Çilek, içerisinde bulundurduğu A vitamini, C vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini sayesinde çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bunun yanında kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini içeren çilek sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Farklı vitamin ve mineralleri içeren çilek, C vitamini, manganez, folat (B9 vitamini) ve potasyum açısından zengindir. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur.
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Çilek; güçlü bir antioksidan olan C vitamini dışında da birçok vitamin ve mineral de içerir. B1, B2, B3, B5, B6 gibi B grubu vitaminlerinin yanı sıra E vitamini ve K vitamini de içerir. 1 porsiyon çilek ile özellikle hamilelik döneminde çok büyük önem taşıyan folat ihtiyacınızın %10'unu karşılayabilirsiniz.
Düzenli olarak çilek yemek metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda biriken kötü bakterilerin temizlenmesine de yardımcı olur. 2- Strese ve depresyona iyi gelir: Çileğin faydalarından biri de stresi azaltması ve depresyona karşı korumasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Çilek: Cinsel bölgeye giden kan akımı performans için büyük önem taşıyor. İçinde bulunan antioksidanlar, folik asit ve C vitamini sayesinde cinsel bölgenin daha hızlı uyarılmasını sağlıyor.
Bu diyet listesinde çileğin olduğu da sıkça görülmektedir. 100 gram kadar çilek 30 kalori civarında olmaktadır. Bundan dolayı diyet yapan kişiler kendi durumlarına göre çilek miktarını ayarlayabilirler. Örneğin sabah 100 gram, öğlen veya akşam 150 gram ve gece yatmadan önce ise 100 gram kadar çilek yenebilir.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
"ÇİLEKTE HORMON KULLANILMAZ"
Gece-gündüz sıcaklık farklarından dolayı çilekte şekil bozukluğu yaşanabiliyor. Diğer nedenleri de bitki besleme eksikliği, tozlanma ve döllenmedeki eksiklikler olabilir. Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunmaktadır. Faydalarını sıralayacak olursak: Kanı temizler. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır.
Çilek: Yılın belirli mevsimlerinde taze yenilen çilek tam bir uyku düzenleyici.
Çilek folat, yani B9 vitamininden de zengin bir meyve. İçeriğindeki folat sayesinde sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin yapımında etkili oluyor.
1- Mide yanması: Kendisine gastrit ya da ülser teşhisi konmuş kişilerin çilek yerken dikkatli olması gerekiyor. Fazla çilek tüketmek hem mide yanmasına hem de şişkinliğe neden olabilir.
En sevilen meyvelerin başında gelen, kokusuyla bile enerji veren çileğin, faydaları şöyle sıralanıyor: Vücuda kuvvet verir. Damar tıkanıklığını önler. Kolesterolü düşürür.
Östrojeni arttıran bazı meyveler
Çilek, kızılcık ve ahududu gibi meyveler de hem vitamin, mineral ve lif hem de fitoöstrojen kaynağı olarak gösteriliyor.
Tarlada Çilek Yetiştiriciliği
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever. Kireç oranı yüksek olan topraklarda çilek yetiştirmek zordur. Çilek dikiminin ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar olmak üzere 4 dikim zamanı vardır.
GDO'nun açılımı 'genetiği değiştirilmiş organizma' anlamına gelmektedir. Dünya genelinde çoğunlukla buğday, mısır, çilek, kiraz, domates, yer fıstığı, pirinç, patates, havuç gibi gıdalarda GDO bulunmaktadır. GDO'nun açılımı 'genetiği değiştirilmiş organizma' anlamına gelmektedir.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
Süt içinde, tatlılarda, meyveli yoğurt yaparken, sabah kahvaltılarında, kahvenizin yanında çikolata sosu ile, gece dolabı açtığınızdaki tatlı kaçamaklarınızda ve sizin istediğiniz her anda çilek sizi mutlu edebilir. Huzur veren kokusuyla, mest eden tadıyla çileğin yeri gönüllerde hep ayrıdır.
Çilekte sorun olan önemli hastalıklar:
Toprak kökenli hastalıklar; • Kurşuni Küf, • Külleme, • Yaprak Lekesi, • Antraknoz 'dur.
1 çilek kaç kalori? 1 adet çilek 5 kalori. 2 çilek kaç kalori 10 kcal. 1 çay bardağı çilek 48 kalori.
Çilekli yoğurt tüketmek kilo almanıza neden olabilir. Bu nedenle belli bir oranda çilekli yoğurt tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Çilek, içinde glikoz bulunan bir meyve olduğu için fazla tüketildiğinde kilo almaya yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri