Askerlik çağı her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göredir ve yirmi yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününden başlayarak kırk bir yaşına girdiği yılın ocak ayının birinci gününde bitmek üzere en çok yirmi bir yıl sürer.
Askerlik; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve 20-41 yaş arasındaki her erkeğin yerine getirmesi gereken bir vatan hizmetidir. Bu hizmeti gerçekleştirebilmek için fiziksel ve ruhsal sağlığın elverişli olması büyük önem taşır.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde askerlik süresi 6 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir.
Askerlik Yaşı: Türkiye'de erkek vatandaşlar, 20 yaşını doldurdukları yıl askerlik hizmetine çağrılabilirler. Bu, yasal olarak belirlenen genel başlangıç yaşını ifade eder.
İlgili 45 soru bulundu
*YUKARIDAKİ AZAMİ ÖĞRENİM SÜRELERİ SONUNA KADAR MEZUN OLAMAYAN 29 YAŞINDAN KÜÇÜK ÖĞRENCİLERİN, OKULDAN ALACAKLARI ÖĞRENCİ DURUM BELGELERİNİ (EK-C2), KAYITLI BULUNDUĞU ASKERLİK ŞUBELERİNE HER YIL GÖNDERMELERİ ŞARTIYLA 29 YAŞI SONUNA KADAR ASKERLİKLERİ ÖĞRENCİ OLARAK ERTELENİR.
Her sene yoklamaları sonucunda askere elverişli oldukları tespit edilenler, Genelkurmay Başkanlığının teklifi üzerine Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre 21 yaşına girdikleri sene askere alınmak üzere çağrılırlar.
Yoklama kaçağı cezası; Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Türkiye'de zorunlu askerlik hizmeti uygulanır. Sadece Türkiye Cumhuriyeti doğumlu olan ve 20 yaşına gelmiş erkek vatandaşlara zorunlu kılınan bir hizmettir. Günümüzde zorunlu hizmet süreleri yedek subay ve yedek astsubay olanlar için 12 ay, er olanlar için 6 ay, bedelli askerlik için ise 1 aydır.
Lise veya dengi okullara devam edenlerin erteleme hakkı en çok 21 yaşına kadardır. b. Yüksek öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı en çok 30 yaşına kadardır. c. Lisans üstü öğrenime devam edenlerin erteleme hakkı ise en çok 32 yaşına kadardır.
Madde 8 – (Değişik: 11/2/2014 - 6519/1 md.) Her sene yoklamaları sonucunda askere elverişli oldukları tespit edilenler, Genelkurmay Başkanlığının teklifi üzerine Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre 21 yaşına girdikleri sene askere alınmak üzere çağrılırlar.
Yoklama kaçağı askerlik çağı gelmesine rağmen askere elverişli olup olmadığının anlaşılması için yapılan askerlik yoklamasına katılmayan yükümlüler için kullanılan tanımdır. Bu yükümlüler mazeret olup da mazeret beyan etmedikleri takdirde de yoklama kaçağı sayılırlar.
Askerlik çağına gelmiş her bireyin, sağlık durumlarının askerlik hizmetine uygun olup olmadığını belirlemek için sağlık kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Bu kontroller sonucunda, sağlık sorunları tespit edilen kişilere çürük raporu verilebilir.
Farklı eğitim/acemi birliklerinde acemi eğitimi gören ikiz kardeşler, eğitimlerini tamamladıktan sonra, kadro birliğinde ise erbaş/erin kendisi veya ailesi başvurduğu takdirde, ikiz kardeşlerin aynı anda aynı birlik, karargâh ve kurumlarda askerlik hizmeti yapmaları sağlanmaktadır.
Bu rapor sizin askerlik hizmeti yapamayacağınıza dair bir rapordur. Halk arasında “askerlik çürük raporu” olarak adlandırılır. Askerlikten muaf olmak yine “çürük” olarak adlandırılmaktadır. Askerlik “çürük raporu” alınca artık askerlik hizmetinden muaf olursunuz.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, konuyla ilgili açıklamasında, “Değiştirilmiş şekli ile 59/2000 sayılı Askerlik Yasası kapsamında 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren askerlik çağına giren 2005 doğumlu yükümlülerin 06-10 Şubat 2023 tarihleri arasında planlanmış olan son yoklama işlemleri, 6 Şubat 2023 tarihinde anavatan ...
Kuzey Kore en uzun süre zorunlu askerlik yapılması gereken ülke. Erkekler 11, kadınlar ise 7 yıl askerlik yapmak zorunda.
Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi altı aydır. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi ile terhise hak kazandıkları tarihten itibaren altı ay süre ile sınırlı olmak üzere askerlik hizmetlerine devam eder ve bu sürenin sonunda terhis edilirler.
20 yaşını doldurmuş ve Türk vatandaşı olan erkeklerin sağlık ve eğitim durumlarının incelenmesi suretiyle yoklama işlemine tabi tutulmaktadır. Ancak bu işlemlerini gerçekleştirmeyen kişiler “yoklama kaçağı” olarak sayılır ve bedelli hakkından da yararlanamamaktadır.
Örnek olarak aşırı zayıf veya aşırı kilolu olan kişiler askerlikten muaf olabilir. Eğer sizlerde askeri yönetmeliklerde yer alan şartları sağlıyorsanız askerlikten muaf belgesi alabilirsiniz.
25 Ocak 2024 (bu tarih dâhil) tarihinden sonra bedelli askerlik hizmetinden vazgeçen yükümlüler yeniden bedelli askerliğe müracaat edemeyecektir.
Zorunlu askerlik uygulamasına devam eden ülkelerden Azerbaycan'da 18 ay, Danimarka'da çoğunlukla 4 ay, Estonya'da 8 ay, Finlandiya'da 180,270 veya 362 gün, İsviçre'de yaklaşık 21 haftası temel askerî eğitim olmak üzere 260 gün, Norveç'te 12 ayı temel eğitim olmak üzere 19 ay, Rusya Federasyonu'nda 12 ay'dır.
Avrupa'nın büyük bir bölümü, 2004 ile 2011 yılları arasında zorunlu askerliği kaldırdı. Bununla birlikte Danimarka, Estonya, Finlandiya, Kıbrıs, Yunanistan, Avusturya ve İsviçre zorunlu askerlikten vazgeçmedi.
Askerlikleri bittiği halde yedi yıldan beri orduda yedek asker olarak tutulanlar terhis edilecek. Suriye'de 2011'den bu yana devam eden savaş başlamadan önce bir düzenleme yapılmış, askerlik süresi 18 aya indirilmişti. Ancak ilkokul mezunları için bu süre 21 aydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri