Ekstremite kelimesi Latincede kollar ve bacaklar manasında kullanılmakta olan bir kelimedir. Tıp dilinde kullanılmakta olan ekstremite kelimesi kolları ve bacakları ifade etmektedir.
Ekstremite: bir organın son yada uç kısmı anlamına gelir. Daha çok kollar ve bacaklar için kullanılır. Alt ve üst ekstremite olarak incelenebilir. ekstremite denir.
Latince bir kelime olan ekstremite kollar ve bacaklar manasına gelmektedir. Üst ekstremiteler kollar olarak tanımlanırken alt ekstremiteler bacaklar olarak ifade edilmektedir.
Üst ekstremite kemikleri insanda, humerus (pazu kemiği), antebrachium (radius ve ulna) (dirsek kemikleri), karpal kemikler (bilek kemikleri), metacarpus (el tarak kemikleri) ve phalanx (parmak kemikleri)lardan oluşur.
Ekstremite ağrısı, vücudunuzun herhangi bir uzuvunda hissettiğiniz ağrıdır. Bu ağrı, kol, bacak, el, ayak veya parmaklarda olabilir ve genellikle kas, kemik, eklemler veya sinirlerdeki bir sorundan kaynaklanır. Ekstremite ağrısı, yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir ve günlük aktivitelerinizi kısıtlayabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Ekstremite kelimesi Latincede kollar ve bacaklar manasında kullanılmakta olan bir kelimedir. Tıp dilinde kullanılmakta olan ekstremite kelimesi kolları ve bacakları ifade etmektedir. Kollarda ve bacaklarda bulunan birçok kemik vardır.
Öncelikle ekstremite kelimesinin ne olduğunu anlatmak gerekir. Bu doğrultuda bir iç organın uç kısmına ekstremite denir. Aynı zamanda bu kelime alt ve üst olarak iki farklı şekilde tanımlanır. Böylece organın uç kısmında yer alan kemik sayısı üzerinden alt ekstremite ifade edilmektedir.
Üst ekstremitede adeziv kapsülit, epikondilit, karpal tünel sendromu, ulnar nöropati, tendinit, boyun ağrısı gibi rahatsızlık- lar sık görülmektedir (3,8,10-13).
Üst Ekstremıte Rahatsızlıkları ile en sık görülen kompresif nöropatidir. Median sinirin karpal tünel içinde değişik sebeplere bağlı olarak sıkışması sonucu gelişir. Avuç içinde uyuşukluk, ağrı, yanma ve zayıflık ile karakterizedir, ileri dönemde tenar atrofi izlenebilir.
Median, ulnar, radyal ve muskulokütanöz sinirler üst ekstremite sinirleridir.
Periyodik bacak (ekstremite) hareket bozukluğu (PLMS), uyku sırasında ortaya çıkan spontan, istemsiz, tekrarlayıcı, stereotipik ekstremite hareketleri ile karakterize bir hareket bozukluğudur. Tipik olarak alt ekstremiteleri etkilese de, bazen üst ekstremitelerde de görülebilir.
Ortopedik ekstremite travmaları kırık, çıkık, kırıklı çıçık, ve burkulmaları içermektedir. Or- topedik yaralanmalar çoğunlukla hayatı tehdit etmesede ilgili ekstremitenin işlev ve fonksiyon kaybını önlemek adına doğru ve erken tanı ile uygun ve hızlı tedavi önem arzetmektedir.
Baş parmak birer adet proksimal ve distal 'Phalanges'lardan oluşur. Diğer el parmakları birer adet proksimal, inter ve distal 'Phalanges'lardan oluşur. Üst ekstremitede toplam 27 adet kemik vardır.
Bacaklardan birinin diğerine göre uzun veya kısa olma hastalığıdır. Çocuklarda genellikle yürüme çağından sonra fark edilen bu hastalığın en belirgin işareti topallamadır.
Üst ekstremite arteriyel sistemi, aortik arktan köken alır. Sağda, ortak bir gövde, innominat veya sağ brakiyosefalik arter vardır ve daha sonra sağ ortak karotid artere (CCA) ve subklavian artere ayrılır. Solda, subklavyen arter doğrudan aortik arktan köken alır.
Çocuklarda bacak boy uzunluk eşitsizliği, bir bacağın diğerinden kısa olması durumudur. Uzunluk farkının büyüklüğüne bağlı olarak, ayakkabı altına takviye, karşı bacak büyümesinin yavaşlatılması/durdurulması veya kemik uzatma operasyonları ile tedavi edilmektedir.
Ekstremite uzatma süreci, tedrici olarak kaynama dokusunun ve yumuşak dokuların (deri, kas, sinir, kan damarları vb.) uzatılması ile sağlanır. Bu yeni büyüme dokusu rejenerat olarak adlandırılır.
El cerrahisi, elden boyun köküne kadar olan (el bileği,önkol ve kol) ve üst ekstremite olarak tanımlanan kısım içinde her türlü hastalığı mikrocerrahi gibi yardımcı teknikleri de kullanarak tedavi eden tıp dalıdır. Bilgisayar önü ve meslekle ilişkili aşırı kullanım hastalıklarıdır.
Periferik arter hastalığı, alt ekstremite arterlerinde stenoz veya tıkanmayı tanımlayan klinik bir terimdir. Hastalık ilerledikçe, alt ekstremitelerin kan akışı azalır ve klasik aralıklı kladikasyo ya da nadiren atipik kladikasyo semptomları ortaya çıkar.
14)Üst ekstremitenin en uzun ve en kalın kemiği: Humerus. 15)Humerus'un proximalinde bulunan yapılar: Caput humeri, collum anatomicum, tuberculum majus, tuberculum minör, sulcus ıntertubercularis, collum chirurgicum. 16)Humerus'un baş kısmı: Caput humeri.
Alt ekstremite yaralanmaları yüzde 55-90 oranında görülen en sık spor yaralanması olup önemli bir kısmı ayak bileğinde oluşmaktadır. Bu yaralanmalar çoğunlukla pek önemsenmediğinden uygulanan geleneksel tedaviler yetersiz tedaviye ve sonucunda eklem kireçlenmesine yol açabilmektedir.
Alt Ekstremite Kemikleri
bölgede iki tane kemik bulunur. Os coxa ile tibia arasında bulunan vücudumuzun en uzun olan kemiğine femur (uyluk kemiği) (Şekil 10 A), femurun alt ucunun ön tarafında bulunan sesamoid olan kemiğe de patella (diz kapağı kemiği) denir.
kol, ön kol, el ve bunları gövdemize bağlayan kavşak kemikleri (scapula ve clavicula) incelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri