Bu dönemde daha yeni ergenliğe girmiş olan kız çocuklarında adet gecikmesi durumu sıkça görülür. Ancak adet gecikmesi durumunun 3 - 4 ay boyunca devam etmesi veya 1 - 2 ay düzenli olup 5 - 6 ay tekrar bozulması gibi durumlarda bir doktora muayene olmak gerekir.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Periyodik döngü tam olarak oturana kadar süreçte düzensizlikler yaşanması oldukça normaldir. Çevresel faktörler, stres, psikolojik faktörler, mevsimsel geçiş dönemleri, hormonal durumlar ya da kullanılan çeşitli ilaçlar gibi daha minör durumlarda neden olabilmektedir.
İlk âdet kanamasının başladığı dönem olan ergenlik ile menopoz dönemleri haricinde âdet kanamasının 7 günden daha fazla gecikmesi normal kabul edilmez. Âdet gecikmesi, her 28 günde bir âdet gören kişi için 36 gün boyunca âdet görmemesi durumudur.
Adetin düzensiz, aşırı miktar veya sürede olması
Adetin düzensiz, aşırı miktarda veya sürede olması durumunda; başta yumurtlamama (anovulasyon)olmak üzere hormon bozuklukları, myom, polip, hiperplazi, kanser, enfeksiyon, dış gebelik, ilaç kullanımı, tiroid bezi hastalıkları ve adenomyosis araştırılmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Tarçın: Tarçını suya koyup içmek ya da yoğurt gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketmek, adet gününüzü 4-5 gün kadar geciktirmenize yardımcı olabilir. Tabii ki aşırı tüketmemek şartıyla. Salatalık: Regl dönemine yakın salatalık tüketerek, adet döneminizi 3-4 gün erteleyebilirsiniz.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Adet gecikmesi, birçok kadının yaşadığı bir problemdir. Yine de hormonal doğum kontrol yöntemi kullanılmıyorsa adet dönemini doğal yollarla başlatmak mümkündür. Özellikle egzersiz rutinine sahip olmak, stresten uzaklaşmak, meyve, sebze ve kimi bitkiler ile cinsel birliktelik adeti tetiklemeye yardımcı olabilir.
Bu dönemde daha yeni ergenliğe girmiş olan kız çocuklarında adet gecikmesi durumu sıkça görülür. Ancak adet gecikmesi durumunun 3 - 4 ay boyunca devam etmesi veya 1 - 2 ay düzenli olup 5 - 6 ay tekrar bozulması gibi durumlarda bir doktora muayene olmak gerekir.
Sağlıklı kadınlarda normal âdet döngüsü, son kanamanın başlama tarihinden itibaren 28 gündür. Bununla birlikte 21-40 gün arası da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur. Kanamaların bu döngü dışında görülmesi ise âdet gecikmesi olarak adlandırılır.
Gebelik gerçekleşmezse östrojen salımı azalır ve kan düzeyindeki progesteron düzeyi artar. Böylece olası gebelik için kalınlaşan rahim içi duvarı, pul pul dökülerek incelmeye başlar. Rahim içi dokunun bir miktar kanla birlikte vücut dışına atılmasıyla regl ya da diğer bir deyişle âdet kanaması gerçekleşir.
Adet düzensizliği ne zaman düzelir
İlk adetin görülmesini takiben 1-2 yıl adetin bir miktar düzensiz olması normaldir ve genellikle kendiliğinden düzene girer.
Adet olmak için, adet söktürücü haplar veya iğneler kullanılabilir. Mutlaka doktor kontrolünde ve jinekolojik muayene sonrası kullanılmaları gerekir. Bunlardan en yoğun kullanılanı pregesteron hormonu içeren ilaçlardır. Vakti yoksa adeti geciktirmek için bitki çayları faydalı olabilmektedir.
Adet döngüsü her kadında farklılık gösterir, ancak tipik olarak 28-32 gün arasında değişir. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra adet gecikmesi yaşayan bir kadının normalde adetinin geciktiği süreye kadar beklemesi önerilir. Eğer adetin gecikmesi 7 günü aşarsa, bir hamilelik testi yapmak önerilir.
Cinsel ilişki, gebelik olmadığı taktirde adet gecikmesine neden olmaz. Ancak ilk defa ilişkiye girilmesi sonrası görülecek adet daha uzun sürebilir.
Kansızlık, adet düzensizliğine yol açmaz; ancak kadınlarda gebelik şansını azaltabilmekte ve hamilelik sırasında riskleri artırabilmektedir.
Ancak uzmanlar regl öncesi ve regl döneminde kafein içeren içeceklerin tüketimini sınırlı tutmak gerektiğini söylüyorlar. Çünkü yoğun kafein tüketimi anksiyeteye ve strese sebep olabiliyor. Yaşanan stres seviyesi de adet döngüsüne etki edebiliyor. Dolayısıyla kahve adeti etkiler mi, sorusuna evet yanıtını verebiliriz.
Bunun yerine stresten uzak durmak, güneş ışığından faydalanmak, hafif egzersizler ile kan dolaşımını hızlandırmak, ılık banyo yapmak ve karın bölgesini sıcak tutmak, C vitamini bakımından zengin beslenmek, adet kanamasının beklenenden erken olmasını sağlayabilir.
1) Tarçın. Pek çok kadın tarafından denenen ve hemen hemen aynı sonucu alan adet geciktirici tarçın, uzun süren regl dönemini de durdurucu etkiye sahip. Çubuk tarçın veya toz tarçın eklenen suyu içmek, tarçını meyvelere veya yoğurt içine eklemek gibi yöntemleri seçebilirsiniz.
Örneğin tiroit veya prolaktin hormonlarındaki bozukluklar adet düzensizliğini getirmektedir. Bunun yanında aşırı kilo alıp verenler, kilosu çok düşük olanlar, aşırı spor yapanlarda adet düzensizliğine bağlı olarak adet gecikmesi görülmektedir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Adet Düzensizliği Belirtilerine Dikkat
40 yaşından sonra başlayan düzensizlikler menopoz olarak düşünülse de, menopoz döneminin 55 yaşına kadar başlama ihtimali olduğu göz ardı edilmemelidir. Kişi menopoz teşhisini kendi kendine koymadan önce Jinekoloğa başvurup muayene olması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri