3 faz sistemi, elektrik enerjisi üretiminden, dağıtımına ve kullanımına kadar olan tüm aşamaları kapsar ve bu nedenle daha verimli ve güvenilir bir sistemdir. Ayrıca, bu sistem daha yüksek güçte elektrik cihazlarının çalışmasını sağlar, örneğin sanayi tesisleri, endüstriyel makinalar veya elektrikli araçlar gibi.
Çoğunlukla sanayi tesislerinde kullanıldığı için sanayi elektriği olarak da bilinir. Üç fazlı sistem, tek fazlı sisteme kıyasla daha az iletken gerektirir. Daha yüksek verime ve minimum kayıplara sahiptir. Ayrıca elektrik yüküne sürekli besleme sağlar.
3 faz olmasının nedeni daha yüksek moment sebekeden çekilen gücün tek fazdan daha fazla olması ve asenkron motorlardaki döner alan mantıgı. bu arada motor sargılarını dogru sekilde baglarsan da 2 faz olarak motorelarda döner alan oluşturabilrsin.
Trifaze motorlar, monofaze motorlara kıyasla daha basit yapıdadırlar, daha az bakım gerektirirler ve verimleri daha yüksektir. Trifaze elektrik (üç fazlı elektrik), yüksek güçlerde kullanılan bir elektrik besleme sistemidir. = 1200 faz farkı vardır.
Bu sayaçlar aynı zamanda toplu konutlarda daire ve ortak alan tüketimlerinin paylaştırılması ve faturalandırmasında kullanılabilir. Trifaze sayaçlar endüstriyel tesislerde üretim bölümlerinin enerji üretimini ve tüketimini izlemek; akım, gerilim, güç ve maksimum demand gibi değerlerin takibine olanak sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
Üç fazlı 380V priz çoğunlukla yüksek gerilimle çalışan makinelerin bulunduğu endüstriyel ortamlarda kullanılmaktadır. Genel olarak elektrikli pompalar, takım tezgahları, motorlar, kompresörler 380 Voltla yani 3 fazlı olarak çalışırlar.
Monofaze sistemde gerilim en fazla 230 volta kadar yükselirken, trifazede bu gerilim 400 voltu bulabilmektedir. Monofaze sistemde ağı bir araya getiren nötr ve faz olmak üzere iki kablo bulunmaktadır. Trifaze sistemde ise üç faz ve bir nötr olmak üzere dört kablo bulunmaktadır.
IEC tarafından tavsiye edilen üç fazlı 208/120 voltluk diğer bir sistemde bu gerilimde çalışan özel cihazlarda kullanılır. Bunun gibi 470/277 voltluk üç fazlı sistemlere de müsaade edilir.
Bundan yola çıkarak; meydana gelen sistem, aralarında 120°'lik faz farkı yani gecikme olan 3~fazlı bir sistem halini alırki bu fazların gerilimleri Türkiyede faz başına 231 Volttur. Ve faz-faz arasındaki gerilim ise bu gerilimin √3 katı yani 400V'tur.
Genellikle iş tezgahlarında 3 fazlı asenkron motorlar kullanılır. Bu motorların yapılışları basit, işletilmesi ve tamirleri kolaydır. Her elektrik motorunda bulunan yatak, kapak, mil, taşıma kancası ve bağlantı klemensi gibi yardımcı parçaları vardır.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
220 volt girişli 380 volt çıkışlı inverter ile 220 voltu 380 Volta dönüştürmek mümkündür. Kısacası 1 faz (monofaze) 3 faz (trifaze) dönüştürerek 220 volt enerjinizi sanayi tipi hat çekmeksizin 380 volta dönüştürebilirsiniz.
Faz Farkı, iki veya daha fazla alternatif nicelik maksimum veya sıfır değerlerine ulaştığında derece veya radyan cinsinden farkı tanımlamak için kullanılır.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir. L1 (Active phase) : Bu faz, cihazların güç almaları için kullanılan fazdır.
Üç bobinin iki sabit mıknatıs arasındaki hareketinden elektrik akımı oluşur. Aralarında 120 derece faz farkı bulunan üç sinüzoidal sinyal meydana gelmiş olur. Yani kısaca üç fazlı akım üretilmiştir.
Tek faz yada 3 faz vardır.Tek faz nötr arası 220 volt iken fazlar arası gerilim 380 volttur. 3 fazlı alıcılar daha çok güç istenen yerlerde kullanılır.Mesela asenkron motorların tek fazlı olanları belli bir kw değerine kadar yapılırken 3 fazlı olanları istenilen güçte yapılabilir.
Monofaze ve Trifaze Sayaç Farkı
15 kW gücün tek koldan temin edilmesi monofaze, 5'er kW gücündeki 3 ayrı koldan alınması durumu ise sistemin trifaze olması anlamına gelir.
Evlerde Hangi Sayaç Kullanılır? Konutlarda genellikle monofaze/tek fazlı iki telli aktif elektrik sayaçları kullanılır. Çoğu evde otomatik ölçüm yapan elektronik sayaçlardan yararlanılır ancak çok eski binalarda sayaçlar hâlâ mekanik yapıya sahip olabilmektedir.
Çoğu küçük güç gereksinimi için kullanılır. Ev aletleri, fanlar, soğutucular, ısıtıcılar, küçük klimalar vb. Çalıştırmak için az miktarda güce ihtiyaç duyması nedeniyle neredeyse tüm konut malzemeleri tek fazlı kaynaklardır. Tek fazlı bir güç kaynağı sisteminin tasarımı ve işletimi genellikle basittir.
➢İletken kesiti en az 2,5 mm² Cu olmalıdır. ➢Prizler mutlaka toprak hatlı olmalı, sıfırlama yapılmamalıdır. ➢Bir linyeye en fazla 7 ad. priz bağlanabilir.
Evlerimizde 1 veya genellikle 2 fazlı elektrik kullanılırken endüstriyel uygulamalarda bu sayı 3'tür.
Merhaba. Hiçbir sorun olmaz hocam, 3 adet uzatmayı ayni kesitteki, ancak farklı metrajlarda (örneğin 3 +5 + 2 mt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri