Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 253 maddesinin 3. Fıkrasının son cümlesine göre “Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olsa bile, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarda, uzlaştırma yoluna gidilemez." Yani cinsel dokunulmazlığa ilişkin eylemlerde, şikayet şartı olsa bile UZLAŞMA aranmayacaktır.
Çocuklara Özel Uzlaşma Şartı
Suça sürüklenen 18 yaşından küçük çocuklar bakımından; suçun kamu tüzel kişisi aleyhine işlenmemesi kaydıyla, üst sınırı 3 yılı geçmeyen hapis veya adli para cezası gerektiren suçlar uzlaştırma kapsamındadır (CMK md.253/1-c).
MADDE 254.- (1) Kamu davasının açılması halinde, uzlaşmaya tâbi bir suç söz konusu ise, uzlaştırma işlemleri 253 üncü maddede belirtilen usule göre, mahkeme tarafından da yapılır. (2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir.
Soruşturma aşamasında uzlaştırma CMK'nın 253. maddesinde, kovuşturma aşamasında uzlaştırma ise anılan Kanunun 254. maddesinde ayrıntılarıyla düzenlenmiştir.
Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir. Ama yukarıda değinildiği gibi karşı taraf sizden uzlaşmak için bir para talep edebilir. Bu parayı da ileride mağduriyetler yaşamamk için mutlaka büro aracılığıyla ödeyiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Bu sürecin masrafları başlangıçta taraflardan alınmaz. Ancak müzakereler sonucunda uzlaşma sağlanmaz ve yargılama sonucunda sanık mahkum edilirse yargılama giderleri kendisine yükletilir ve bu giderlere uzlaştırmacı ücreti de dahildir. Eğer uzlaşma sağlanırsa uzlaştırmacı ücreti Devlet hazinesi tarafından ödenir.
Uzlaştırma süreci tarafların kabulüyle başlar, taraflardan biri kabul etmezse süreç işlemez. Taraflar uzlaşma sağlanana kadar bu yöndeki iradelerinden her zaman vazgeçebilirler.
Aksi hâlde kamu davası açılır. – Kovuşturma evresinde uzlaşmanın gerçekleşmesi ve edimin yerine getirilmesi hâlinde, sanık hakkında düşme kararı verilir ve bu işlem de adlî sicile kaydedilmez. Aksi hâlde yargılamaya devam olunur.
Uzlaştırma işlemleri süresince masumiyet karinesi korunur fail suçlu olarak kabul edilmez. Uzlaştırmaya dahil olmakla veya uzlaşmanın sağlanmasıyla şüpheli/sanık suçu işlediğini kabul etmiş sayılmaz.
Kamu davası açıldıktan sonra suçun, uzlaşma kapsamında olduğu anlaşılırsa, dosya, uzlaştırma işlemleri için uzlaştırma bürosuna gönderilir. Mahkumiyet kararı kesinleşmiş olsa dahi o aşamada da uzlaştırma prosedürünün uygulanabileceği Yargıtay tarafından kabul edilmektedir.
Madde 252– (Değişik: 2/7/2012-6352/87 md.) (1) Görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, bir kamu görevlisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlayan kişi, dört yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kamu davasına katılma zamanı, Ceza Yargılama Yasası'nın 237/1. madde- sinde düzenlenmiştir. Buna göre, kamu davasına katılma, ancak kovuşturma evre- sinde ve ilk derece mahkemesinde hüküm verilinceye kadar mümkün olmaktadır.
(3) Taraflar, uzlaşmanın hangi avukatın bürosunda yapılacağı konusunda anlaşamazlarsa uzlaşma görüşmeleri baro tarafından bu amaçla tahsis edilmiş yerde yapılır. MADDE 14 – (1) Uzlaşma görüşmelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır: a) Taraflarca kararlaştırılan yer ve zamanda görüşmelere başlanır.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu 35/A maddesi ve bendi gereğince taraflar ve avukatları dava açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra ilk duruşmaya kadar uyuşmazlık hakkında uzlaşmaya varabilirler ve bu uzlaşma anlaşması sözleşmesi kanuni şartları taşıyorsa ilam hükmünü taşır.
Kural olarak soruşturma(savcılık) aşamasında uzlaştırma kapsamına giren suçlar için uzlaştırma yoluna gidilmesi zorunludur. Uzlaştırmaya tabi bir suç için uzlaştırma yolu denenmeden kamu davası açılamaz.
Bu durum kanun yolları bakımından da geçerlidir. İstinaf aşamasında yapılan inceleme sonucunda suçun vasıf ve mahiyetinin uzlaştırmaya tabi olduğu anlaşılırsa Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi tarafından uzlaştırma usulü uygulanır.
Ceza muhakemesi kanunun 253. maddesinde, uzlaşmaya tabi suçlar düzenlenmiştir. Bu suçlar arasında, hırsızlık, dolandırıcılık, yaralama, hakaret, tehdit gibi suçlar yer alır. Uzlaşmaya tabi suçlar kapsamında, suçun mağduru tarafından şikayet edilmesi gerekmektedir.
Gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişilerine(şirket, dernek, vakıf gibi) karşı işlenen suçlar bakımından uzlaştırma yoluna gidilebilir. Devlet ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen suçlar uzlaşma kapsamına dahil değildir.
Cezalarda indirim oranları; vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında %50, uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ile vergi cezalarının %75'i ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i oranındadır.
Vatandaşlar Türkiye genelinde taraf oldukları tüm dosyalara e-Devlet şifresiyle erişerek dosya içeriğindeki tüm evrakları inceleyebilir ve indirebilirler. Duruşma zabıtlarına ve kararlara ulaşabilirler.
Büro tarafından görevlendirilen uzlaştırmacı, şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunur. Şüphelinin, mağdurun veya suçtan zarar görenin reşit olmaması halinde, uzlaşma teklifi kanunî temsilcilerine yapılır.
Hangi suçlar uzlaştırmaya tabidir
Devlet ve kamu kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen suçlar uzlaşma kapsamına dahil değildir. Ayrıca, ön ödemeye tabi suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile etkin pişmanlık hükümlerine yer veren suçlar uzlaşma kapsamı dışında tutulmuştur.
Görüşmede Anlaşılamazsa Ne Olur? → Uzlaşmanın sağlanamaması halinde tekrar uzlaştırma prosedürünün işletilmesi mümkün değildir. Müzakerelerde tarafların uzlaşması gerçekleşmediği takdirde dava şartı sağlanmış olur.
Uyap vatandaş portal üzerinden giriş yaptıktan sonra taraf olduğunuz dava, takip ve arabuluculuk dosyalarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Uyap vatandaş portala giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menüden “Dosya Sorgulama” sayfasına giriş yaparak uyap dosya sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
Ceza Muhakemesi Kanunu m. 253/19, uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz; açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır hükmünü içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri