Hazineye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2019'dan önce üç yıl süreyle kullanan çiftçilerimize, ödedikleri ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralayacağız.” Yapılan yeni düzenlemeyle; 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışında başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılıyor.
Bunun yanı sıra 2011 yılından önce satın alan kişiler de aynı şekilde gerekli yerlere bedelini ödediğine dair belge ile başvurmalıdır. Her hangi bir dava konusu olmayan 2B arazilerine hak sahibi olabilirler. Bu kişiler yasa oluştuktan 6 ay içerisinde başvurmaları durumunda hak sahibi olurlar.
Türkiye'de, 2B arazileri özel mülkiyete açılmıştır. Bu araziler, kişilere satış veya kiralama yoluyla devredilebilir. Dolayısıyla 2B arazilerinin hak sahipleri, araziyi satın alan ya da kiralayan kişiler ve kuruluşlar olabilir.
2B sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığı, en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. 2B arazi sorgulama işlemleri e – devlet uygulaması üzerinden yapılabilmektedir.
Hak sahipleri tarafından 2B'li arazinin alınması halinde Hazine tarafından genel hükümlere göre satışı gerçekleştirilebilecektir. Ayrıca kullanıcı veya muhdesat sahibi olarak belirlenen hak sahibi kişiler, 2B'li araziye ilişkin satın alma hakkını noter huzurunda düzenlenecek muvafakatname ile haklarını devredebilirler.
İlgili 42 soru bulundu
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
2B arazilerinin satın alınması için defterdarlık, Ziraat Bankası şubeleri veya mal müdürlüklerine başvurulur. Bunu yanı sıra 2B arazisi satın almak isteyen kişiler Ziraat Bankası'nın internet bankacılığı şubelerinden de başvurularını yapabilirler.
Bakanlık'tan yapılan açıklamada, vatandaşların herhangi bir hak kaybı yaşamaması için başvuru ve ödemelerini yapmaları çağrısında bulunuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan, 2/B ve tarım arazileri satışında başvuru süresinin 31 Aralık 2022 tarihinde sona ereceği hatırlatması yapıldı.
Tarımsal, ticari, spor ve sosyal nitelikli vb. diğer amaçlarda kullanılmak amacıyla, talep sahibi tarafından; kiralama amacını içeren bir dilekçeyle taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilmesi gerekmektedir.
2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili rayiç bedeller kısmen açıklandı. Tutar dönüm başına 100 ila 750 bin lira arasında değişiyor. Buna göre tarım arazilerinin yüzde 10'u, tarım dışının ise yüzde 20'si peşin ödenebilecek. Kalan miktar 72 ayda taksitle ödenebilecek.
Bu nedenle, 2B arazisine prefabrik ev inşa etmek isteyen kişiler, ilgili yönetmelikler ve yerel yönetim kuralları çerçevesinde gerekli izinleri alarak bu işlemi gerçekleştirebilirler.
Taksitli ödemelerde bedelin; % 10'u peşin ödenecek, kalanı Belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeki taşınmazlar için 3 yıl içinde 6 eşit taksitle faizsiz olarak, Belediye sınırları dışında ise 4 yıl içinde 8 eşit taksitle faizsiz olarak ödenebilecektir.
6292 sayılı kanun kapsamındaki 2B araziler için finansman desteği alabilir, geri ödemelerinizi 60 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
2B Arazisine Ev Yapılır Mı? Orman köylüsü dışında üçüncü şahıslara satışı yasak olan 2B arazilerine ev yapılabilir. Kadastro işlemi yapılan ve orman alanlarından çıkarılan 2B arazilerini yalnızca oradaki köylüler almaktadır. Köylülerin temel ihtiyaçları ise devlet tarafından itina ile karşılanmaktadır.
Şayet fiili kullanıcı olarak tespit edilen kişi, hazineden idari yolla 2B arazisini satın almış ise, tapu sicili özel mülkiyet olarak düzenlenecek ve tapu sicilindeki 2B belirlemesi kaldırılacaktır.
Taksit süresinin sonuna kadar ödenmek kaydıyla taksitlerden ikisinin vadesinde ödenmemesi yükümlülüklerin ihlali anlamına gelmeyecek. Vadesinde ödenmeyen taksit tutarlarına gecikme zammı uygulanacak. Ödemeler, defterdarlık muhasebe müdürlükleri, mal müdürlükleri ve belirlenecek bankalara yapılabilecek.
49 yıllığına arazi kiralama denilen konu aslında yatırım teşvik işlemleri kapsamında yapılan tahsistir. Hazine arazileri belirli konularda ve şartlarda yatırım yapan kişilere 49 yıllığına tahsis edilir. Bu işlemler Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından yürütülür.
2022 yılında dönüm (1000 m²) başına alınacak kira bedelleri; Kavak, kestane, zeytin, ceviz ve badem gibi odun dışı (meyveli) orman ürünü veren ve hızlı gelişen türlere ait ağaç ve ağaççıklarda; İlk 5 (beş) yıl için 10 TL (ilk 5 yıl %50 indirimli), • 6 (altı) yıldan sonra 20 TL'dir.
Yüzölçümü altmış dönümden fazla olan taşınmazlar krokisinde ulaşım yolu da dahil, altmış dönümü geçmeyecek şekilde parsel halinde kiraya verilebilir. Hak sahiplerinin talepleri dikkate alınmak suretiyle Milli Emlak Genel Tebliği md.11 e göre arazi kiralama sözleşmeleri on yıl süreyle düzenlenir.
2b Orman Arazilerinin Satışı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 168, 169 ve 170. maddesi uyarınca orman arazileri, devletin hüküm ve tasarrufu altında olup kanunda düzenlenen istisnai haller dışında üçüncü kişiler nezdinde satışı yasaklanmıştır.
Türkiye sınırları içerisinde yer alan ve kadastro işlemi yapılarak orman vasfını yitirdiği belirlenen alanlara 2B arazisi denir. 2B arazisi, ismini ilgili olduğu yasadan alır (Orman Kanunu, 2. madde, B bendi) ve bu yasa, devlet tarafından düzenli olarak güncellenerek resmi yayınlarca vatandaşlara sunulur.
Satın alma hususunda başvuru için talep konusu arazinin il, ilçe, mahalle ya da köy, ada, parsel numarasını içeren dilekçenin yetkili makamlara verilmesi gerekmektedir. Satış işlemleri ise ihale usullerine uygun olarak yapılmaktadır.
Yapılacak orman kadastrosu sonucunda, orman olmadığı gerekçesiyle orman dışında kalan eski tapulu ya da tapusuz taşınmazlar kadastro sonucu tapuya bağlanacak.
2B arazi, orman niteliği olmayan alanlara verilen bir isimdir. Arsa ve bölgenin kişiye ait olup, orman dışında kalan yerdir. Terim, anlamını orman yasasının “2. maddesi” ve “B fıkrası” olduğu için almıştır.
Hazinenin payı %40'tan fazla ise satış yapılamaz. Hazinenin payına düşen kısım uygulama imar planı bulunan bir yerdeyse 400 metre² den büyükse ya da imar planı bulunmayan bir yerdeyse ve 4000 metre² den büyükse yine ihalesiz satılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri