmaktadır.
Bilindiği üzere 3402 sayılı Yasa gereğince yapılan çalışmalar (ki 22/a çalışmaları da bu Yasa gereğince yapılmaktadır.) bu Yasanın 12'nci maddesi gereğince 30 günlük askı ilânına çıkarak kesinleştirilmektedir.
Kadastro güncelleme çalışması yapılan yerlerde, tüm resmi iş ve işlemlerde online üzerinden artık bu datalar kullanılacak. Hatalı olmasına rağmen takibi yapılmaz ve bu şekilde de kesinleşirse, tekrar idari yoldan yeni bir kadastro güncelleme çalışması yapılması mümkün değil.
Madde 22. - Evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz. Bu gibi yerler ikinci defa kadastroya tâbi tutulmuşsa, ikinci kadastro bütün sonuçlarıyla hükümsüz sayılır ve Türk Medenî Kanununun 1026 ncı maddesine göre işlem yapılır.
İlgili 28 soru bulundu
3402 Sayılı Yasanın 22/A Maddesi Uygulaması Mevzuatı
Madde şu şekildedir: “Evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz.
Peki bu içerik ne anlama gelmektedir? Pasife alınması durumunda tapu üzerinde hak sahibi olunan arsayı bölerek yeni tapular ortaya çıkarma imkanı olmaz. Bununla birlikte ifraz işlemi de gerçekleştirilemez. İfraz uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi için tapunun aktif durumda olması gerekmektedir.
TMK md.1027: İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, tüzük kuralları uyarınca re'sen düzeltir.
Bir yerden kadastro geçti, yeniden (tekrar) kadastro geçebilir mi? *3402 sayılı Kanunun 22 inci maddesinin birinci fıkrası “Evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastrosu veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz.
Kadastro Kanunu'nun 12. Maddesi gereğince, kadastro tutanaklarının kesinleşmesinin ardından Osmanlı tapusu gibi ya da köy senedi gibi önceki tarihli belgelere dayanılarak açılacak davalar dinlenmez. Bu davalarda 10 yıllık sürenin başlangıcı dikkatli izlenmeli ve buna göre karar verilmelidir.
Kadastro teknisyenleri tarafından yapılmış olan kadastro tespitlerine itiraz edilebilir. İtiraz, kadastro tutanağı düzenlendikten sonra, ‟kadastro ekibinin çalışma alanında parselleri sınırlandırma ve tespit işlerini bitirdiğine ve ölçülecek taşınmaz kalmadığına dair tutanağını düzenlediği tarihe kadarˮ yapılabilir.
30 günlük ilan süresinin geçmesi akabinde dava açılmamış olan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir. Bu aşamadan sonra artık itiraz yolu ile kadastro mahkemesine başvuru yolu sona ermektedir.
Dava Kime Karşı Açılır? Kadastro tespitine itiraz davası tespiti yapanlar kusurlu olsa dahi Devlet aleyhine açılır. Tapu iptal ve tescil davası ise taşınmaz malikine karşı açılır.
KADASTRO YENİLEMESİ (22/A UYGULAMASI) - YouTube. 3402 sayılı Kadastro Kanunu madde 22'ye göre ''Evvelce tespit, tescil veya sınırlandırma suretiyle kadastro veya tapulaması yapılmış olan yerlerin yeniden kadastrosu yapılamaz.
Kadastral yola cephe olup olmadığını belediyeden veya kadastro müdürlüğündeki kadastral paftalardan kontrol edebilirsiniz.
Tapu Müdürlüğüne yazılacak müzekkere ile borçlunun adına kayıtlı taşınmazların haczi ile borçlunun son kaç aylık dönemi istersek bu döneme ilişkin aktif-pasif tapu kayıtları istebilmektedir. Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Tapu kayıtlarına güvenerek taşınmazı satın alan iyiniyetli kişiler için olağan zamanaşımı süresi işler ve 10 yılık sürenin sonunda tapu geçerli hale gelir. Ayrıca 6098 sayılı TBK 39.maddesi bir yıllık zamanaşımı süresi öngörmüştür, maddeye göre bir yıl içinde dava açılmazsa tescil geçerli olur.
Yola cephesi bulunmayan parsellere, yol cephesi tedarik edilmezse arsanız yapılı bir arsaya dönüşmez ve ev yapamazsınız.
Kadastro işlemi nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır. Hile nedeniyle tapu iptal ve tescil davası zamanaşımı süresi 1 yıldır. Kardeşler arasında tapu iptal davası zamanaşımı süresi yoktur.
Yanılma Sınırı Nedir? Tapu plânının üretim yöntemi ve ölçeğine göre hesaplanan, taşınmazın zemindeki sınırları ile ölçü ve yüzölçümü değerleri arasındaki ölçü tekniğine göre bilimsel olarak kabul edilebilir farkdır.
Tapu devri sırasında yapılmış hileli, yetkisiz, ya da geçersiz bir işlemin tespit edilmesi halinde, tapunun iptaline yönelik hukuki işlem başlatılabilir, buna halk arasında “tapuyu bozdurmak” denmektedir.
GİRİŞ Taşınmazın gerçekteki yüzölçümü tapuda kayıtlı olduğundan farklı olabilmektedir. Bu farklılığın ortadan kaldırılması ise taşınmaz sınır ve yüzölçümü düzeltilmesi davası ile gerçekleştirilir. Söz konusu dava “sınır ve yüzölçümü düzeltimi”, “mesaha tashihi”, “miktar tezyidi” davaları olarak da adlandırılmaktadır.
Bunun için Lisanslı Harita ve Kadastro Bürolarına bir tescil dosyası hazırlattırılması ve sonrasında bir dilekçe ile beraber Milli Emlak Müdürlüklerine veya (ilçelerde) Milli Emlak Şefliklerine teslim edilmesi gerekir.
Ana Taşınmaz: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın bütünüdür. Ana Yapı: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın yalnızca yapı bölümüdür. Arsa Payı: Bağımsız bölümlerin, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazılı kurallara göre belirlenen, ortak mülkiyet konusu arsadaki paylarıdır.
Mutlaka kadastro çalışmalarında tespit edilen yolu kullanmak zorundayız. Dava açabilmemiz için parselimize ait hiç bir yol olmamalıdır. Genellikle tesis edilecek yolu genişliği 2,5m -3.0m arasında tespit edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri