Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
2.4 GHz; 600 Mbps'e kadar internet hızı desteklerken 5 GHz'de bu oran 1300 Mbps'dir. Bu açıdan bakıldığında 5 GHz frekansının çok daha iyi hizmet verdiğini söyleyebiliriz. Bu gerçekten de doğru bir tanım. 5 GHz frekansını kullandığınızda daha yüksek hızlara ulaşabilirsiniz.
Modem arayüzüne girdikten sonra kablosuz ağ ayarlarına girin. Burada kablosuz ağ adı (SSID) ve şifre (WPA Key) gibi bilgileri görebilirsiniz. Kablosuz ağ adının yanında frekans bandını gösteren bir seçenek bulunacaktır. Bu seçeneği tıklayarak 2.4 GHz veya 5 GHz olarak değiştirebilirsiniz.
5G şu anda dünya genelinde kullanılan ve en yüksek hızlı mobil bağlantı standardı olan 4.5G'nin bir üst versiyonunu ifade eder. 4.5G'ye göre yaklaşık 10 kat hızlı internet erişimi sağlayacak olan 5G, yüksek frekans radyo dalga bantlarını kullanarak yüksek hızda veri aktarımı sağlayacak.
Akıllı bir telefonun bağlandığı Wifinin kaç GHz olduğunu anlamak için ilk olarak telefondan “Ayarlar > Wi-Fi (Kablosuz Ağ)” seçeneği seçilmelidir. Burada açılan ekrandan “ağ özellikleri” seçilmelidir.
İlgili 44 soru bulundu
5 GHz hattı ise 2.4 GHz hattına göre daha az yoğundur. Sistemdeki yoğunluk daha az olduğunda veri akışı daha hızlı gerçekleşebilir. Ayrıca 2.4 GHz ağına göre daha yüksek hızlara da sahip olabilirsiniz. Download ve Upload hızınız da daha fazla olur.
Modemin arkasında yazan model numarasını internette aratarak bulabilirsin.
5G'de internet kotam daha mı hızlı bitecek ? Hayır, 5G teknolojisi aynı veriye 4.5G'ye göre daha hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlar. Yani bir videoyu izlemek daha kısa bir süre alacakken, aynı çözünürlükteki videonun büyüklüğü değişmeyeceği için internet kotanızdan düşen miktar da değişmeyecektir.
5G terimi, küresel anlamda kullanılabilen kablosuz ağ altyapısının beşinci neslini ifade ediyor. Söz konusu mobil ağ teknolojisi, kullanıcılarına diğer dört nesile kıyasla daha yüksek veri hızı, güçlü güvenilirlik özellikleri, gelişmiş ağ kapasitesi ve oldukça düşük gecikme süresi gibi olanaklar vadediyor.
2.4 Ghz ISM frekans bandında çalışan teknolojide, veri aktarımında en üst limit mevcut teknoloji şartları dahilinde 24 MBPS'dir. IEEE 802.15.1 standardı kapsamında kapsama alanı ise 100 metreye kadardır.
2,4 GHz Frekans; 600 MBPS hıza kadar desteklemektedir. 5 GHz internet ise 1300 MBPS hıza kadar çıkmaktadır. Bu oran gerçekten aradaki farkı çok net bir şekilde gösterir ve farkındalık yaratır.
Açık yerde etkilenmez, menzili 2.4 ile aynıdır.
Neden iki tane kablosuz ağ bandı var diye soracak olursanız, 5 GHz frekansını göremeyen cihazların da bağlanabilmesi için olduğunu söyleyebiliriz. Son 5 yıl içerisinde üretilen bir modeme sahipseniz ya da kendisi bir 802.11ac yönlendiricisiyse (router) 5 GHz frekansında yayın yapabilir.
T.C Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri, 5G frekans ihalesinin 2022 yılında tamamlanacağını ve ilk 5G sinyalinin 2023 yılında kullanıcılara ulaştırılacağını açıkladı. Türkiye, 2023 vizyonu kapsamında 5G ve diğer yüksek teknoloji standartlarına geçen ilk ülkeler arasında yer almayı planlıyor.
Modem arayüzünde kablosuz ayarlarına girin, orada 2.4GHz ve 5GHz olarak 2 farklı ağ çıkacak ikisininde etkin olduğundan veya ağ birleştirme vs gibi teknolojilerin açık olmadığından emin olun. Varsayılan olarak zaten ikisininde etkin olarak gözükmesi lazım.
5G'nin Frekanslar
LTE'ye kıyasla 5G kendi içinde üç frekansa sahiptir. Dolayısıyla bu frekansları her kullanıcıya farklı bir kullanıcı deneyimi sunacaktır. Bu frekanslar, düşük bant, orta bant ve yüksek bant frekansı olarak adlandırılır. Düşük Bant Frekansı, 1GHz Frekansı olarak da tanımlanır.
7G beklenilen akıllı hücresel teknolojidir.7G şebekeleri, iletişimde daha yüksek frekanslar kullanacak, önemli ölçüde yüksek kapasite ve düşük gecikme sağlayacaktır. Çok yüksek bant genişliği, neredeyse sıfır gecikme ve evrensel entegrasyon beklentimiz 7G tarafından karşılanacak.
Helsinki Üniversitesi'nden moleküler biyoloji profesörü Dariusz Leszczynski 5G'nin sağlık açısından risklerini kimsenin tam olarak bilmediğini belirterek, "5G emisyonlu radyasyonun etkilerinin biyomedikal olarak araştırılmadı. 5G'nin güvenli olduğu görüşü, düşük seviyeli radyasyon sağlığa zararlı değildir varsayımına ...
Yurt dışında Turkcell'in anlaşmalı olduğu ülkelerde 5G teknolojisini dolaşım paketiniz/tarifeniz dışında hiçbir ek ücret ödemeden deneyimleyebilir, 5G'nin sunduğu hız ve rahatlığın keyfini yaşayabilirsiniz.
*Mevcutta 5G teknolojisi; yurt içinde ve yurt dışında, 5G donanımına sahip ve üretici yazılım desteği sunulan telefonlarla ve uygun SIM kart donanımıyla kullanılabilmektedir.
SIM kartınız üzerinde 4.5G simgesi varsa, SIM kartınız aynı zamanda 5G uyumludur. 5G yazıp 7000'e ücretsiz SMS atarak, hem SIM kart hem telefonunuzun uyumlu olup olmadığı bilgisini öğrenebilirsiniz.
Samsung, Huawei, LG başta olmak üzere pek çok telefon üreticisi telefonlarına 5G desteği kazandırırken, Apple'ın yeni iPhone modellerinde bu teknolojiye geçiş yapmaması dikkat çekti. iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerin hiçbirinde bu teknoloji desteklenmiyor.
Öncelikle 5G uyumlu bir cihaz ve 4.5G/5G uyumlu SIM kartınızın olması, ardından 5G'ye kayıt olmanız gerekmektedir. Vodafone Yanımda uygulaması üzerinden veya 5G yazıp 7000'e göndererek hem cihaz ve SIM kartınızın 5G uyumlu olup olmadığını öğrenebilir, hem de 5G ye kayıt olabilirsiniz.
iPhone 12 veya sonraki modelleri, belirli operatörlerin 5G hücresel ağlarıyla çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri