261. Halk arasında “hava parası” olarak ifade edilen ve VUK'ta peştamallık ifadesi de kullanılan şerefiye THP'da “Bir işletme devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının (öz varlık) değeri arasındaki olumlu farkların izlenmesinde kullanılır.
261 Şerefiye Hesabı: Bir kuruluş devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının değeri arasındaki olumlu farkların izlendiği heaptır. Şerefiye hesaplanırken rayiç bedelin tespit edilmemesi halinde, net defter değeri esas alınır.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
ÖRNEK: İşletmenin net defter değeri 4.700.000, 00 TL dir, defter değerinin üzerinde bir tutar olan 5.000.000,00 TL ye alındığına göre aradaki fark Şerefiye olarak isimlendirilir. Şerefiye tutarı da 5.000.000,00 (–)4.700.000 = 300.000,00 TL olacaktır.
Şerefiye hesabı ile belirlenen fiyata, şerefiye bedeli denir. İtibar değeri olarak da bilinen şerefiye bedeli, muhitin beklentilerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin ulaşım noktalarına yakın olmak, küçük bir ilçede gürültü sebebi olarak görülebilirken büyük şehirlerde bir avantaj olarak kabul edilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
TMS/TFRS'lere uygun bilançolarda şerefiye maddi olmayan duran varlıklar içinde sınıflandırılmamakta, aktif unsurlar içerisinde ayrı olarak gösterilmektedir.
Yapı kooperatiflerinin Teknik heyeti tarafından belirlenen şerefiye ücretini kooperatif ortakları belirler. Kooperatiflerde şerefiye ücreti kooperatifin ortaklarınca ödenmektedir.
Şerefiye ile kuruluş ve örgütlenme giderleri muhasebe değeri (kayıtlı değerleri) üzerinden eşit tutarlarda ve beş yıl içinde itfa edilirler.
aynı özelliklere sahip olan daireler için farklı fiyatların belirlenmesi işlemine Şerefiye denir. Bu işlem ile fiyatların arttığı da olur, azaldığı da. Ev alım satımı ile ilgilenen herkesin karşılaştığı bu duruma emlak sektöründe şerefiye adı verilmiştir.
Şerefiye peştamallık olarak da adlandırılmaktadır. Şerefiye ticari bir işletmenin, sahip olduğu şöhret, tuttuğu müşteri kitlesi, faaliyet gösterdiği sektörde monopol durumda olması, bulunduğu yerin önemi ve benzeri nedenlerden dolayı, bilanço değerlerine ilave olarak sahip olduğu değeri ifade eder.
260.
İşleyişi : Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde, yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
iii. Tutarına bakılmaksızın 260- Haklar, 264- Özel Maliyetler, 267- Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesaplarında kayıtlı her bir varlık için amortisman oranı % 100 olarak uygulanacaktır.
260 HAKLAR
Genellikle beş sene içinde itfa edilirler. Diğer bir deyişle, aksi belirtilmedikçe beş senelik amortisman ayrılır.
267 Hesap, Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar Hesabıdır. Maddi olmayan duran varlıklardaki hesapların dışındaki tüm diğer maddi olmayan duran varlık kalemleri, 267 Hesap'ta takip edilir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. maddesi gereği arızi kazanç olarak vergilendirilen şerefiye geli rinden, bu gelirler elde edilirken yapılmış olan giderler belgelendirilmeleri kaydıyla gider olarak indirilebilirler.
Satıcı, satış fiyatından elde ettiği gelirin bir bölümünü şerefiye vergisi olarak ödemekle yükümlüdür. Şerefiye vergisi, Türkiye'de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hesaplanır. Şerefiye hesabı, satıcının tapuda kayıtlı olduğu değeri ile satış fiyatı arasındaki farkın hesaplanmasıyla oluşur.
alanı ve/veya yüzölçümü, katı, cephesi, manzarası, enerji verimliliği, mahremiyeti ve komşusu gibi birçok etmen dikkate alınarak değer farklılıklarının tespit edilmesi “şerefiye çalışması” olarak adlandırılmaktadır.
Malvarlığında değer artışı meydana gelen kişilerin bu artışa sebep olan faaliyetlerin harcamalarına katılmalarına ve bu konudaki yükümlülüğe şerefiye denmektedir. Kamu tüzel kişilerinin özellikle belediyelerin altyapı ve bayındırlık hizmetlerinden dolayı bazı kişilerin mal varlıklarının değeri artar.
(ﺷﺮﻓﻴّﻪ) i. (Ar. şeref “yüksek mekân”dan şerefі > şerefiyye) [Türkçe'de türetilmiştir] Îmar edilen bir yerdeki gayrimenkullerden değerlerinin artışı sebebiyle alınan bir çeşit vergi.
Herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin belli bir şekilde yararlandığı veya yararlanmayı beklediği aktifleştirilen giderler ile belli koşullar altında hukuken himaye gören haklar ve şerefiyeler maddi olmayan duran varlıklar olarak tanımlanır.
Goodwill'in muhasebe dilindeki tanımı : Goodwill'in muhasebe açısından tanımına göre, goodwill, şirket için ödenen fiyat ile şirketin net aktif değeri arasındaki farktır.
Özetle, kamu tüzel kişi- lerinin gerçekleştirdikleri bayındırlık ve altyapı hizmetleri ve imar uygulama- larından dolayı, kişilerin mal varlıklarında meydana gelen değer artışı o yerin şereflenmesi anlamında alınarak, bu gibi yerlerin sahibinden alınan bu bedele 'şerefiye' denilmiştir.
Dairelerin her biri; cephesi, manzarası, kat sayısı gibi birçok farklı özelliklere sahiptir. Bu değerlerin hepsini dikkate alarak yapılan hesap sonucu benzer veya aynı tipteki evler için farklı fiyatlar belirleme işlemine şerefiye hesabı denir.
Şerefiye: Devlet veya belediyelerin yaptıkları bayındırlık hizmetlerinden dolayı bu hizmetlerin yapıldığı alanlarda bulunan gayrimenkullerin değerlerinde artış meydana gelir ve bu artış nedeniyle gayrimenkul sahiplerinden belirlenen ölçülerde para alınır. Alınan bu paralar, şerefiye olarak adlandırılır.
Şerefiye (Kamu İşgörmeleri Kaynaklı Değerlenme): Kamu tüzel kişilerinin (özellikle belediyelerin) altyapı ve imar (bayındırlık) uygulamalarından dolayı, uygulama bölgesinde yer alan taşınmazlarda oluşan değer artışlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri