Maaşın peşin ödenmesi de, memurun çalışacağı döneme dair maaşı önceden alması anlamına gelmektedir. Emekli aylıklarının ödenmesi ise 1 Ekim 2008 öncesi emekli olanlar hakkında 5434 sayılı Kanun Madde 122 hükmü uygulanmakta ve bu hüküm gereği yine bağlanan aylıklar her ayın başında 3'er aylık olarak peşin ödenmektedir.
Emekli Aylığı peşin ödenir. Emekli Günlük Ödeme ve ilk Maaş aynı ay içinde yapılır - YouTube. İlk kez Emekli aylığı alacak kişiler hem sgk günlük ödeme alır hem de ilk emekli maaşını alır.
SSK'lı emekliler her ayın 17-26'sı arasında, Bağ-Kur'lular ise her ayın 25-28 arasında emekli maaşı ödemesini alıyor. Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında maaş ödemelerini alıyor.
Okan Güray Bülbül, “İlk aylığın mutlaka bankadan çekilmesi gerekiyor. Kişinin o bankada daha önceden açılmış bir hesabı olsa bile eşleştirme yapılmıyor. Eğer emekli maaşı tercih edilen bankadan alınmaya devam edilecekse bundan sonraki aylıkların tamamı bankamatikten çekilebilir.
Emekli günlük ödeme, emekli olan bireylere emekli aylığı bağlandığı ay başından ilk ödeme tarihine kadar geçen süre için yapılan maaş ödemesidir. Aslında kısmi ve biriken maaş ödemesidir diyebiliriz.
İlgili 33 soru bulundu
Bir günlük emekli aylığı 400 TL olarak hesaplanıyor. Bu kişi 3 Mart tarihinde de başvursa, 31 Mart tarihinde de başvursa tahsis numarasına göre ilk ay kıst aylık alıyor. Bu kişinin tahsis numarası 9 ile biterse 17 Nisan 2023 ödeme gününde 16 X 400 TL= 6.400 TL ayrıca alıyor.
Sizin fazla dediğiniz miktarda içerde birikmiş olan toptan emekli maaşınızdır. Ondan dolayı fazla oluyor. İlk maaşta hem birikmişler verilir hem de emekli maaşları peşin ödendiğinden önümüzdeki dönemin maaşı verilir, fazlalık buradan kaynaklanmaktadır.
Eğer başvuru formunda herhangi bir banka belirtmediyseniz bu durumda ilk emekli maaşınız Ziraat Bankası'na gönderilir. Daha sonra emekli maaşınızı başka bankaya taşımak isterseniz e-Devlet sistemi üzerinden yapabilirsiniz.
e-Devlet'te "diğer emeklilik işlemleri" bölümünden "emekli günlük ödeme kısmı" sorgulaması yapılarak adınıza ödeme yapılıp yapılmadığını görmek mümkün. Bununla birlikte, ilk aylık ödemesi ne zaman yapılırsa yapılsın 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere toplu ödeme yapılacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanır. Kriterlere uygun olan kişiler üç maaş bile alabilir. Ancak pek çok kişi birden fazla maaş alma hakkına sahip olduğunu bilmediği için bu avantajdan faydalanamıyor.
Emekli maaşı hesaplaması için, öncelikle sigortalının aylık brüt kazancı belirlenir. Sigortalının aylık brüt kazancı, SGK'ya bildirilen ücretlerin toplamına eşittir. Ardından, sigortalının prime esas kazancı belirlenir. Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigortalının prim ödeme gün sayısı da dikkate alınır.
SSK emeklileri normal takvimde her ayın 17'si ile 26'sı arasında ödemesini alıyor. Bağ-Kur emeklileri ise 25'i ila 28'si arasında emekli aylığı alıyor.
Maaşın peşin ödenmesi de, memurun çalışacağı döneme dair maaşı önceden alması anlamına gelmektedir. Emekli aylıklarının ödenmesi ise 1 Ekim 2008 öncesi emekli olanlar hakkında 5434 sayılı Kanun Madde 122 hükmü uygulanmakta ve bu hüküm gereği yine bağlanan aylıklar her ayın başında 3'er aylık olarak peşin ödenmektedir.
Emeklilik sisteminde başvuru yapılan tarihten sonraki ay başından itibaren maaş hesabı yapılıyor. Yani mart ayının 3'ünde başvurun için de 31'inde başvuran için de maaş hesabı nisan ayının 1'inde başlatılıyor. Dolayısıyla sizin başvuru yaptığınız aydan sonraki ay içinde maaşınız birikmeye başlıyor.
Bağkur emeklilerinden emeklilik tahsis numarasının son iki hanesi 5, 7 ve 9 olanlar, emekli maaşını her ayın 25'inde alır. 3 ve 1 olanlar ise her ayın 26'sında maaş almaya hak kazanır iken, 4, 6 ve 8 olanların maaşları ise her ayın 27'sinde yatar.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) başvuruları 3 Mart tarihi itibarıyla SGK ve e-Devlet üzerinden başladı. Bu kapsamda 31 Mart tarihine kadar EYT başvuru şartlarını taşıyıp, başvuru yapanlar ilk EYT emekli maaşlarını nisan ayı itibarıyla almaya başladı.
En düşük emekli maaşı Ocak 2023'te 5500 TL'ye Temmuz öncesi ara dönemde ise 7500 TL'ye yükseltildi.
2023 en düşük emekli maaşı 9 bin 375 lira oldu
Artışın detayları torba yasada belli olacak.
kimlik numarasının yanı sıra e-Devlet şifresine de ihtiyaç vardır. Bu şekilde e-Devlet emekli maaşı sorgulama işlemi yapılabilir. Aylık ödeme bilgilerinin yanı sıra günlük ödeme sorgulama işlemi de yapılabilir. Bunun için “Sosyal Güvenlik Kurumu/Emekli Günlük Ödeme Sorgulama” kısmına tıklanmalıdır.
Yüzde 4 ek ödemeyle 7.800 liraya yükselecek. Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak.
En düşük emekli aylığı 7.500 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Emekli aylıklarına yapılan yüzde 25 zam, kök aylıklara uygulanacak. Yüzde 25 zam sonrası 7.500 TL'nin altında kalan aylıklar, daha önce olduğu gibi 7.500 TL olarak ödenmeye devam edecek.
Daire Başkanı Ek göstergesi 3600, emekli aylığı 9 bin 800 lira ve emekli ikramiyesi 247 bin 408 lira olan ir daire başkanının yeni düzenlemeye göre, düzenlemeye göre ek göstergesi 4200, emekli aylığı 9 bin 9956 ve emekli ikramiyesi de 253 bin 59 lira olacak.
Örneği kök maaşı 5.000 TL olan dul ve yetim aylığı alan bir vatandaşın maaşı yüzde 25'lik emekli zammı ile 6250 TL'ye yükselecek. Buna yüzde 4 ek ödeme ilave edilecek ve maaş 6.500 TL'ye yükselecek. Yani maaş ödeme gününde hesabına bakan bu vatandaş hesabında 6.500 TL görecek.
Sonuç olarak, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam etmeniz emekli aylığınızı artırmaz veya düşürmez. Buna karşılık iş kazasına karşı koruma ve kıdem tazminatı hakkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri