Saçlar ıslatıldıktan sonra saç kremi gibi bir kayganlaştırıcı uygulanarak saçlar sık dişli taraklarla yaklaşık 15-30 dakika süreyle taranır. Bu tarama işlemi 2 hafta kadar her 3-4 günde bir bitler tamamen uzaklaşıncaya kadar tekrarlanır.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Saçlar ıslakken saçın en dibinden ucuna kadar dikkatlice 10-15 dakika boyunca taranmalıdır. Tarama işlemi 2 hafta kadar her 2-3 günde bir düzenli olarak saç ıslakken 10-15 dakika boyunca mutlaka yapılmalıdır. Eğer bit ve sirkeler saçtan uzaklaştırılmazsa tekrarlama olasılığı yüksektir.
Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir. İnsan vücudunda ise 30 gün boyunca yaşayabilir. Bit yumurtaları insan vücudu dışında kumaş ve battaniyelerde yaklaşık 10-15 gün boyunca canlı kalabilirler.
İlgili 36 soru bulundu
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Saç biti yumurtalarına halk arasında 'Sirke' adı verilir. 0,7-1 mm boyutlarında olan sirkeler rahatça görülebilir. Bunlar parlak, sarımsı renkte, oval veya damla biçimlidir. Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar.
Saçlar ıslatıldıktan sonra saç kremi gibi bir kayganlaştırıcı uygulanarak saçlar sık dişli taraklarla yaklaşık 15-30 dakika süreyle taranır. Bu tarama işlemi 2 hafta kadar her 3-4 günde bir bitler tamamen uzaklaşıncaya kadar tekrarlanır.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
Şampuan tedavi için, 24 saat arayla 2 defa uygulanmalıdır. bitlerin ve bit sirkelerinin uzaklaştırılması için saçlar, kutu içindeki ince dişli tarakla dikkatlice taranmalıdır. 2.gün: Aynı uygulama yeniden tekrarlanır.
Bitler kendi kendine kirlilik nedenli oluşan varlıklar değillerdir. Bulaş yolu kafadan kafaya geçmesiyle oluşur. Kafanızda yaklaşık olarak maksimum 24 saat hayatta kalabilirler ve bundan dolayı istilaların çoğu direkt olarak kafanıza olan temastan kaynaklanır. Yakın temas bu noktada önemli bir anahtardır.
- Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır. Bu olan bit ve yumurtalarını öldürür.
Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız. Ardından saçınızı tutamlara ayırarak sık dişli bir tarak ya da bit tarağı ile saçınızı özenle tarayın. Sirkeleri tamamen ayıklayana kadar taramaya devam edin.
Saçlar sirkeden nasıl temizlenir? gibi merak edilen önemli konulara yer vereceğiz. Kafa derisine yakın bir bölümde tutunan bit yumurtaları (Sirke), 1-2 hafta içerisinde açılarak bite dönüşürler. Saç tellerine çok sıkı bir şekilde tutunan sirkeleri saçtan temizlemek oldukça zordur.
Evde bit çözümü için kullanılan diğer bir yöntemde evde kolonya ile bit temizleme uygulamasıdır. Bunu limon veya lavanta kolonyası ile yapabilirsiniz. Bu uygulama saçınıza kolonya sürüp 3 dakika bekledikten sonra bit tarağı ile tarayarak yapılır.
Eğer herhangi bir bit oluşumu varsa, bir süre diğer insanlarla temastan kaçınmak, bitin yayılmasını engelleyecektir. Tarak, saç fırçası, toka gibi ürünlerin kişiye özel olması büyük değer taşımaktadır. Bunların paylaşımlı şekilde kullanılması, bitlerin geçmesi için bir etkendir.
Ayrıca sanılanın aksine bit kendiliğinden türeyen bir canlı değildir. Bit bulaşarak insandan insana geçmektedir.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Saç Kurutma Makinesi / Maşa / Düzleştirici Bu tarz cihazların yardımıyla bazı bitleri öldürebilirsiniz ama onlar sizin kafa derinizin yarısından fazlasını ele geçirdiği ve bu cihazlar her yere ulaşamayacağından etkili bir yöntem olduğu söylenemez.
Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir. Özellikle uzun saçlı kız çocuklarda saçların kısacık kestirilmesi yoluna gidilirse bu durum çocukta travmaya sebep olabilir.
Özellikle bitlerin yaşam alanları kafa alanı olduğundan yastık, yorgan kılıfları, battaniyeler, kişinin elbiseleri gibi eşyalar çamaşır makinesinde yıkanmalıdır. Sıcaklığın en az 60 derece olması bitlerin ölmesi açısından önemlidir.
Aklındaki soru işaretlerini tamamıyla gidermek için “Boyalı saça bit gelir mi?” sorusunu da yanıtlayalım. Evet, boyalı saçlarda da temas halinde bit ve sirke görülebiliyor.
Nadiren de olsa bebeklerde de bit sorununa rastlanır. Ancak çoğu bit şampuanı ve ilacı 2 yaş üzeri için uygundur.
Bitin en yaygın belirtisi sürekli ve yoğun bir şekilde kaşınmadır. Bu kaşınmanın kalıcılığı duş alındığında bile geçmemesinden anlaşılabilir. Yoğun kaşıntı bit tehlikesi ile karşı karşıya olunduğunun habercisi olmakla beraber en kısa sürede çözüme başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri