“Elektrik çarpması sonucu kalp hasar görebilir ve kalp ritmi bozulabilir. Bu durumda kalp masajı yapmak gerekir. Ancak kalp masajı yapmak için ilk yardım eğitimi almak gereklidir. Elektrik çarpan kişinin nefes aldığından ve kalp atışının normal çalıştığından emin olduktan sonra masaj bırakılmalıdır.
Kaynağın gücünün yüksek olması ya geriliminin yüksek olması ile veya akımının yüksek olması ile olur. Mesela 220 Volt'luk bir şebekeye dokunan kişinin üzerinden çok yüksek akımlar akması beklenir. Çünkü şebekenin gücü çok yüksektir ve sonsuz kabul edilir.
Bu voltajdaki ve 55 volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 volt elektrik ise insanı öldürür. Doğrudan 220 volt elektrikle yanan seyyar lambanın kabloları yıpranmışsa, elektrik çarpması kaçınılmaz olur… Tesisatlarda mutlaka kaçak akım rölesi, topraklama olmalı.
Voltaj ile ifade edilen elektrik akımının gerilimi de çarpmanın boyutunu etkiler. Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'nde belirtildiği üzere insan vücudu için tehlikeli olan gerilim, etkin değeri 50 Volt üstünde olan gerilimdir. Gerilimin düşük ya da yüksek olması alınan hasarı etkiler.
İlgili 41 soru bulundu
Eğer 220 v prizin faz ucuna dokunursanız ayaklarınız yerde olduğu müddetçe 220 volt gerilimli elektrik kolunuzdan girecek,bacaklarınızdan da boşalacaktır.Ve siz devreyi tamamlerken içinizden akan elektriğin karşılaştığı direnç ne kadar azsa,vücudunuzdan o kadar çok akım akar,yani sizi içinizden akan akım çarpar.Eğer ...
Vücuttaki statik elektriği atmanın en kesin ve etkili yolu banyo yapmak hatta gusl abdesti almaktır. Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla, vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi gusül abdesti alarak, bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.
Elektrik Yanıklarında:
· Hasta/yaralıya kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir, · Hasta/yaralı hareket ettirilmemelidir, · Hasar gören bölgenin üzeri temiz bir bezle örtülmelidir, Derhâl 112 aranarak, tıbbî yardım istenmelidir.
Elektrik çarpması sonrasi ilk 1 saat önemlidir.
Eğer kişide solunum durduysa ve nabız alınamıyorsa Elektrik Çarpmasında İlk Yardım prosedürü gereği olarak kalp masajına başlayın. Kazazedede bulantı, kusma, halsizlik, soluk cilt görünümü gibi belirtiler söz konusu ise bacaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak şok pozisyonu verin.
Bu voltajdaki ve 55 Volta kadar elektrik insana zarar vermez. 55 Volt üzeri elektrik tehlikelidir, 220 Volt elektrik ise insanı öldürür.
Kalp üzerinden 0,3s'den daha uzun süre 80 mA mertebesinde akım geçerse kalp adalelerinin kasılması ve tehlikeli fibrilasyon başlar ve olay çoğu zaman ölümle sonuçlanır. Kalbin normal çalışma periyodu 750 ms'dir. Eğer akımın kalp üzerinde etki süresi 200 ms mertebesinde ise, bunun zararı yoktur.
Burada önemli nokta, aşırı yüksek gerilimin insan derisinin dielektrik özelliklerini bozabilmesi ve vücut direncini düşürebilmesidir. Bu sayede aynı gerilim ile çok daha yüksek akım üretmek mümkün olur. İnsan vücudu için dielektrik özelliklerin bozunması olayı yaklaşık 600 Volt seviyesinde başlar.
ELEKTRİKSEL AKIMIN ETKİLERİ
Dolayısı ile en kolay hasar sinir dokusunda oluşur. Dokuların elektrik akımına gösterdiği direnç sinir dokusundan sonra kan damarları, kas, cilt, tendon, yağ tabakası ve en son olarak da kemik doku olarak sıralanır.
Elektrik kazalarında insan yaşamını korumak için tali panolarda 30 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi kullanılmalıdır[12]. Aksi takdirde, insan vücudundan geçen akımın değeri 30 mA' den büyük olması durumunda solunum organlarında kramplar başlar[13].
I tipi sistem fiş ve prizler 10 Amper, 220 – 240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışıyor.
Elektrik çarpan kişinin kalp atışları dinlenmeli, atış duyulmaması durumunda da yine ilkyardım kuralları çerçevesinde kalp masajı uygulanmalıdır. Kalbin normal çalışmaya ve kazazedenin de nefes alıp vermeye başlaması durumunda masaj hemen bırakılmalı ve bilinci açık olan kazazede sakinleştirilmeye çalışılmalıdır.
Şiddetli elektrik çarpması gibi şiddetli ağrıların meydana gelmiş olduğu nevralji hastalığı için gidilmesi gereken bölüm Nöroloji bölümüdür. Bu bölümden doktora randevu alabilir ve en doğru tedavi yöntemlerine uzmanlar tarafından erişim sağlayabilirsiniz.
Herhangi bir elektrik şokuna, çarpmasına maruz kalan kişinin aşağıdaki durumları gözden geçirilmelidir: Göğüs kaslarının kasılması, nefes alma zorluğu ve bilinç kaybı Solunum organlarındaki geçici felçten dolayı nefes almasındaki güçlük.
“Elektrik çarpması sonucu kalp hasar görebilir ve kalp ritmi bozulabilir. Bu durumda kalp masajı yapmak gerekir. Ancak kalp masajı yapmak için ilk yardım eğitimi almak gereklidir. Elektrik çarpan kişinin nefes aldığından ve kalp atışının normal çalıştığından emin olduktan sonra masaj bırakılmalıdır.
1. Elektrik akımı şalterden kesilmelidir; bu yapılamıyorsa kazazedenin çıplak kablo ile teması iletken olmayan bir cisim kullanılarak kesilmelidir. 2. Kaza ortamında hemen kazazedenin soluk yolu, solunum ve kalp atış düzeni kontrol edilmeli ve gerekiyorsa sağlanmalı, bilinç kaybı var ise koma pozisyonu verilmelidir.
Elektrik Yanığı derindir ve dışarıdan küçük görülse de içeride daha şiddetli olabilir. Eğer çocuğun genel durumu iyi ise yanık bölgesine herhangi birşey sürülmemeli, soğuk uygulama yapılmalı, kuru steril bir bez ile örtülmeli ve en kısa zamanda Acil Servise başvurulmalıdır.
Vücudunuzu Topraklayın. Vücuttaki statik elektrikten kurtulmanın en hızlı yolu, elektriğin vücudunuzdan toprağa boşaltmaktır. Vücuttaki statik elektriğin fazlasını dışarı atmak için el ile toprağa dokunarak yani bir nevi toprak hattı yaparak. Çıplak ayakla temiz bir toprağa basmak.
Elektrik çarpmalarında akım kapalı devre oluşturarak ıslak zeminde, elektrik çarpması süresinin uzunluğu ile ilişkili olarak iç organ hasarı oluşturabilmektedir. Elektrik giriş ve çıkış deliği göğüste olmadığında bile plevral effüzyon, hemotoraks, pnömoni ve karaciğer kapsül yanığı görülebilir.
İş dönüşü ayaklarınızı tuzlu suyla yıkamak tahmin ettiğinizin ötesinde bir yarar sağlar. Tuzlu su bedende birikmiş negatif elektriği iletkenliği sayesinde sizden alır götürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri