2.Yüz Üzerinde Masaj 10 saniye kadar basınç uyguladıktan sonra serbest bırakıp derin nefes alarak rahatlayabilirsin. Bu basınç noktalarına baskı uygulayarak göz yorgunluğu ve sinüs ağrısı gibi durumlarla ortaya çıkan baş ağrısını hafifletebilirsin.
Masaj terapisi, kronik ağrıyı azaltmanın yanı sıra baş ağrısına neden olan kas gerginliğini de azaltabilir.
En etkilisi her iki kaş ile burun kökü arasında kalan noktalar, iki kaşınızın arasında alnınızın tam ortası, ense bölgesinde kafa kemiğinizin keskinleştiği sağlı sollu bölgeler ve her iki şakak bölgenize yaklaşık 10 dakika masaj yapmak ağrıyı hafifletecektir.
Baş ağrısı için sıcak veya soğuk kompres uygulamak, ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Sıcak kompresler, kaslarınızı gevşeterek baş ağrısının şiddetini azaltabilirken, soğuk kompresler, damarların daralmasına ve ağrının azalmasına neden olabilir. Kahve içmek, baş ağrısını hafifletmek için etkili bir yöntemdir.
Masaj yaptırdığınız nokta da bu konuda önemi bir role sahip. Baş ağrılarını yönetmede baskı noktaları ve refleksoloji üzerine yapılan araştırmalar ayaklara, ellere ve kulak memelerine yapılan masajların bile migren ağrısını hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermekte.
İlgili 36 soru bulundu
Sinüzit baş ağrısı genellikle alın, yanaklar ve gözlerde hissedilir. Göze vuran ağrı, sinüzit nedeniyle sinüslerin şişmesinden kaynaklanabilir. Göz yorgunluğu: Uzun süreli bilgisayar kullanımı, okuma veya yoğun görsel aktiviteler göz yorgunluğuna yol açabilir.
Geçmeyen baş ağrısı ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve hemen doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bu tür baş ağrıları genellikle migren veya gerilim tipi baş ağrısı gibi yaygın nedenlerden kaynaklanırken bazı durumlarda beyin tümörü gibi daha ciddi nedenlere işaret edebilir.
Stresinizi yönetin: Stres ağrıları tetikleyebilir. Kendinize zaman tanıyın ve stresinizi yönetmeye çalışın. Stresi azaltıcı aktiviteler de bunda yararlı olabilir. Sıcak ve soğuk uygulama yapılabilir: Ağrı olan bölgelere sıcak ya da soğuk kompresler yapmak gerilim tipi baş ağrısını hafifletebilir.
Kimlere masaj yapılmaz ? Omurilik rahatsızlıklarında, kalp ve damar tıkanıklıklarında, açık yarası olanlarda, kas tendon kopma sorunlarında,1 ve 2. derece yanıklarda, bulaşıcı cilt hastalıkları, vs gibi sorunlar masaj yaptırmaya engeldir.
Perikardiyum noktası, el bileğinin iç kısmının üç parmak altında ve iki tendonun arasında yer alan bir ağrı kesme noktasıdır. Özellikle baş ağrılarında ve mide bulantılarında, perikardiyum noktasına baskı uygulanması tavsiye edilir.
1.El Üzerinde Masaj
Elinin üzerinde uygulayabileceğin bu masaj tekniğinde başparmak ve işaret parmağı arasındaki noktaya odaklanıyoruz. Diğer elinin başparmağı ve işaret parmağı ile bu noktaya 10 saniye boyunca hafif şekilde basınç uygulamalısın.
Masaj, gevşemeyi sağlayan ve iyilik hissini arttıran, ağrı giderici basit bir yoldur. Masajın endorfin salınımını uyararak ve kas gerginliğini ve anksiyeteyi azaltarak ağrının giderilmesinde etkili olduğu düşünülmektedir.
Araştırmalar, saç derisine her gün yapılan masajın, saç köklerini güçlendirmesine ek olarak, kan akışını artırdığını ve dermal hücreleri doğrudan uyardığından saç tellerini kalınlaştırdığını gösteriyor. Saç derinize yağ ile masaj yapmak cildinizi beslemekle kalmaz, aynı zamanda saç kalınlığını ve uzunluğunu da artırır.
Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Gerilim tipi baş ağrısının ilişkilendirildiği birçok faktör vardır. Bunlardan bazıları şunlardır; stres, kas gerginliği, duygusal faktörler. Bu baş ağrısı türü genellikle sabit bir basınç veya sıkışma hissi şeklinde ortaya çıkar. Başın her iki yanında ya da başın arkasında hissedilebilir.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
Migren, daha çok öyküye dayanılarak tanısı konulan bir hastalıktır. Hastalarda tüm muayene bulguları, kan tahlil bulguları ve MR görüntülemeleri normaldir.
Ağrı dönemi ise genellikle ense, başın arka kısmı ve başın bir tarafında başlayan rahatsızlık, ağırlık ve belli belirsiz ağrı hissi ile başlar. Yaklaşık 30 dakika ile 120 dakika sonrasında ise şiddetli, zonklayıcı ve basınç hissi yaratan ağrı hissedilir ve bu durum saatler hatta 2-3 gün sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri