TCK'nın 279. Maddesine göre “ (1) Kamu adınasoruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviylebağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal edenveya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadarhapis cezası ile cezalandırılır.
Suçu bildirmeme suçu, 5237 sayılı TCK.'nun özel hükümlerin yer aldığı ikinci kitabın, dördüncü kısmında, “adiiyeye karşı suçlar” başlıklı ikinci bölümünde 278 inci maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde; {l)”İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(1) Görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirti ile karşılaşmasına rağmen, durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensubu, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Suçu Bildirmeme Suçunun Cezası
İşlenmekte olan bir suçu yetkili makama bildirmeyen kişi hakkında 1 yıla kadar hapis cezası verilecektir (TCK madde 278/1). İlgili fıkradan da anlaşıldığı üzere suçun işlenmesi tamamlanmadan önce, suçun teşebbüs aşamasında kalması halinde, bildirim yapma yükümlülüğünden kaçınılmasıdır.
Suçu bildirmeme suçunun temel şeklinin (basit şekli) cezası şu şekildedir: İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK md.278/1).
İlgili 23 soru bulundu
Anılan Kanun'un 265'inci maddesinin 1'inci fıkrası gereği kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
(1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Yaşı, hastalığı veya yaralanması dolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hal ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen ya da durumu derhal ilgili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır (TCK m.98/1).
Basit yaralama şikayete tabi bir suç iken, nitelikli yaralama şikayete tabi bir suç değildir. Darp etme fiili neticesinde mağdurda kalıcı iz ve hasar kalması halinde ceza ne şekilde verilecektir? Türk Ceza Kanunu m. 87 hükmü ise, “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçunu düzenlemektedir.
Salt olarak yalan beyan TCK hükümlerinde suç olarak düzenlenmemiştir. Zira Yargıtay'da kişilerin sözlerine o kadar çabuk güvenilemeyeceği kanaatindedir. Yalan beyanın suç oluşturması için belirli koşullar sağlanmalıdır. Ancak resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan bir suça sübut verecektir.
(1) Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile savaş halinde olan devletin ordusunda hizmet kabul eden, düşman devletin yanında Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı silahlı mücadeleye giren vatandaş, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.
Maddeye göre: “(1) Hukuk davalarında yalan yere yemin eden davacı veya davalıya bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. (2) Dava hakkında hüküm verilmeden önce gerçeğin söylenmesi halinde, cezaya hükmolunmaz. (3) Hükmün icraya konulmasından veya kesinleşmesinden önce gerçeğin söylenmesi halinde, verilecek ...
“TCK md. 105/1– Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”
5237 sayılı yürürlükteki Türk Ceza Kanununun 106. maddesinde; Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” düzenlemesi hüküm altına alınmıştır.
Madde 299-
Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun alenen işlenmesi hâlinde, verilecek ceza altıda biri oranında artırılır. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanının iznine bağlıdır.
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu
MADDE 197. - (1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Nitekim TCK'nın 86. maddesine göre, Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Türk Ceza Kanunu'na göre bir kişiye yumruk atmanın cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis olacaktır.
kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye hâl ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen ya da durumu derhâl ilgili makamlara bil- dirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Maddesinin ikinci fıkrasında, netice sebebiyle ağırlaşmış suç haline ilişkin düzenlemeye yer verilmiştir. Buna göre yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi dolayısıyla kişinin ölmesi durumunda faile ikinci fıkradaki ağırlaştırılmış ceza uygulanacaktır.
TÜRK CEZA KANUNU MADDE 82 KASTEN ÖLDÜRME SUÇUNUN NİTELİKLİ HALLERİ İşlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.”
Hiçbir polisin hiçbir ülke vatandaşına bağırma argo kelime kullanma yetkisi yoktur.
Yargıtay, kavgada bıçak çeken kişinin 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi. Yargıtay 2. Ceza Dairesi, kavgada kendisine bıçak çeken ve yaralayan kişiden korunmak amacıyla bıçak çekenin de hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.
TCK m.86/1'e göre; “Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” denmektedir. Bu bağlamda tarafların gerçekleştirmiş olduğu fiilleri bu madde çerçevesinde değerlendirilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri