Aronya fidanı dikim yapılan bölgelerde genel olarak yağışlar kış ve ilkbahar mevsimlerinde düşmekte olduğu için toprakta biriken nem miktarı yaz sıcaklarına kadar ağacı korumaktadır bu sebeple meyve oluşum dönemi ve sürgün verme döneminin bulunduğu aylarda dip kuruluğuna göre ortalama 15 günde bir sulanması aronya ...
Sulama: Aronya yıllık 600-800 milimetre suya ihtiyaç duyar. Sulama damlama sulama şeklinde yapılmalı ve bitkinin uzun süre susuz kalmamasına özen gösterilmelidir. Fazla sudan zarar görmez. Meyve tutumundan hasat sonuna kadar düzenli şekilde sulama yapılmalıdır.
Aronya fidanı sıcak yaz aylarında dibi kurudukça sulama ihtiyacı duyar. Bu yüzden sulama konusunda hassasiyet gösterilmesi önemlidir.
Aronya bitkisi bakımı çok zor değildir. Çalı formunda bir bitki olduğu için yetiştiricilerini çok zorlamaz. Yüksek verim elde edilebilmesi için iki yılda bir defa olacak şekilde gübre verme işlemi önerilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu hız sahibinin iyi besleme ve bakımıyla doğru orantılıdır. Rakım farkından dolayısıyla da büyüme hızı değişir. Doku kültürü ile yetiştirilmiş olan anaçlara aşılama yöntemiyle üretimi yapılmıştır. 35 yıl kadar yaşayanları çevremizde mevcuttur.
Aronya meyvesi gerçek vitamin ve mineral kaynağıdır. Üreticiler için Aronya meyvesi uzun zamanlı bir meyve satış süreci demektir ; 1,5 aylık bir hasat döneminin ardından +2 - +4 derecelerde 2,5 ay gibi bir süre durabilen yaş Aronya meyvesi satıcıya 4 aylık bir taze meyve satış süresi avantajı sunar .
Özenli bir şekilde dikimi ve bakımı yapılmış 1 yaşlı Aronya fidanı dikildikten 2 yıl sonra meyve vermeye başlar tam verime ise 5 yıl sonra oturmaktadır.
Soğuğa oldukça dayanıklıdır. -25C ye kadar dayanabilir. Yüksek kireçli toprakları pek sevmezler. Çalı formunda bir bitkidir.
Sadece soğuk yerlerde değil bol güneş alan veya yarı gölge arazilerde de yetişebiliyor olması sayesinde yetiştirilebileceği yer açısından sınırlı değildir. Aronia bitkisinin yetiştirilebileceği toprak türleri çok fazla olsa da kalkerli toprak bu gruba dahil değildir.
Kışın sert geçtiği bölgelerde -25° C sıcaklığa kadar dona karşı direnç gösterir ve şehir içinde yer alan bahçelerde kirliliğe karşı oldukça dayanıklı, güçlü bir bitkidir. Bol güneş alan ve yarı gölge arazilerde yetiştirildiğinde oldukça iyi sonuçlar elde edilebilir.
Mayıs ayı geldiğinde ise çiçeklerin yerini meyveler alıyor. Aronya yetiştiriciliğinde hasat ise ağustos ayı sonrasında yapılıyor ve sonbaharda kızıl yapraklar dökülüyor. Güçlü kökleri ve farklı toprak türlerine uyum göstermesi ile tanınan aronyalar, hızla gelişerek 2-3 yıl içinde ürün vermeye başlıyor.
Aronya fidanlarının üretiminde Polonya' dan gelen organik “Aronia Melanocarpa Nero” fidanlarından alınan çelikleme yöntemi kullanılmaktadır. Plantasyonlar sadece ana bitkilerin özelliklerini yeniden üreten bitkilerden kurulmalıdır.
Yalova'nın 'coğrafi işaretli' meyvesi aronyanın 2022 yılı referans kilo fiyatı toptan 90, perakende ise 120 lira olarak belirlendi.
Nisan sonu- Mayı başı gibi çiçek açar. Çiçek açması on gün kadar sürmekte ve onun beyaz çiçekleri unutulmaz manzara oluşmaktadır. Aronia meyvesi mor menekşe siyah renginde olup, buruk tadındadır. Ağustos ayında olgunlaşmakta ve meyveler uzun süre bitkisi üzerinde kalabiliyor.
Aronia (Aronya) Fidanı yetiştiğinde 1-2 metreye kadar büyüyebilir.
Kışın yaprak döker. Ülkemizde fidan üretimi son 10 yıldır yarı bodur üretiliyor. Bunun için meyve fidanınızı bahçeye balkona ya da iş yerinize dikebilirsiniz.
Aronia meyvesi yani diğer adıyla Rus yaban mersini, dünyada pek çok alıcısı bulunan oldukça şifalı ve sağlıklı bir meyvedir. İçeriğindeki pek çok antioksidan içeriği ile vücudu temizleyen Aronia meyvesi, aynı zamanda yaşlanmayı geciktiriyor ve kanser oluşum riskini önemli ölçüde azaltıyor.
Saksıda Aronya Fidanı Yetiştiriciliği
Kullanacağınız saksı başlangıç için asgari 10 litrelik, toprağınız ise çiçek toprağı olmalıdır. Aronya fidanı kışın saksı içerisinde mutlaka bahara kadar dışarda kalmalıdır. Aronya fidanının meyve vermesi için gereken soğuklama süresini karşılanması gereklidir.
Ülkemizde sahil bandı hariç heryerde yetiştiriciliği yapılabilen aronya fidanı, üzümsü meyve sınıfından olan bir bitkidir.Ortalama 1 ağacı 5-7 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 1x3 metre olacak şekilde fidan dikimi yapıldığı taktirde ortalama dönümden 1,5-2 ton civarında yaş meyve hasadı yapılabilmektedir.
Çalı formunda bir gelişimi olan aronya ağacı üzümsü meyve sınıfından olup saksıda yetiştiriciliği uygundur fakat dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcuttur. -Saksıda aronya fidanı yetiştiriciliği için en az 20-30 litrelik bir saksı kullanınız.
Trabzonlu çiftçi, ana vatanı Kuzey Amerika olan ve 'süper meyve' olarak bilinen aronya meyvesini Akçaabat'ta yetiştirmeyi başardı. Çok güçlü bir antioksidan özelliği bulunan meyvenin kilosu perakendede 50 liraya, toptanda ise 30 liraya satılıyor. Süper meyveyi üreten bir dönüm araziden 40 bin lira kazanabiliyor.
Ürünün güncel fiyatlarına bakıldığında tazesinin kilosu 90 TL ila 150 TL arası satılmaktadır. Kuru aronyanın kilosu ise 400 TL ila 450 TL arası satılmaktadır.
Aronia viking ve nero arasında ki fark bitkinin boyundadır. Viking daha boylu ortalama 2.5 metreye kadar, nero ise 2 metreye kadar boylanır. Her iki çeşidin de olgunlaşması ve hasadı aynı dönemdedir. Her iki bitki de mükemmel çit bitkisi olup, peyzaj amaçlıda kullanıma uygundur.
Aronya düzenli kullanıldığı takdirde kolesterol ve kan şekerini normalleştirir, ateroskleroz, diyabet, kalp krizi ve inme riskini azaltır, kan basıncını düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir ve sinir sistemini rahatlatır. PP vitamini kan damarlarının duvarlarını daha elastik hale getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri