Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer.
Güneş yanıklarında yanığı soğuk suyun altına tutmak ya da soğuk su ile ıslatılmış havlu kullanarak ağrı geçene kadar cildi soğutmak enfeksiyon riskini önler ve acıyı azaltır. Krem ya da aloa vera gibi nemlendiriciler cilde sürülmeli ve yanık kaynaklı vücuttaki su kaybını önlemek için bol bol su içilmelidir.
Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır. Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat ve mümkünse yanık bölgedeki ağrı kesilinceye dek devam edilmelidir. Ek olarak bol sıvı alımı önemlidir; çünkü güneş yanığı nedeniyle ciltten fazla miktarda sıvı kaybı olur.
Tarif için 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı taze limon suyu yeterlidir. Bu karışımı gözler hariç tüm yüzünüze uygulayabilirsiniz. Karışım, 15 dakika bekletildikten sonra ılık suyla yıkanabilir. Bu yöntem aynı zamanda cildi beyazlatma özelliğine de sahiptir.
Güneş yanığına bağlı cilt soyulması, cildin farklı katmanlarını etkileyebilen, düzensiz yara iyileşmesi ve kalıcı lekelenmeye neden olabilen tehlikeli bir durumdur.
İlgili 41 soru bulundu
Hafif ila orta derecede bir yanık için, bu süre 7 gündür, ancak birkaç hafta boyunca küçük miktarlarda soyulma meydana gelebilir. Cildinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için bol su için. Ölü cilt hücrelerini soyarken nazik olun. Çekmeyin veya ovalamayın.
Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma aşamaları ile birlikte gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapmadan, doğal süreç ile güneşte yanan cildin beyazlaması ve eski haline dönme süresi yaklaşık olarak 1 ayı bulabilir.
Ciltte meydana gelen yanıklardan sonra oluşan yanık izleri için antibiyotik merhemler, yanık kremi, ağrı kesici, aloe vera jeli, masaj ve basınç terapisi, lazer terapisi ve çok şiddetli durumlarda ameliyat yöntemi tercih edilir.
Modifikasyonlar kalıtsal olmadığı için bir süre sonra vücut eski haline gelebilir. Derinin bronzlaşması modifikasyondur. Kalıtsal olmadığı için sonraki nesillere bronzlaşmış şekilde aktarmaz deri rengini ve orjinal deri rengini aktarır. Modifikasyon olduğu için bir süre sonra deri rengi eski haline döner.
Tipik olarak güneşe maruz kaldıktan 24 ila 36 saat sonra yanıklar en kötü haldedir, 3 ila 5 gün içinde ise tamamen geçer. Ultraviyole ışınlar ciltte görünmez hasara da neden olabilir. Aşırı seviyede ve / veya birden fazla güneş yanığı varlığı, cildin erken yaşlanmasına ve cilt kanserine yol açar.
Neyse ki, Bepanthol güneş yanığı kremi gibi özel ürünler, güneş yanığına hızlı ve etkili bir şekilde müdahale ederek cildimizi rahatlatır ve iyileşmesine yardımcı olur. Bepanthol güneş yanığı kremi, özel formülü sayesinde güneş yanığına neden olan semptomları hafifletir ve cildinizi yatıştırır.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır.
Derece Yanık
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır.
Derin 2. derece yanıklar ise 2-3 haftada iyileşir. 4.Derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır. İyleşme yanık kenarlarından gelişen deri ile oluşur ve rahatsız edecek yara izi gelişir. Kötü yara iyileşmesini önlemek için yanık bölgesine deri nakli yapılabilir.
Nemlendirici kremler ve yanık tedavisine uygun losyonlar harici olarak uygulanmalı özellikle hafif dereceli yanıklarda bölgenin yumuşaması ve rahatlaması sağlanmalıdır. Ayrıca yara izinin yatışması ve iyileşme sürecinin desteklenmesi için dermatolojik destek uygulanabilir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, ödem, bül ve ağrı mevcuttur, pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir. Dermisin 2/3ünden fazlasını etkileyen 2. derece yanıklar kalıcı iz ve işlev kayıplarına neden olabilir.
Yaranın boyutuna ve derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, yanık izlerinde tam iyileşme ortalama 6 ayda tamamlanır. Bu süre sonunda geriye açık beyaz veya pembe renkte yanık izi kalabilir, yine yanığın seviyesine bağlı olarak deride girintili çıkıntılı bir görünüm ortaya çıkabilir.
E Vitamini Yağı: E vitamini yağı güneş kararmalarını geçirme konusunda oldukça etkilidir. Kan dolaşımını hızlandıran ve cilt rengini eşitleyen yağ, cildin iyi bir biçimde temizlenmesini sağlar. E vitamini yağını kararmış olan bölgeye masaj yoluyla uygulayarak bir saat bekleyebilir ve ardından durulama yapabilirsiniz.
Soğuk kompres, güneş yanığının ve güneş hassasiyetinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Buz küpü veya ıslak bir bez, soğuk kompres uygulaması için yeterli olmaktadır. Güneş nedeniyle kızaran yüz bölgeleri, bu ürünler yardımıyla soğutulmaktadır.
Vücutta ve yüzde bulunan güneş yanıklarının giderilmesi için; bol su içmek, soğuk su ile ıslatılmış havlu ile cilde kompres yapmak, eczacı ve doktorların önermiş olduğu krem/ pomad/ losyon/ jelleri cilde uygulamak, nemlendirici sürmek faydalıdır.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz.
Derin peeling ve dermabrazyon sonrası kabuklanma olur ve bu kabuklar 7-10 gün sonra düşerler. Kabuklar düştüğünde yerine yenilenmiş pembe bir cilt gelir. Bu nedenle hastalar işlerine ancak 10 gün sonra dönebilirler. Hastaların ciltlerini en az altı ay güneşten korumaları gerekir.
Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz. Cilt dostu meyve, sebze ve bitkilerden yapacağınız maskeler de cildin yenilenip gençleşmesinde büyük rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri