22 hafta gebelikte akıntı, lekelenme ve kanama riskli midir? Gebelikte fizyolojik vajinal akıntılar arttığı gibi genital enfeksiyonlar da artış gösterebilir. Ancak kanama ve lekelenme normal değildir. Kanama ve lekelenme durumlarında kontrollerinizi takip eden kadın doğum uzmanınızla iletişime geçmeniz önemlidir.
23. haftada serviks olarak isimlendirilen rahim boynu bölgesi oldukça iyi kanlanan vücut kısımları arasında yer alır. Dolayısıyla pelvik muayene ya da cinsel aktivite sonrasında lekelenme şeklinde bir miktar kanama olması gayet doğaldır.
Haftadan Sonra Vajinal Kanama. Bebeliklerin % 4-5'inde gebeliğin bu döneminde vajinal kanama görülebilir. Bu dönemde akıntıyla karışık gelen kanama nişane gelmesi olarak yorumlanabilir ki, sonrasında 72 saat içinde doğum eylemi başlar.
Gebelikte hafif kanamaya yol açan sebepler çoğunlukla rahim ağzındaki yara ya da poliplerdir. Ancak şiddetli kanama çoğunlukla plasenta ile ilgili problemlerin göstergesidir. Bunlar ablasyo plasenta ya da plasenta previadır. Şiddetli gebelikte kanama erken doğum belirtisi de olabilir.
2)GEBELİKTE KANAMA
Kanama olması anormal bir durumdur ve tehlikelidir. Gebeliğin erken haftalarında oluşan kanamaların bir kısmı, sadece rahmin kasılması ve implantasyon kanaması (embriyonun rahme yerleşmesinden dolayı) nedeniyle meydana gelen kanamalardır.
İlgili 23 soru bulundu
Bu kahverengi lekelenmeler gebeliğin başlarında embriyonun tutunmasından kaynaklı iken normal olarak kabul edilir. Ancak gebeliğin ilerleyen haftalarında açık renk kırmızı renk ve yoğun kanamalar kesinlikle normal kabul edilmeyen bir durumdur.
Sağlıklı gebeliklerde bile %30-%40 ihtimalle gebelik kanamalarını görebilmekteyiz. Biz bu kanamaları gebeliğin dönemlerine göre ayırmaktayız. İlk 3 aylık dönemdeki kanamalar bizim için her gebelikte sıklıkla gördüğümüz durumlardır.
Hamilelik sırasında yaşanan vajinal kanama korkutucu olabilir. Ancak her zaman bir sorunun varlığına işaret etmeyebilir.Çoğunlukla gebeliğin ilk üç ayında (12 haftaya kadar) olan kanamalar sonrası hastaların çoğunda( %75-80) geri kalan gebelik sürecinde sorun yaşanmaz ve sağlıklı bebek doğururlar.
İlk 20 haftada görülen düşük tehlikesine bağlı olan kanamalar dışında 20. haftadan sonra olan kanamalar tüm gebeliklerin %2 ile %5 i arasında görülür.
Hamileliğin başlarında embriyonun rahme tutunduğunun gösteren belirtilerden biri olan yerleşme kanaması normal olarak kabul edilir. Bu durum genelde hamile kaldıktan 10 veya 14 gün sonra görülebilir.
Uzmanlar, sağlıklı gebelikte kanama yaşanmayacağını belirterek, özellikle son üç ayda görülen kanamaların anne adayı ve bebek için hayati risk taşıyabildiği, sezaryenle doğumun da sonraki gebeliklerde kanama gelişme riskini artırabildiği uyarısında bulundu.
Yerleşme kanaması genellikle birkaç saat ila birkaç güne kadar (1-2 gün) sürebilir. Kanama miktarı çok az ve genellikle pembe-kahverengi ped ya da iç çamaşırı üzerinde çizgi şeklinde görülebilir. Kırmızı ya da pembe şekilde başlayan kanamalar zamanla kahverengiye dönerek durabilir.
Kanama tüm gebeliklerin % 50 sinde görülebilirken, bunların sadece % 15 i düşükle sonuçlandığını unutmayın. Ya da düşüğe ilerleyecekse, istirahata rağmen, kanamanız artacak ve parçalı pıhtılı kanama yaşayacaksınız, bu da önlenemez düşük anlamına gelir.
Artık istemli hareketlere de başlamış olan bebek çevresindeki yüzeylere dokunarak dokunma duyusunu keşfetmeye çalışacaktır. Bu tür gelişmelerin haricinde boy ve kilo artışı da hızla devam eder. 22 haftalık bebeğin boyu yaklaşık olarak 28-29 santimetreye ulaşmıştır. Bebeğin kilosu ise 450 gram civarındadır.
Bir günden uzun süren herhangi bir miktarda vajinal kanamanız varsa, 24 saat içinde doktorunuza başvurun. Orta ila şiddetli vajinal kanamanız varsa, vajinanızdan doku çıkarsa veya karın ağrısı, kramp, ateş veya titreme ile birlikte herhangi bir miktarda vajinal kanama yaşarsanız derhal doktorunuza başvurun.
İkinci trimester kanamalarında da sıklıkla plasenta yerleşim anomalileri beklenir ancak bununla birlikte vajinal enfeksiyonla veya postkoital kanama ile ilişkili, ektropion veya servikal polip nedeni ile, servikal yetmezlik ve nadir de olsa kanseröz lezyonlar nedeni ile vajinal kanama gözlenebilir.
Karnın alt kısmında adet sancısına benzeyen ağrılar, Vajina ya da karnın alt bölgesinde basınç hissi, Hafif kanama ve lekelenme, Suyun gelmesi erken doğumun belirtileri arasında gösteriliyor.
Kahverengi veya kanlı akıntı, nadir olarak endometriyal veya rahim ağzı kanserinin de bir işareti olabilir . Miyomlar veya diğer anormal büyümeler gibi başka sorunlar da kahverengi veya kanlı akıntının sebebi olabilir. Bu nedenle yıllık pelvik jinekolojik muayene ve Pap pap smear yaptırmak gereklidir.
Enfeksiyonlar: Vajina veya serviks enfekte olduğunda, kanama yaşanabilir. Enfeksiyonlar arasında mantar enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar ve gonore, klamidya, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar yer alabilir. Vajinada kaşıntı ve kanama bazen vajinal mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Yapılan araştırmalar sonucu uzun süreli yatak istirahatinin, gebe üzerinde fiziksel, duygusal ve ailesel yönden olumsuz etkilere yol açtığı saptanmıştır. Erişkinlerde yatak istirahatinin tüm vücut sistemlerini etkilediği bilinmektedir. Bunlar; Kaslarda atrofi (güç ve hacim kaybı)
İlk aylarda kanamalar genellikle bebeğin rahmin içine yerleşirken neden olduğu kanamalardır. Bebek kendine rahim duvarında bir yer açarak oraya yerleşir. İşte bu yerleşme sırasında hafif miktarda yani birkaç damla kan gelebilir. Bu birçok hamilenin yaşadığı bir durumdur ve önemli bir kanama değildir.
Buna göre 22 hafta gebelik 5 aylık gebelik anlamına gelir.
Hamilelikte kanama, gebelik süreci boyunca gerçekleşen ve hafif kahverengi lekelenme şeklinde seyreden bir durumdur. Kimi zaman yoğun bir kırmızı ya da pıhtılı kanama da görülebilir.
Düşük yapmanın en yaygın belirtisi vajinal kanamadır. Kanamanın şekli hafif lekelenme veya kahverengimsi akıntıdan yoğun kanamaya ve parlak kırmızı kan veya pıhtılara kadar değişebilir. Kanama aralıklı olarak birkaç gün sürebilir.
Gebeliğin üzüm salkımı şeklinde su keseciklerine dönüşmesi sonucu oluşur. Bu durumda normal embriyo görülmez. Rahim normalden daha çok büyür ve şiddetli kanama ile kendini belli eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri