3 tane doğal sayının bir araya gelerek oluşturduğu sayıları üç basamaklı doğal sayılar denmektedir. Bu konuda en küçük üç basamaklı doğal sayı 100'dür.
Matematik işlemlerinde sayı basamakları ve artan eksilen basamakların ne ifade ettiği ilk öğrenilen konulardır. Temel sayılar 0 ile 9 arasında bulunanlardır, bunlara iki basamaklı sayılar denmektedir. Üç basamaklı sayılar ise 999 ile 1001 arasındaki sayılardır.
Sayma sayıları kümesine 0'ın dahil edilmesi ile doğal sayılar kümesi elde edilir. Bazı kaynaklarda "0" doğal sayı olarak alınmaz. Matematikte hâlâ sıfırın bir doğal sayı olarak alınıp alınmayacağı tartışma konusu olup cebirsel inşalar yapılmak isteniyorsa "0" sayısının doğal sayı olarak alınması avantaj sağlayabilir.
Örneğin 13 sayısının birler basamağında 3, onlar basamağında ise 1 rakamı yer alır. Ancak bu sayıda 1, onlar basamağında yer aldığı için basamak değeri ondur. Aynı zamanda 13 sayısının basamak değerlerini topladığımızda elde edilen sonucun, sayının kendisine eşit olduğunu görürüz.
3 basamaklı en küçük sayı 101 olmakla beraber, rakamlarının farklı olması istenirse 3 basamaklı rakamları birbirlerinden farklı en küçük tek sayının 103 olması gerekir.
İlgili 16 soru bulundu
Üç basamaklı en büyük sayı 999'dur. En küçük sayı ise, 100'dür.
Üç basamaklı en küçük tek sayı 101dir.
Aynı zamanda 4 sayısı ise 40 basamak değeri almaktadır.
Ondalık işaretinden sonraki ilk rakam onda birler basamağını temsil eder. Bunun yanındaki ise yüzde birler basamağıdır. Diğer rakamlar, hiç rakam kalmayana kadar basamakları doldurur.
DOĞAL SAYILAR
Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur. Doğal sayılar; 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, ........ dır.
Sayı kümeleri Doğal sayılar, Sayma sayıları, Tam sayılar, Rasyonel sayılar, İrrasyonel sayılar ve Reel sayılar olarak oluşmaktadır. Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar ilerleyen sayıların tümüne denilir. Doğal sayılar kümesi: {0, 1, 2, 3, 4, …} olarak gösterilir.
4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıların bölüklerini ve basamaklarını; basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtir. Bir sayısı en küçük sayma sayısıdır ama en küçük doğal sayı değildir. Sıfır sayısı en küçük doğal sayıdır.
b. Üç basamaklı kaç tek sayı yazılır? Çözüm: Sonu tek sayı(1, 3, 5, 7, 9) ile bitiyor ise → 8.8.5 = 320 farklı tek sayı yazılabilir.
Üç basamaklı en büyük sayı 999'dur. Rakamları birbirinden farklı üç basamaklı en büyük sayı ise 987 olacaktır.
Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
İşte bunlar hep, aynı niceliği göstermenin farklı yolları. 25 demek, 2 tane 10 ve 5 tane 1 demek. 2 onlar basamağında, 5 de birler basamağında.
Sal Khan, 42'yi 4 onluk ve 2 birlik şeklinde gösteriyor.
Basamak Değeri Nasıl Hesaplanır? Bir doğal sayı ile alakalı şu şekilde ifade edilebilir: Birler basamağında yer alan sayı 1 artarsa ya da eksilir ise, sayının değeri de 1 artar ya da eksilir. Onlar basamağında yer alan sayı 1 artarsa ya da eksilir ise, sayının değeri de 10 artar ya da eksilir.
Bir rakamın içinde bulunduğu sayıya kattığı değeri basamak değeri denmektedir. Yani sağ taraftan başlayarak sol tarafa doğru her bir rakam belli bir değer kazanır. Bu değer genel olarak katları olarak ele alınır ve hesaplanır.
1 rakamının ardından gelen bir googol sıfırla yazılan sayıya googolplex adı verilir. Bu sayı 10 üzeri bir googol olarak da ifade edilebilir: 10googol = 10. Cosmos adlı belgeseli seslendiren fizikçi Carl Sagan googolplexin kâğıt üzerine yazılmasının olanaksız olduğunu öne sürmüştür.
Buna göre a, b, c, d, e sayı basamaklarıdır. Böylece a, b, c, d, e basamaklarının n sayısına göre aldıkları değere basamak değeri adı verilmektedir.
Tek sayılar ise 2 ile kalansız bölünemeyen (2'nin tam katı olmayan) sayılardır. Örneğin onluk sistemde 4 ve 8 rakamlarının her ikisi de çift olduğu için "aynı pariteye sahip" kabul edilirler. Çift doğal sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20,.... Tek doğal sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19,....
Tam sayılar, doğal sayılar (0, 1, 2, 3, …) ile bunların negatif değerlerinden (…, -3, -2, -1) oluşan sayı kümesi. Kesirsiz ve ondalıksız sayıların tamamı tam sayılardır. "-0" sayısı "+0" sayısına eşit olduğundan ayrı bir tam sayı değildir.
Çözümü; Üç basamaklı en küçük pozitif tam sayı 100, en büyük sayı ise 999'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri