Hamilelikte 3. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 7-8 santim, bir limon veya mandalina büyüklüğü kadardır. Ağırlığı yaklaşık 22-25 gramdır.
Bebeğin hızlı bir gelişim gösterdiği bu dönemde yüz hatları yavaş yavaş ortaya çıkar. 3 aylık gebelik sonunda 6-10 cm boya ve 15-20 gram civarı ağırlığa ulaşan bebek, kollarını ve bacaklarını az da olsa hareket ettirebilir. 3 aylık bebek gelişiminin sonunda ise artık tırnaklar da yavaş yavaş oluşmaya başlar.
Sağlıklı bir bebek, 3. ayını tamamladığında doğum boyundan ortalama 8 cm uzundur. Yenidoğan bebeklerde ortalama boy 50 cm'dir. Buradan yola çıkılarak, 3 aylık bir bebeğin ortalama boyunun 58 cm olacağı söylenebilir.
4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
12. haftalık gebelik muayenesi ile birlikte bebeğinizin bir erik büyüklüğünde görülmesi olasıdır. Bebekler bu hafta itibariyle hemen hemen 5-6 cm kadar bir boyuta ulaşmışlardır. Bebeğin ağırlığı ise 12-14 gram arasında değişiklik gösterir.
İlgili 17 soru bulundu
Kivi boyutundaki bebeğin boyu 9 santimetreye kadar ulaşır ve ağırlığı da 45 grama kadar artar. 14. haftada bebek anne karnında elleri göğsünün üzerinde ve başı sağ tarafa yönelmiş şekilde durur. Ultrason ile kontrol esnasında bebeğin istemsizce gerçekleştirdiği refleksler görülebilir.
11 haftalık bebekte kemikler sertleşmeye başlamış, kulaklar ise neredeyse tamamen gelişmiştir. Bu haftadaki bebeğinizin yaklaşık olarak bir incir boyutunda olduğunu söyleyebiliriz. Boy uzunluğu yaklaşık 4-6 cm, bebeğin kilosu ise ortalama 8 gram civarındadır.
Hamilelikte 5. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 28-29 santim, büyük boy bir patlıcan kadardır. Ağırlığı yaklaşık 430-450 gramdır.
Bebeğin Boyu ve Ağırlığı
Hamilelikte 9 ay 10 gün tamamlandığında bebeğin boyu yaklaşık 51-52 santim, büyük boy bir karpuz kadardır.
Bu dönemde bebeğin büyümesi hızlanır ve anne karnındaki göbeğin boyutu artar. Genellikle, 5 aylık hamile bir kadının karnı hafifçe yuvarlaklaşmış bir görünüme sahip olabilir. 5 aylık hamile anne adayının karnı, gebeliğin daha ileri aşamalarında daha da büyüyecektir.
Çoğu kadının karnı 4. aydan sonra belirginleşmeye başlar, sonrasında ise giderek büyür. Hamilelik döneminde anne adaylarının vücut yapısına göre karınlarının büyümesi de değişiklik gösterebilir. Öte yandan anne adayının karın çevresi genişledikçe, karın duvarı gerilir, incelir, parlak bir görünüm alır.
Anne karnındaki bebeğin ilk hareketi daha 8. haftada başlasa da, anne adayı bunu daha geç hisseder. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
Gebelikte kilo alımı haftalık veya aylık olarak takip edilmelidir.İlk 3 ayda toplam 1 kilo alınması yeterlidir.Sonraki aylarda ayda 1,5 kilo kadar kilo alınması normaldir. Kilo alımı haftalık ölçümler ile de yakın takip edilebilir.Haftalık kilo artışı 400 gr geçmemelidir.
3 aylık bebeğin tekmeler attığını, kollarını ve parmaklarını hareket ettirdiğini görebilirsiniz. Eli yüzüne değerse bebek refleks hareketler yapabilir.
Bir bebeğin cinsiyeti hamileliğin yaklaşık 16-20. haftaları arasında belirlenir. Ancak bazı durumlarda cinsiyet 14. haftada da belli olabilir. Cinsiyet kaçıncı ayda belli olur sorusunun cevabı ise ilk 3 ay içinde şeklinde verilebilir.
Bebek Anne Karnında 17. Haftadan İtibaren Duymaya Başlar
Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor.
Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır. Yutma hareketi 12. hafta da başlar.
12 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir? Hamileliğin 12. haftasında rahim pelvisten yukarı doğru hareket etmektedir.
Gebelerde ilk bebek hareketleri gebeliğin 18 ile 20 haftalarında hissedilmeye başlanır. İlk 3 ayda hissedilen hareketler kişinin kendi barsak hareketlerini algılamasıdır, yani bebek hareketlerine bağlı değildir. Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler.
Hamilelikte 6. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 37-38 santim, büyükçe bir karnabahar kadardır. Ağırlığı yaklaşık 900 gramdır.
Bebeğin Boyu ve Ağırlığı
Hamilelikte 7. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 41-42 santim, pırasa kadardır. Ağırlığı yaklaşık 1400 gramdır.
Annenin karnı dıştan görülebilir şekilde kabarmıştır. Rahim yüksekliği leğen kemiğinin üstündedir. Haftada 1 cm kadar yükselerek 20. haftada göbek seviyesine erişir. Büyümeye bağlı rahim yan bağlarının gerilmesi sonucu anne istirahatle geçen ağrılar hissedebilir.
13 Haftalık Bebek Gelişimi. Gebeliğin 13. haftası, tıpkı annede olduğu gibi bebekte de birçok gelişmeyi beraberinde getirir. Ultrasonda da görüleceği üzere artık minik bir insan olduğu kolayca anlaşılabilen bebek, 6.5-8 cm aralığında bir boya ve yaklaşık 13-20 gram kadar bir kiloya sahiptir.
Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur? Genellikle ultrasonografi ile cinsiyet tahmini, ilk trimesterin sonunda, son adete göre yaklaşık 11-13. gebelik haftalarından itibaren yapılabilmektedir. Ayrıca fetal DNA testi ile de 10. gebelik haftasından itibaren cinsiyet tayini yapılabilir.
12. haftada cinsiyet belli olur mu diye merak edenler için artık, “evet” cevabını verebiliriz. Bebeğin 11. haftada üreme organları oluşmaya başlamıştı ama dışarıdan fark edilmiyordu. 12. haftada bebek cinsiyeti belli olacak şekilde üreme organları da ultrasonda görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri