Güney yarım kürede gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tersi oluyor. 23 Eylül, güney yarım kürede ilkbahar, kuzey yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor. Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90°'lik açı ile düşer.
Güneş, her yılın ilkbahar ve sonbahar ekinokslarında Dünya'nın ekvator düzlemine eşit olarak dağıldığı anlara ulaşır. 23 Eylül 2023 tarihinde yaşanan sonbahar ekinoksu, astrolojik olarak bazı burçları özellikle etkileyebilir.
Dünya'nın Güneş'ten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından kuzey yarımkürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Dünya'nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül'de gerçekleşir.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; güz, 23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart. Güney yarım küresinde mevsimlerin sırası tersine olup, ilkbahar 23 Eylül de başlar.
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.
İlgili 21 soru bulundu
Güneş'ten gelen ışınlar 21 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde ekvatora dik düşer. Her yerde gece ve gündüzler eşit olur, bu duruma Ekinoks denir. Kuzey Yarıkürede olan ve yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoks'u - 23 Eylül Sonbahar Ekinoks'udur.
Kuzey yarımkürede en uzun gündüzün yaşandığı tarih olan yaz dönümü ekinoks vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Günlerin kısalmaya ve gecelerin uzamaya başladığı bu tarihin ardından 23 Eylül'e dek gündüzler gecelerden uzun olmaya devam eder.
23 Eylül'den itibaren güneş ışınları güney yarım küreye dik açıyla düşecek, dolayısıyla yaz mevsimi yaşanmaya başlayacaktır. 23 Eylül kuzey yarım küre için sonbahar mevsiminin başlangıcı, kışın habercisidir.
Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur.
23 Eylül; Kuzey Yarım Kürede(KYK) sonbahara girişken, Güney Yarım Kürede(GYK) ilkbahara giriştir. KYK' de Sonbahar Ekinoksundan sonra günler kısalmaya geceler ise uzamaya başlar.
Bu tarihte, Güneş öğle saatlerinde Ekvatora dik açılarla düşmektedir. Bu nedenden dolayı da, Ekvator boylarında gölge boyu sıfıra düşer. 23 Eylül Ekinoksunun ardından, Güneş ışınları Ekvator çizgisinin güneyi olan Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlamaktadır.
Yani 21 ila 35 günde bir görülen adeti biz normal olarak kabul etmekteyiz. Adet döngüsündeki gecikme 7 günü aşarsa adet gecikmesi denilir. Yani bir önceki ay mesela 29 günde adet olan kadın 31 veya 32 günde hala adet görmüyor ise 35 günü geçmesini bekleriz.
21 Eylül ne en uzun gün (yaz gündönümü) ne de en kısa gün (kış gündönümü) olarak bilinir. En uzun günler yaz gün dönümünde (20 veya 21 Haziran) ve en kısa günler ise kış gündönümünde (20 veya 21 Aralık) gerçekleşir. Bu dönemlerde gün ve gece süreleri en belirgin farkı gösterir.
Ekinoks, yani gece ve gündüzün eşitliği yılda iki kez gerçekleşiyor.
Bir gün 24 saat olduğundan gündüz ve gece süresinin eşit olduğu tarihlerde gündüz süresi ve gece süresinin ne kadar olduğunu bulmak için yarısını alırız yani 2'ye böleriz gündüz süresi 24 : 2 = 12, gece süresi 24 : 2 = 12'dir. Bu yüzden cevap 12'dir.
21 Mart ve 23 Eylül Ekinoks tarihleridir. Bu tarihlerde eksen eğikliği ortadan kalkar ve dünyanın her yerinde gece-gündüz süresi eşit olur.
Sonbahar mevsiminde kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım ayları vardır. Güney yarım kürede sonbahar ayları Mart, Nisan ve Mayıs'tır.
Yılın en sıcak mevsimi olan yaz üçüncü mevsimdir. Son mevsim olan Sonbahar ayları ise Eylül, Ekim ve Kasım'dır.
Sonbahar veya güz, yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir. Güz, Hazan ve Bağ bozumu isimleriyle de anılır. Kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım; güney yarım kürede ise, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir.
Dünya'nın hareketi yavaşlamaya başladığı zaman Kuzey yarım küre için yaz mevsimi demektir. Dünya'nın Güneş'ten uzaklaştığı dönem ise hızı azaldığından Kuzey Yarım Kürede yaz mevsimi iki gün daha uzun yaşanır. Dünya'nın yörüngedeki hızının azalması sebebiyle Eylül ekinoksu 2 gün gecikmeyle 23 Eylül'de gerçekleşir.
23 Eylül, Sonbahar'ın ilk günü olarak kabul edilir ve ekinoks olarak adlandırılır. 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'nda Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator'a 90 derecelik açı ile düşer ve gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Sonbahar ekinoksunda 12 saat gündüz, 12 saat gece yaşanarak eşitlik oluşur.
Kısacası şöyle anlatabiliriz: 21 Haziran Çarşamba 2023 : Kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanacak. 21 Haziran Çarşamba 2023 : Kuzey yarım kürede en kısa gece yaşanacak. 21 Haziran Çarşamba 2023 : Güney yarım kürede en uzun gece yaşanacak.
Bilimsel olarak da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık tarihinde, yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanıyor. 21 Aralık tarihi ile beraber Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar.
Her yıl kuzey yarımkürede kış gündönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor. Güneş ışıklarının Oğlak Dönencesi'nde dik olarak geldiği günde en uzun gece yaşanırken bu tarih bazı ülkelerde kışın başlangıcı bazı ülkelerde ise kışın ortası olarak kabul ediliyor.
Bu gibi hoş inançlar 21 Aralık ekinoksunu daha da anlamlı hale getirir. 21 Aralık ile Kuzey Yarım Küre'de kış başlangıcı yaşanır ve Güney Yarım Küre ise yaz başlangıcına geçer. Kuzey Yarım Küre'de artık gündüzler uzamaya başlar ve gittikçe geceler kısalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri