Tümörün evresi, tedaviyi ve hastanın yaşam süresini belirleyen ana etmendir. Evre I ve II tümörler düşük dereceli gliomalar (iyi huylu beyin tümörleri) olarak isimlendirilirler. Evre III ve Evre IV tümörler, yüksek dereceli glial tümörler (kötü huylu beyin tümörleri) ya da malign tümörler olarak bilinirler.
3. evre beyin tümörü çok hızlı ilerler ve tedavide başarı oranı daha düşüktür. Kafa içi basınç ve ödemin artmasına bağlı olarak bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtilerde artış görülür. Radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler ile tümörü küçültmek önceliktir.
Tedaviden sonra hastaların yaşam süresi 6-8 yıldır. Evre 3'te başlangıç yaşı geç olmakla birlikte hızlı ilerleme kaydedilir. Kafa içi basınç fazla arttığı için ödemin etkisi çok belirgindir ve tedavi genelde çok iyi değildir. Bu hastaların sağ kalım süreleri yaklaşık 1,5 yıl ve %60 civarındadır.
Grade-3 Glial tümörler geçiş dönemi tümörleridir. Tümörü oluşturan hücrelerin yapısı Grade-2 tümörlerden daha agresif ancak grade-4 tümörlerden daha ılımlıdır. Yüksek dereceli Glial tümörlerdir. Tedavisinde cerrahinin yanında radyoterapi yani ışın tedavisi de uygulanmaktadır.
2. derece glial tümörler, beyinde bulunan nispeten iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler, 1. derece glial tümörlerden daha hızlı büyüme eğilimi gösterir, ancak yine de yüksek dereceli glial tümörler kadar agresif değildirler.
İlgili 29 soru bulundu
1.derece glial tümör: Düşük dereceli glial tümörlerden oluşan gruptur. Hücrelerde farklılaşmalar gözlemlenmez. Genellikle çocuklarda görülür ve cerrahi operasyonlarla hastalığın tedavisi gerçekleşebilir. 2.derece glial tümör: Düşük dereceli glial tümörlerdir.
Dördüncü Evre
Bu evrede tümörün çeşidi de önemli rol oynamaktadır. Hasta, baş ağrısı, kusma ve görme bozuklukları yaşar. Bunun yanı sıra; tümör ilerlediği için bilinç bozuklukları, unutkanlık, denge kaybı, konuşma güçlüğü, işitmede azalma ve anlamada yetersizlik çekme gibi semptomlar da bu evrede görülmektedir.
Grade 5 (Gr-5): Bu kahve çekirdekleri sınıfsız kahve çekirdekleri olarak tanımlanıyor ve 86'dan fazla kusurlu çekirdek bulunuyor.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Ameliyat iyi huylu beyin tümörlerinde tam bir iyileşme sağlayabilir. Kanserleşen tümörlerde ise çevre dokulara ya da vücudun başka yerlerine yayılma söz konusudur. Bu nedenle tek başına ameliyat ile tedavi edilemeyebilir.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor.
Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte, bilimsel olarak stresin kansere yol açtığını kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur.
Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası
Nöbet, baş ağrısı, bulantı, kusma, görme bozuklukları, enfeksiyon ve psikiyatrik sorunlar ameliyatın olası komplikasyonlarından bazılarıdır. Bu komplikasyonların çoğu ameliyat sonrası gerçekleştirilen bakım ile giderilmektedir.
Ukraynalı 2 yaşındaki Nikita'nın beyninde portakal büyüklüğünde tümör tespit edildi. Ülkesinde yapılan tüm tedaviler yetersiz kalan Nikita, İstanbul'daki ameliyatla sağlığına kavuştu.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
Beyin tümörü ameliyatı sonrası bazı hastalar direkt eve taburcu edilirken, bazıları için ek Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon gerekebilir. Beyin tümörü ve beyin ameliyatı kişinin fiziksel becerileri, bilişsel fonksiyonları ve psikolojisini etkileyebilir; fonksiyonel kayıplar ve sonucunda felç görülebilir.
Beyin Tümörü Kemoterapisi
Genellikle, ağız yolu, kas içine veya damar yolu ile verilir. Kemoterapi, genellikle kürler halinde ve 21-28 günde bir tekrarlanarak uygulanır. Hastanın kemoterapi alıp alamayacağına, alacaksa kaç kür alacağına, tümörün tipine, hastanın yaşına ve genel durumuna bakılarak karar verilir.
•
İşlem sırasında etraf beyin dokusuna hasar verme gibi bir risk mevcuttur. Mikrocerrahi yöntemler ile bu risk son derece azdır. Ancak beyinin fonksiyonel bölgelerinde yerleşmiş tümörler için risk diğer bölgelerde yerleşen tümörlere oranla daha fazladır.
Grade I en iyi derece grade III ise en kötü derece kabul ediliyor. Grade II ise bunların arasında kalıyor. Her hastanın kanser hücresi başka bir hastanın kanser hücresinden farklı.
Tümörün derecelendirilmesi (grade)
Hücrelerin bazı özelliklerine bakılarak bu derecelendirme yapılır. Patoloji raporunda hücresel ve nükleer “grade” şeklinde rapor edilir. Grade I en iyi derece grade III ise en kötü derece kabul edilir.
Glioblastoma en kötü huylu beyin tümörüdür. Beyin tümörü evrelemesine göre Grade 4 olarak değerlendirilir.
Patoloji raporunda hücresel ve nükleer “grade” şeklinde rapor ediliyor. Grade I en iyi derece grade III ise en kötü derece kabul ediliyor. Grade II ise bunların arasında kalıyor. Genel olarak bir patoloji raporunda bu bilgiler yer alır, fakat kanserle ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilmek için ek testler istenir.
Ek olarak 3A evresinde akciğer kanseri olan hastaların %14'ü teşhis edildikten 5 yıl sonra yaşamlarına devam edebilmektedir. 3B evresinde akciğer kanseri olan hastaların %5'i teşhis edildikten 5 yıl sonra yaşamlarına devam edebilmektedir.
Beyin tümörü (uru) şüphesi veya tanısı olan bir hasta öncelikle bir cerraha (nöroşirürji uzmanı) başvurmalıdır. Ardından teşhis kesinleştirilmelidir. Bununla birlikte beyin tümörleri iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olmak üzere iki çeşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri