3. Ağır ceza mahkemesi; ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis ile birlikte cezası 10 yıldan daha fazla hapis gerektiren suçlara bakmakla görevlidir.
3-) Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren, yani üst sınırı 10 yıldan fazla olan tüm suçlara ilişkin davalara bakma görevi ağır ceza mahkemesine aittir (5235 Sayılı Kanun md. 12).
Ağır ceza mahkemesi; ilk derece ceza yargılamasında kanunda belirtilen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, 5235 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinde düzenlenmiştir.
12. maddeye göre, özel olarak görevlendirilen suçlar dışında, genel olarak ağır ceza mahkemesi; ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili davalara bakar.
Bu mahkemelerde yargılanan suçlar, genellikle ağır cezalara neden olabilen suçlardır. Cinayet, kasten adam öldürme, cinsel saldırı, terörizm, organize suçlar ve büyük ölçekli uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlar, ağır ceza mahkemelerinin yetki alanına girmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Ağır ceza mahkemesi nedir diye sorulduğu zaman; kural olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve kanuni ceza üst sınırı 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bu mahkemeler bakar.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis, Müebbet hapis, On yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar dolayısıyla açılan davalar ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmektedir.
Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
Ağır ceza davaları, ülkemizde genellikle 1-2 yıl süren davalardır. Bu davalar delillerin toplanması, tanıkların dinlenmesi, sanığın dinlenesi ve sorgulanması işlemlerini kapsayan ve en az 4-5 celse süren davalardır.
Ağır ceza mahkemeleri 10 yıldan fazla hapis cezası yaptırımını gerektiren suçlara bakmaktadır. Yargılama süreci uzun sürebilmekte olan bu davalar 1 veya 3 yıl gibi bir sürede sonuçlanabilmektedir.
Beraat kararı, sadece ceza mahkemesi tarafından verilebilecek bir karar türüdür. Bu nedenle diğer mahkemelerin verdiği kararlar hukuki nitelikleri itibariyle beraat hükmü olarak kabul edilemezler. Ceza mahkemesinin verdiği beraat kararı, sanık hakkında cezaya hükmolunmamasıdır.
Eğer mazeretiniz ve davayı takip eden bir vekiliniz yok ise davaya bizzat da katılmaz iseniz; öncelikle mahkemece / savcılıkça ihzaren celbinize (polis vasıtası ile zorla getirilmenize) ve bundan da sonuç alınamaz ise hakkınızda yakalama kararı çıkarılmasına sebebiyet verirsiniz.
Duruşma, davanın özelliğine göre 5 dakika da sürebilir 12 saat de sürebilir. Ancak, ortalama 2 tanık, 2 sanık ve 2 müştekinin dinleneceği bir duruşma en az 1 saat sürer.
İlgili hakkında hükmedilen hapis cezası kararı, olağan kanun yollarının (istinaf veya temyiz) tüketilmesi ile birlikte kesinleşir. Kesinleşen hüküm, infaz edilmek üzere infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı ise kesinleşmiş hükmün muhtevasına göre hükmü infaz eder.
Adli para cezaları ile ilgili zamanaşımı süresi, 10 yıl olarak düzenlenmiş- tir(TCK m.68/1-e). Müsadereye ilişkin hüküm, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren, yirmi yıl sonra zamanaşımına uğrar ve bu müsadere hükmü infaz edilmez(TCK m.70).
Kararın kesinleşmesi için tüm kanun yollarının denenmiş ya da denenme şansı kalmamış olması yani tüketilmiş olması gerekmektedir. Daha açık bir ifade ile temyiz edilmemiş karar temyiz süresi geçene kadar kesinleşmemiştir. Örneğin ceza mahkemesinin vermiş olduğu karar kesin karar niteliğinde değildir.
Öncelikle Sanık, duruşma salonuna bağsız olarak alınır. Yani sanığa duruşma salonunda kelepçe takılmaz. Daha sonra Hakim yoklama yapar. Sanığın ve müdafiinin hazır bulunup bulunmadığı, çağrılmış tanık ve bilirkişilerin gelip gelmediklerini saptar ve duruşmaya başlandığını söyler.
Ceza davası, hakkında suç işlediğine dair yeterli şüphe bulunan şahsın yargılanmasının yapılması için savcılığın bir iddianame düzenleyerek açtığı bir kamu davasıdır. Savcılığın düzenlediği iddianame mahkeme tarafından kabul olunduğunda ceza davası açılmış olur.
Hakimin karşısında saygısız davranmadığınız ve mahkeme düzenini bozmadığınız sürece bir sorun yoktur. Hakim sırası geldiğinde taraflara söz verir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir. Ama en güzeli; davanızı, BİR AVUKATLA takip etmenizdir.
Hâkim gerektiğinde size söz verecektir. Söz sırası size gelmeden veya başkası konuşurken araya girerek konuşmaya çalışmak yanlıştır. Mutlaka ifade etmek istediğiniz bir husus varsa, hâkimden izin alarak söylemeniz gerekir. Konuşurken ayağa kalkmanız mahkemeye duyduğunuz saygıyı ifade eder.
Karar duruşması olarak tanımlanan ve mahkeme tarafından tarafların son kez dinlendiği aşama kararın ortaya çıktığı safhadır. İddia makamı bu safhada görüşlerini sunar. Bu aşamada savunma makamının da görüşleri alınır ve mahkeme tarafları dinlemek sureti ile bu aşamada son kararız müzakeresine geçer.
Ağır ceza davaları, soruşturmanın çok iyi yapılmış olup olmamasına bağlı olarak birkaç yıl sürebilmektedir. Süre, soruşturmanın çok iyi yapılmış olup olmamasına, sanıkların ve suçların çokluğuna, mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
“(1) Hâkim, ön inceleme duruşmasında, dava şartları ve ilk itirazlar hakkında karar verebilmek için gerekli görürse tarafları dinler; daha sonra, tarafların iddia ve savunmaları çerçevesinde, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususları tek tek tespit eder.
AĞIR CEZA MAHKEMELERİ
Ankara Adalet Sarayı'nda 37 Ağır Ceza Mahkemesi bulunmakta ve Merkez Bina'da hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri