Endoskopiden korkuyorum. Ne yapmalıyım? En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz.
Gastroskopi (endoskopi) işlemi hafif uyutularak yapıldığı için hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez, ağrı duymaz. Bu nedenle hastaların bu işlemden korkmalarını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanmaktadır. Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Hasta anesteziden çabuk uyanır ama ilacın etkisi bir kaç saat devam edebilmektedir. Hasta işlemden sonra en az yarım saat dinlenmelidir. Hastanın yanında gelen sorumlu bir yetişkin eşliğinde eve gitmesine izin verilir ancak hasta araç kullanamaz. Endoskopi hangi durumlarda yapılır?
Endoskopi işlemi yapılacak olan hastalara bir önceki gece saat 12'den sonra bir şey yiyip içmemesi önerilir. Özellikle mide için yapılan endoskopi işlemi için hastanın aç olması oldukça önemlidir. İşlem sırasında mide ve kalınbağırsağın incelenebilmesi için mutlaka aç olmaları gerekmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.
Endoskopi işlemine uygun alternatif sade bir giysi olmalıdır, Elbise, kot pantolon, gömlek gibi kıyafetler yerine sportif giysiler tercih edilmelidir, Kıyafetin hijyenik bir yapıya sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Endoskopi sonucu hastanın durumunun komplikeliğine bağlı olarak işlemin yapıldığı gün ile işlemden 3 gün sonra çıkmaktadır. Ancak çoğu durumda işlemin yapıldığı aynı gün sonuçları almak mümkündür.
Oysa bizimde uyguladığımız üzere uyutularak yapılan endoskopide hasta hiçbir şey fark etmemekte, sadece uyumaktadır.Bu uykunun verdiği rahatlık sayesinde hekim hiçbir sorun yaşamadan gırtlaktan aşağıya geçebilmektedir.Yani uyutularak yapılan endoskopide cihazı yutma kabusu yoktur.
Bunun için tek alternatif, GastroPanel isimli kan testleridir. GastroPanel için, hastadan aç karnına kan alınmakta ve 5 ayrı mide testine bakılmaktadır.
Lokal anestezi için başka bir şeye gerek yoktur. Gastroskopi İşlemi Nasıl Olur? İşleme başlamadan önce bulantıyı önlemek için ağzınıza spray şeklinde lokal anestezik bir madde sıkılır. Fazla stresi olan hastalara ise damar yoluyla sakinleştirici uygulanması (Midozolam) gerekebilir.
Endoskopi sonrasında domates çorbası, laktozsuz ve az yağsız süt tüketilmesi, meyve sularına şeker konulmaması önerilmektedir. Bununla birlikte taze veya kuru meyvelerden komposto yapılması sindirime çok yardımcı olur. Kahve ve hazır meyve suları gibi içeceklerin tüketiminde de çok dikkatli olunması gerekmektedir.
Endoskopi işlemi sırasında verilen sedasyon ve anestezi kişide dikkat dağınıklığına ya da bilinç bulanıklığına yol açabileceği için yanınızda size refakat edecek biriyle gelmeniz iyi olacaktır.
Endoskopik ultrasonografi sindirim sisteminin içini ve duvarlarını görüntüleyerek buradan kaynaklanan iyi ve kötü hastalıkları teşhis etmede kullanılmaktadır. Mide, yemek borusu, bağırsak hastalıklarının yanı sıra pankreas, karaciğer, safra kesesi ve safra yollarındaki hastalıkları da teşhis eder.
Bayıltarak endoskopi uygulaması genel anestezi yardımıyla gerçekleşir. Bu işlem yaklaşık olarak 3-5 dakika aralığında sürer.
2023 endoskopi fiyatları 2022 endoskopi ücretleri ile paralel bir çerçevede karşımıza çıkar. Güncel olarak uygulanan endoskopi cüretleri 600 TL ile 1000 TL aralığında karşımıza çıkar. Güncel endoskopi ücretleri ne kadar? Endoskopi ücretleri 600-1000 TL arasında karşımıza çıkar.
Endoskopi sonrasında beslenme için öncelikle hastanın en az 2 saat kadar beklemesi gerekir. Bu süre içinde lokal anestezinin etkisinin geçmesinin beklenmesi gerekir. Su ya da sulu yemek de dahil olmak üzere hiçbir besinin bu sürede tüketilmemesi çok önemlidir.
Gastroskopi için son 6-8 saat içinde hiçbir şey yenilmemiş ve su dışında bir şey içilmemiş olunmalıdır. Kolonoskopi için de açlık gerekir, ayrıca bir gün önce ishal yapıcı ilaçlar içilerek barsakların tamamen boşalması zorunludur.
Dr. Bozkurt, “Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
Endoskopi sonrası yemek yemeye en az 2 saat sonra başlanmalıdır. Öncelikli olarak sıvı tüketilmesi daha iyi olacaktır. Endoskopi sonrası beslenme sürecinde, çok ağır yiyecekler yer almamalıdır çünkü işlem sonrasında şişkinlik ve gaz olabileceğinden yemekler doğru seçilmelidir.
İşlemin süresi hastaya göre değişmekle birlikte genellikle 5-10 dakika arasında değişmektedir. Ayrıca endoskopi sırasında şüpheli görünen alanlardan biyopsi alınabilir, yine midede bakteri (Helicobacter pylori) varlığını araştırmak için biyopsiler alınabilir.
*24 saat öncesinden tüm katı gıdalar kesilmeli,çay,tanesiz çorba,meyve suyu,tanesiz komposto (mercimek çorbası,tarhana çorbası,kayısı-şeftali suyu,un ve posa içeren sıvılar hariç),ıhlamur, elma suyu ve en az 4 litre su tüketilmelidir. *Randevu saatinden,8 saat önce su ve diğer sıvı içeceklerin kesilmesi önerilmektedir.
Kurul, aldığı kararla endoskopinin gastroenteroloji, gastroenteroloji cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi uzmanları tarafından yapılacağını, aynı zamanda endoskopist sertifikası olmak koşuluyla genel cerrahi, iç hastalıkları ve çocuk cerrahisi uzmanları tarafından da yapılabileceğine karar verdi.
Gastroskopi Öncesi Kullanılan İlaçlar İçin Hekime Danışılmalıdır. Aspirin ve türevleri, NSAID olarak adlandırılan romatizma ve ağrı kesici ilaçlar, trombosit fonksiyonlarını bozan ve kanama arttırıcı ilaçlar, kan sulandırıcılar gastroskopiden bir hafta önce kesilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri