Üçüncü derece yanıklar, derinin tamamını (tüm katmanlarını) etkileyen yanıklardır. Deride ağrı duyusu kaybolmuş yanık bölgenin rengi pembe-kırmızıdan kahverengi ve beyazımsı, sarımsı renge dönmüştür. Kendiliğinden iyileşmezler. Cerrahi müdahale ve iyi bakım gerektiren yaralanmalardır.
Damar, sinir ve kaslarda etkisi görülen üçüncü dereceden yanıkta siyah ve beyaz lekeler görünebilir. Sinirler zarar gördüğü için hasta ağrı hissetmez ancak yanık olan bölge tehlike altındadır.
3. Derece Yanıklarda sinir harabiyeti de olduğu için genellikle yanık bölgesinde ağrı olmasa da yanığı çevreleyen bölge ödem ve inflamasyon nedeni ile ağrı mevcuttur. Ağrı akut başlangıçlı ve şiddetlidir.
Yanığın derecesi yanığa neden olan ısının yüksekliğine ve etkiye maruz kalınan süreye bağlı olarak değişir. Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler arasında derinlik, yaygınlık, bölge, enfeksiyon riski, yaş, solunum yoluyla görülen zarar, önceden var olan hastalıklar bulunur.
İlgili 32 soru bulundu
1. derece yanıklar derinin epidermis adındaki en üst katmanı etkileyen yanıklardır. En dış kısmı etkileyen 1. drece yanıklar genelde su toplamaz ve yaralar da kırmızı renk olur. Kuru ve acı veren bir yanık olmasına rağmen kısa sürede iz bırakmadan iyileşen bir yanık derecesidir.
Üçüncü Derecede Yanık İzi Tedavisi: Derinin tüm katmanlarının etkilendiği bu yanık izi türünde yoğun ilaç tedavisi ve dermatoloji uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir. Her tedavide olduğu gibi erken müdahale ve düzenli takip çok önemlidir.
4. derece yanıklar: Kemik ve eklemlere kadar işleyen yanıklardır. Acil tıbbi müdahale gerektirir.
Kaynar Su Yanıkları
Bu tür yanıklarda, yanan bölge musluktan akan suyun altında 15 dakika kadar bekletilir. Kaynayan suyun sıcaklığı, deriyle temas süresi ve alanına göre üçüncü derece yanığa neden olabilir. Bu nedenle kişinin bir an evvel su ile teması kesilmelidir.
Dikkatli bakılmazsa enfeksiyon meydana gelebilir. Kendiliğinden iyileşebilmektedir. Üçüncü Derece Yanıklar: Bu yanık türü en şiddetli yanık türüdür. Yanık sinir uçlarına kadar ilerler ve bu yapılarında zarar görmesine sebep olur.
Üçüncü derece yanıklar epidermis ve dermis tabakalarını yok etmenin yanı sıra, cildin yağ tabakasına kadar nüfuz eder ve kemik, kas ve tendonlarda kalıcı hasara neden olabilir. Buna ek olarak, yanık bölgesinde kahverengi, siyah veya beyaz lekeler görülebilir. Sinir uçları tahrip olduğu için bölgede his kaybı gözlenir.
Yanığın derinliği:
Derin dermal yanıklarda dermis kısmen veya tamamen etkilenmiştir. Dermis hasarı ve derin dokuların tutulumuna göre derin ikinci derece, üçüncü ve dördüncü derece yanıklar olarak sınıflanır. Bunlar sıklıkla 3 haftadan uzun sürede iyileşecek yanıklardır ve yine sıklıkla cerrahi girişim gerektirirler.
İyileşme süresi yüzeyel yanıklarda 1 hafta ile 10 gün arasındadır. Derin 2. derece yanıklarda ise iyileşme 2-3 hafta arasındadır. Üçüncü derece yanıklarda deriyi yenileyecek deri ekleri kalmamıştır. İyileşme yanık kenarlarından gelişen deri ile oluşur ve rahatsız edecek yara izi gelişir.
3 Derece Yanıklar Nasıl Tedavi Edilir? - Yanık bölgeye 20 ila 30 dakika boyunca buzlu olmayan soğuk su uygulanır. - Yanık bölgesine ıslak bir bez, serin bir kompres uygulanarak şişmeyi ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. - Yanık oluşan bölgeye antibiyotikli merhem sürerek enfeksiyon oluşumunu önemli ölçüde önlenir.
Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, ödem, bül ve ağrı mevcuttur, pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir. Dermisin 2/3ünden fazlasını etkileyen 2. derece yanıklar kalıcı iz ve işlev kayıplarına neden olabilir.
Yüzeysel ikinci derece küçük yüzey alanı olan yanıklar, pansuman tutturulması zor olan yüz, boyun veya eldeki küçük yanıklar kullanılan krem ya da solüsyonlar sürüldükten sonra açık bırakılabilir. Bunun dışında prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir.
3. dereceden yanık, cildin altında bulunan yağ tabakasına kadar ulaşan yanık şeklidir. Bu tür yanıklarda, yanığın etkisi, cildi aşarak yağ tabakasına kadar ulaşır.
“Yanık su toplarsa patlatılmalı mı?” sorusu da birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Ancak su toplamış yerler kesinlikle patlatılmamalıdır. Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
En ciddi yanıklar üçüncü derece yanıklardır. Burada derinin tamamı yanmıştır ve iyileşmeleri için deri nakli gerekmektedir. Yanıkların derinliğini saptamak bir uzmanlık işidir.
Kaynar Su Yanığı İz Bırakır Mı? Kaynar su yanığı, hafif derecedeki yanıktan 3. derece gibi ciddi yanığa kadar yanık dereceleri oluşturabilir. Yanığın derecesi, derinliği, bölgesi, büyüklüğü yanık bölgesinde oluşacak izi belirler.
Yanık yaraları belirli süre içinde günlük, gün aşırı veya 3 güne 1 pansuman yapılmak üzere kapatılır. Açık bırakılan yanık yaraları kurur ve bu da yaranın iyileşme sürecini yavaşlatır.
Üçüncü derece yanıklar, derinin tamamını (tüm katmanlarını) etkileyen yanıklardır. Deride ağrı duyusu kaybolmuş yanık bölgenin rengi pembe-kırmızıdan kahverengi ve beyazımsı, sarımsı renge dönmüştür. Kendiliğinden iyileşmezler. Cerrahi müdahale ve iyi bakım gerektiren yaralanmalardır.
Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden bir diğeri ise lekeleri ortadan kaldırmasıdır. Bu etki sayesinde düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte yüzde veya vücutta yer alan yara, yanık ve sivilce izleri giderilebilir.
Kana kırmızı rengini, dokulara oksijenin taşınmasından sorumlu olan hemoglobin verir. Hemoglobin molekülüne oksijen bağlı olduğunda rengi parlak kırmızıdır. Oksijen bağlı olmadığında ise mavi-mor renktedir. Bu nedenle kan oksijenini kaybettikçe cildin hasar gören bölümündeki kırmızılık koyulaşır ve mora döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri