23 Nisan resmi tatil olduğundan, bu gün çalışanlar çift mesai alır.
İlgili Kanunda 23 Nisan resmi bayram günleri içerisinde sayılmıştır. Yine Kanunda resmi bayram günlerinin genel tatil günü olduğu kabul edilmiştir. Buna göre 23 Nisan “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” dolayısıyla çalışanların 1 günlük tatili söz konusudur.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TATİL Mİ? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmi tatil olarak ilan edilmiştir. Bu sene 23 Nisan Pazar gününe denk geliyor. Çalışmaya devam edecek özel kurumlar ise çalışanlarına 23 Nisan için fazla mesai ücreti ödeyecek.
Örneğin; işçinin aylık 9000 TL brüt ücret karşılığı çalıştığını varsaydığımızda; işçi 23 Nisan günü çalışma yapmaması halinde o güne ilişkin ücretini (9000/30=300 TL) tam olarak alacaktır. Çalışma yapması halinde ise ücreti %100 zamlı olarak (300+300=600 TL) alacaktır.
İş sözleşmesinde böyle bir hüküm bulunmuyorsa, resmi tatil günlerinde veya bayram tatillerinde işçinin çalışma zorunluluğu yoktur.
İlgili 36 soru bulundu
7,5 saatlik süre içinde çalıştığı süre ne olursa olsun tam gün ücret alacaktır. Resmi tatil günlerinde ki çalışmalar fazla mesaiden sayılmamakla birlikte, haftalık çalışma süresinin aşıldığı her bir süre için fazla mesai olarak hesaplanır.
- Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak olan işçilere, arife günü öğleden sonra ve bayramdaki çalışmaları karşılığı zamlı ücret ödenmesi gerekiyor. - Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak işçiler çalıştıkları her gün için bir değil iki günlük ücret alacaklar.
Burada dikkat edilmesi gereke husus dini, resmi, ulusal bayramlar ile genel tatil günlerinde işçilere yaptırılan çalışmalar karşılığında çalıştığı saat karşılığı mesai ücreti ödenmez, İşçi 1 saat yada 7,5 saat dahi çalışsa 1 günlük ilave ücret almaya hak kazanır.
Aylık fazla mesai sınırı, 2023 yılında da geçerli olan kanunlara göre yaklaşık olarak günlük 2 saattir. Bir çalışan, gün içerisinde en fazla 11 saat çalışabilir. Personelin 11 saatin üzerinde çalıştırılması, kanunlara aykırı bir durumdur.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı resmi tatiller arasındadır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl cumartesi gününe denk geliyor. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da yer alan bilgiye göre, 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmi tatildir ve bu özel günde 1 iş günü resmi tatil uygulanmaktadır.
24 NİSAN RESMİ TATİL Mİ? Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, kamu çalışanlarının 24 Nisan'da idari izinli sayılacağını duyurdu. Hizmetlerin aksatılmaması için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanların 24 Nisan Cuma günü idari izinli sayılacağı kaydedildi.
Genel tatil ücreti
“Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Yani ulusal bayram ve genel tatilde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine 1 günlük ücreti daha eklenerek toplamda 2 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Genellikle resmi tatillerde çalışan için minimum %100 zamlı mesai ücreti uygulanır. Örneğin bir çalışan, 500 TL saatlik brüt ücrete sahipse Cumhuriyet Bayramı veya Kurban Bayramında çalışması durumunda saatlik ücreti 1.000 TL olur.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
İşçilerin aylık fazla mesai sınırı hakkında bir kural olmasa da, bir işçi günlük en fazla 11 saat ve haftanın 6 günü çalıştırılabilir. Yani bir işçi haftada 66 saat çalıştırılabilir ve böylece 21 saat fazla mesai yapabilir. Bu formülü aylık bazda hesaplarsak, bir çalışan 90 – 100 saat civarında fazla mesai yapabilir.
Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır.
Devlet kurumlarında ise Arefe günü yarım gün tatil sayılır. Saat 13.00'te mesai sonudur.
1) Ramazan Bayramı Tatili : 20, 21, 22 ve 23 Nisan 2023 tarihlerinde olup 3,5 gündür. Bu tatilin 1,5 günü iş gününe denk gelmektedir.
Bayram tatilinde işbaşı yapanlara çift maaş. 4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.
Resmi tatil günlerinde fazla mesai ücretleri günlük ücretin %50 fazlası hesaplanarak ödenmeli ayrıca bayram mesaisi ise günlük ücretin 0 olarak ödenmesi söz konusu olmaktadır.
Kanunda Kurban Bayramı 4.5 gün olarak belirtilmiştir. Bu günler arefe günü öğleden sonra, bayramın birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü günleridir. Bu günlerde çalışmış iseniz bu günlere ilişkin ücretlerinizin yüzde 100 zamlı ödenmesi gerekir. Diğer günler normal iş günü olduğundan, zamlı ücret ödenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri