Normal popülasyona göre ailesinde göz tansiyonu öyküsü bulunanlarınn 10 kat daha fazla riske sahip olduğu göz tansiyonu nedenleri ve risk fakörleri şöyle sıralanabilir: Genetik öykünün bulunması Kapalı açılı glokom riski için yakını görememe (hipermetrop)
Kalıcı görme kayıplarına karşı önleminizi alın
Glokom, multi faktöriyel yani çok faktörlü genetik bir hastalıktır. Ailevi seyirde mutlaka anne-babadan çocuğa geçmesi söz konusu olmadığı gibi aile içinde mutlaka bir veya birden fazla göz tansiyonu yüksek olan ve glokom tedavisi gören kişi olmaktadır.
DOĞUŞTAN GLOKOM (GÖZ TANSİYONU):
Yeni doğanlarda görülen önemli bir hastalık da, doğuştan glokomdur (göz tansiyonu yüksekliği). Bu hastalık başlangıçta bir belirti vermediği halde ilerledikçe bebeğin gözünün irileştiği, büyüdüğü dikkat çeker, ayrıca ışığa bakamama sulanma gibi belirtiler de tabloya eklenir.
Göz tansiyonu her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş üzerindeki kişilerde daha sık karşılaşılan bir göz hastalığıdır. Bu yüzden 40 yaş ve üzeri de risk grubu içerisinde yer almaktadır. 60 yaş için ise göz tansiyonu riski çok daha yüksektir. Yaş ilerledikçe ise bu risk daha da artmaktadır.
Göz tansiyonu (glokom), tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir ve görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Açık açılı glokom, öncelikle, göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir.
İlgili 27 soru bulundu
Gözümüzde bulunan kornea ve lens gibi damarsız organların beslenmesi için göz içinde bir sıvı üretilir. Bu sıvı belli bir bölümde üretilir, küçük bir dolaşım yapar ve belirli bir bölgeden de gözü terk eder. Bu sıvının boşaltım kanallarının daralması, bu sıvının basıncının artmasına yani göz tansiyonuna sebep olur.
Göz tansiyonu çoğu durumda kendi kendine düzelmez ancak bazen göz tansiyonu, göz enfeksiyonlarına, üveitlere, kullanılan göz ilaçların ve damlalara bağlı yükselebilir. Sebep ortadan kalktığında göz tansiyon tekrar düşebilir. Bu durumlar haricinde göz tansiyonu yükseklikleri genellikle kendiliğinden düşmezler.
Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Göz tansiyonu yükselince, görme sinirleri tahrip olur. Görme siniri yaklaşık bir milyon sinir lifinden oluşur. Önce, ince lifler kaybedilir ve tahrip olan sinirler, gözün görme alanını daraltır. Görme alanı öylesine daralır ki hasta bir anahtar deliğinden bakar gibi küçücük bir alandan görür.
Göz tansiyonu, göz merceğini besleyen akör sıvının, trabeküler ağın tıkanması nedeniyle dışarı atılamaması sonucunda, göz içi basıncın anormal artışı ve optik sinirlerin tahribatıyla oluşan bir göz hastalığıdır. Glokom hastalığında gözün içindeki sıvı birikimi, görme yeteneğine zarar verecek kadar yüksektir.
Göz tansiyonu (glokom) kontrolsüz olduğunda yani tedavi edilmediğinde değer ne olursa olsun kör edebilir. Ancak süresi değişir. Örneğin göz tansiyonunun 60-70 mm Hg üzerinde olması günler içinde kişiyi kör edebilirken, 25-30 mm Hg seviyelerinde aylar hatta yıllar içinde körlüğe neden olabilir.
Göz tansiyonu ilaçlar ile istendiği kadar düşmezse lazer ile yapılan ALT ve SLT gibi yöntemlerle birkaç yıllığına düşürülebilir. Göz tansiyonunu en iyi düşüren yöntem ise glokom ameliyatlarıdır. Glokom ameliyatları, göz tansiyonunu ilaçlarla düşemeyecek düzeylere kadar düşürülebilir. Çeşitli glokom ameliyatı vardır.
Normal göz tansiyonu değerleri 9-22 mmHg arasında kabul edilmektedir. Bu sıvının üretimi ve gözden dışarı çıkışı arasında bir denge vardır. Bu dengede bir bozulma olursa göz tansiyonu normal değerlerinin üstüne çıkar.
Glokom tüm dünyadaki körlüklerin %13,5'uğunu oluşturur. Önce çevresel görme alanı kayıpları, sonra total görme kaybı yapabilen bir Optik Nöropati Hastalığıdır. Bu hastalık ile Optik Sinir (Görme Siniri) lifleri yavaş yavaş kaybedilir. Erken teşhis edilirse ilerlemesi durdurularak görme kaybı önlenebilir.
"Göz Tansiyonu" veya halk arasında "Karasu Hastalığı" olarak adlandırılan glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan göz siniri harabiyeti şeklinde tanımlanır. Sık gözlenen, erken tanınıp tedavi edilmediği durumda kalıcı görme kaybına yol açan bir göz hastalığıdır.
Göz tansiyonu körlüğe yol açabilir
Normal bir gözde göz sıvısı sürekli üretilir ve sonrasında dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe yol açar.
Son bilimsel gelişmeler paralelinde evde glokom tedavisi için evde göz tansiyonu testi yapılabilir. Piyasaya sunulan FDA onaylı cihazlar sayesinde evde göz tansiyonu ölçümü yapmak mümkündür. Söz konusu cihaz tonometre olarak adlandırılır. Glokom testi için kullanılan cihaz tonometre olarak adlandırılır.
Hastalık, kişinin göz tansiyonu 30-35'in üstüne çıkmadığı sürece genellikle belirti vermiyor. Kabaca her baş ya da göz ağrısını göz tansiyonu olarak nitelendirmemek gerekiyor. Göz tansiyonu 35-40 üstüne çıktığında göz ağrıyor; bu da genellikle akut açı kapanması denilen özel bir glokom türünde görülüyor.
Yaşın ilerlemesi ve özellikle uzun süre karanlıkta kalmaya bağlı olarak göz bebeğinin büyümesi ani olarak açıyı kapatır ve glokom krizine neden olur. Bu durumda göz tansiyonu 50-80mmHg' ya kadar yükselir.
11-21 mm Hg arası normal kabul edilebilir. Ancak ölçümün hangi yöntemle yapıldığı, hastanın korneasının kalınlığı, günün hangi saatinde yapıldığı başta olmak üzere bazı faktörler göz tansiyonu değerlerini etkiler. Göz tansiyonunun düşük olmasının genellikle bir anlamı yoktur.
Tedavinin başlangıcında anestezik damla kullanılarak hastanın gözü uyuşturulur. Bu sayede hasta, işlem sırasında herhangi bir ağrı ve acı hissetmez. Uyuşma gerçekleştikten sonra göz içi sıvının çıkışının sağlandığı trabeküler alana 40 saniye ve 1 dakika arasında lazer işlemi uygulanmaktadır.
İlk damlanın gözünüze damladığından emin olmamanız durumunda ikinci kez damlatmanızın her hangi bir zararı yoktur.
Prof.Dr.İbrahim Adnan SARAÇOĞLU Resmi Web Sitesi. Göz tansiyonu şikayeti olanlara taze sıkılmış domates suyunu önermekteyim. Bir ay boyunca, günde bir bardak içeceğiniz taze sıkılmış domates suyu göz tansiyonunuzun düşürülmesinde etki olabilecektir.
Glokom genetik geçiş özelliği olan bir hastalık. Dolayısıyla ailesinde glokom olanların riski olmayanlara göre daha yüksek. Bununla birlikte glokomda ırksal özellikler de riski artırabiliyor. Herkes risk altında olmasa da, 40 yaşından sonra birçok kişide glokom açısından bazı incelemelerin yapılması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri