Cumhuriyetimizin Kuruluşumuzun 94.Yıl Dönümü Büyük bir Coşku ile Kutlandı. İzmir Valiliği (BHİ) Türkiye Cumhuriyeti'nin 94. Kuruluş yıldönümü kutlama etkinlikleri İzmir'de tüm yurtta olduğu gibi coşku ile kutlandı.
Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında kurulmuştur ve 2021 yılında 98 yılı gerisinde bırakmıştır. Cumhuriyet 29 Ekim 2023 yılında 100. yaşını kutlayacaktır.
29 Ekim 2023'te, Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. yılı Türkiye'de ve yurtdışında muhtelif etkinliklerle kutlandı. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Anıtkabir ziyaretinde bulunarak anı defterine "21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık." ifadelerini yazdı.
2023 yılı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olması sebebiyle hepimiz için büyük önem arz etmektedir.
Bu kapsamda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle 25-26 Ekim 2023 tarihlerinde Ankara'da “Cumhuriyetin 100.
İlgili 25 soru bulundu
Türkiye, 29 Ekim 1923'te cumhuriyetin ilan edilmesinin 100. yıldönümünü kutluyor. Balkan savaşlarının ardından I. Dünya Savaşında kaybeden tarafta yer alan ve devamında Kurtuluş Savaşı'nda varoluş mücadelesi veren bu yeni cumhuriyetin kuruluşu da sancılı oldu.
Hatıra paradan bir defaya mahsus 100 milyon adet basıldı. Paranın iç göbeğinde "Türkiye Yüzyılı" logosu kullanıldı.
Türk halkı, 29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günü Cumhuriyet'in ilanını kutladı. 26 Ekim 1924'te yayımlanan kararname ile Cumhuriyet'in ilanının 101 pare top atışı ve düzenlenecek etkinliklerle kutlanmasına karar verildi. Karar doğrultusunda 29 Ekim 1924'teki etkinlikler, kutlamaların başlangıcı oldu.
Konuşmasında Vali Ayyıldız, şu cümlelere yer verdi. “ Cumhuriyetimizin ilanının 94.Yıl dönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşku içinde kutladığımız bu anlamlı günde, öncelikle sizlerin ve tüm halkımızın Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor; sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle 21-22 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul'da ''Cumhuriyet'in İlanının 100. Yıl Dönümü Uluslararası Sempozyumu'' gerçekleştirilecektir.
Ankara. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Cumhuriyet'in 100. Yılı Anısına 5 TL Değerindeki Madeni Hatıra Paraların Çıkarılmasına İlişkin Tebliğ"e göre, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce özellikleri belirlenen 5 liralık madeni hatıra paralar 100 milyonla sınırlı olmak kaydıyla basıldı.
Cumhuriyet Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır. 1925 yılında çıkarılan bir yasa ile ulusal (millî) bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır.
"Türkiye Devleti'nin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra cumhuriyetin ilânı kabul edildi. "Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi (29 Ekim 1923). Bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi.
Cumhuriyetimiz 100 Yaşında! 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 100. Yılı Kutlu Olsun!
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker, devlet adamı, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.)
2023 yılı Cumhuriyet'in 100. yılı olarak kutlanacak. Yani bu yıl Cumhuriyet 100 yaşına girecek. Cumhuriyet Bayramı, TBMM'nin 29 Ekim 1923'de Cumhuriyet yönetimini ilan etmesinin anısına her yıl Türkiye ve KKTC'de kutlanan milli bir bayramdır.
Cumhuriyet: Halkın seçim aracılığıyla yöneticilerini seçtiği yönetim şekli Cumhuriyet olarak bilinir. Bu yönetim şekli günümüzde bizim ülkemiz için de geçerlidir. Biz de yöneten insanları zamanı geldiğinde oy vererek seçeriz.
Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu. Cumhuriyetin ilanı, Ankara'da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı.
Metin, "Türk milleti" hitabı ile başlar, "Ne mutlu Türküm diyene!" cümlesi ile son bulur. Gazi Mustafa Kemal, 10. Yıl Nutku'nu Ekim ayının ortalarında bir gece geç saatlerde kendi el yazısı ve kurşun kalemle yazmıştı.
Bu kullanım ayrıca siyasi liderlere de uygulandı ve bunlar arasında On Üç Koloni'nin bazı liderleri de yer aldı (başlangıçta 1608'de Virginia). ''' İlk cumhuriyet unvanını alan ülke Amerika Birleşik Devletleri'ydi.
Diğer yüzünde eller üzerinde yükselen Türk bayrağı bulunuyor. Resmin etrafında "Türkiye Cumhuriyeti" ile “15 Temmuz Şehitleri Ve Gazileri Anısına” ibaresi bulunuyor. Nominal değeri 20 Türk Lirası olan hatıra para, 925 ayar gümüş kullanılarak basılmış.
Koleksiyonerlere yönelik açılış tarihine özel piyasaya sunulacak en fazla 5 bin adet gümüş ve 10 bin adet bronz hatıra para basıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün cumhuriyetin 100. yılı hatırası olarak 5 TL değerinde madeni para bastığını duyurdu. Yarın (29 Ekim) tedavüle girecek olan hatıra parası, 100 milyon adet ve bir defaya mahsus olarak basıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri